Aπό τη Μαρία Κραμβή / Μουσικός και εμψυχώτρια του προγράμματος

Τι και αν ένα παιδί μιλά Ελληνικά και ένα άλλο Αραβικά; Το μουσικό ταξίδι θα αρχίσει και θα είναι για όλους το ίδιο. Παιδικά τραγούδια από τη Βραζιλία μέχρι την Αγγλία και από τη Σιέρα Λεόνε μέχρι το Νεπάλ, μοιάζουν παιχνίδι αφήνοντας το παιδί να καταλάβει ότι παρά τις διαφορές που ίσως να υπάρχουν, η θέληση και η ανάγκη για το τραγούδι είναι παγκόσμια και κοινή για όλους. Όπως στην Κύπρο, έτσι και στο εξωτερικό, τα τραγούδια συχνά μεταδίδονταν στόμα με στόμα και κατάφεραν να φτάσουν στα αφτιά μας μέχρι σήμερα, χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουμε από πού προήλθαν. Έχοντας όμως ως εργαλείο την παιδική φαντασία, οι σκέψεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε ένα τραγούδι είναι ανεξάντλητες. 

Το «World Voice» είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που σκοπό έχει να φέρει τη μουσική κοντά σε όλα τα παιδιά, μαθαίνοντάς τους μελωδίες και ρυθμούς από διάφορα μέρη του κόσμου. Η διδακτική μέθοδος του προγράμματος, έχει σαν στόχο τη χρήση της μουσικής και του τραγουδιού ως εργαλείο μάθησης. Σίγουρα πολλοί από εμάς μπορούν να θυμηθούν ένα τραγούδι που άθελα τους έχει διδάξει μία καινούργια λέξη ή φράση, ένα ιστορικό γεγονός, μία γεωγραφική τοποθεσία ή ακόμα και σε νεαρή ηλικία, αριθμητική και την αλφαβήτα. Φανταστείτε έναν εκπαιδευτικό που σκόπιμα χρησιμοποιεί το τραγούδι για την επίτευξη των παιδαγωγικών του στόχων, κάνοντας το μάθημα πιο προσιτό, πιο διασκεδαστικό και πάνω από όλα, ίσο για όλους. Ένα τραγούδι είναι αρκετό για να αρχίσει το ταξίδι.

* Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται στις εκπαιδευτικές δράσεις #deneinaisxoleio του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου και απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού. Μάθετε περισσότερα για τα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα στη σελίδα του ΠΙΤΚ www.boccf.org