Αρχαία γλυπτά τα οποία είχαν χαθεί για δεκαετίες αφού κλάπηκαν κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στο Λίβανο, θα εκτεθούν στη Βηρυτό ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας μάχης κατά της αρχαιοκαπηλίας η οποία έχει ενταθεί μετά και την λεηλασία που διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια το πολέμου σε Ιράκ και Συρία.
Τα πέντε μαρμάρινα αγάλματα ήταν μεταξύ εκατοντάδων αρχαίων αντικειμένων που έκλεψαν Λιβανέζοι παραστρατιωτικοί από αποθήκη το 1981, ορισμένα εκ των οποίων αρχίζουν μόλις τώρα να εμφανίζονται στην παγκόσμια αγορά παράνομων αντικειμένων και ακόμη και στα καλύτερα μουσεία του κόσμου.
Τρία από τα πέντε γλυπτά τα οποία παρουσιάστηκαν σε τελετή στη Βηρυτό, την Παρασκευή, είχαν εντοπιστεί το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, τα είχε δανείσει ιδιώτης συλλέκτης – από έφορο, ο οποίος τα αναγνώρισε χρησιμοποιώντας το Μητρώο Χαμένης Τέχνης, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων κλεμμένων αντικειμένων.
Ένας από τους ανθρώπους ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για να επιστραφούν στο Λίβανο ήταν ο Βοηθός Εισαγγελέας του Μανχάταν Μάθιου Μπογκντέινος, βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας για την λεηλασία του εθνικού μουσείου της Βαγδάτης κατά τη διάρκεια του χάους που επικράτησε μετά από την εισβολή από τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις στο Ιράκ για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.
Η οργή για την λεηλασία στο Ιράκ και τη Συρία και οι φόβοι ότι η αρχαιοκαπηλία χρηματοδοτεί παραστρατιωτικές ομάδες έχει οδηγήσει τις χώρες να συνεργαστούν για να την σταματήσουν, ανέφερε ο κ. Μπογκντέινος ο οποίος ήταν παρών την Παρασκευή στη Βηρυτό για την παρουσίαση των γλυπτών.
«Έχει ως αποτέλεσμα να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή, να γίνεται μεγαλύτερος έλεγχος και να διατεθούν πιο πολλοί πόροι, όλα εκ των οποίων χρειαζόμαστε απελπισμένα για να καταπολεμήσουμε ένα καλά εδραιωμένο παγκόσμιο δίκτυο», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters. To γραφείο του έχει ανακτήσει χιλιάδες κλεμμένων αρχαιοτήτων τα τελευταία χρόνια.
Ένα από τα υπόλοιπα γλυπτά αναγνωρίστηκε πέρυσι από γκαλερί τέχνης στην Γερμανία και πάλι δια μέσου του Μητρώου Χαμένης Τέχνης.
Το πέμπτο κατασχέθηκε από κοντέινερ στο λιμάνι της Τρίπολης, στο Λίβανο, τον περασμένο μήνα.
Αρχαιολόγοι είχαν βρει όλα τα αγάλματα στο πλαίσιο ανασκαφών που διενεργήθηκαν τις δεκαετίες 1960 και 1970 στη Σιδωνία, στον Ναό του Εσμούν, ενός Θεού με θεραπευτικές δυνάμεις και χρονολογούνται από τον έκτο και τέταρτο αιώνα π.Χ., όταν ο πολιτισμός των Φοινίκων βρισκόταν κάτω από την διοίκηση της Περσικής αυτοκρατορίας, αλλά είχε επιρροές από την Ελληνική τέχνη και πολιτισμό.
Ένα από τα αγάλματα, το κεφάλι ενός ταύρου, προέρχεται από το πάνω μέρος κολώνας στο ναό. Τα άλλα αγάλματα νεαρών και παιδιών, περιλαμβανομένου ενός το οποίο είχε αφιερωθεί από τους συγγενείς παιδιού που είχε αναρρώσει από ασθένεια.
Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ