Έστω και χωρίς τη φυσική παρουσία κοινού, η παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της ξακουστής Φιλαρμονικής της Βιέννης, που από πολλούς θεωρείται ως συνώνυμο της Πρωτοχρονιάς στα πέρατα του κόσμου, θα πραγματοποιηθεί κανονικά.
Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία θα πραγματοποιηθεί, παρά την πανδημία, την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021, στην «έδρα» της, τη φημισμένη Χρυσοποίκιλτη Αίθουσα του Μεγάρου Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, το οποίο είχε δωρίσει πριν από 150 χρόνια ο μεγάλος Έλληνας ευεργέτης και μαικήνας των τεχνών Νικόλαος Δούμπας.
Το πρόγραμμα, που θα εστιάζεται κυρίως στη μουσική δυναστεία των Στράους, είναι ακριβώς όπως είχε καταστρωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο με τον μεγάλο μαέστρο Ρικάρντο Μούτι στο πόντιουμ.
Τη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, που παρακολουθούν περισσότεροι από 95 εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές ανά τον κόσμο, αναμένεται να μεταδώσει απευθείας, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες, το ΡΙΚ (ειδικότερα το ΡΙΚ1 και το ΡΙΚ Classic) μαζί με άλλα 94 τηλεοπτικά και πάνω από 300 ραδιοφωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο.
Χειροκροτήστε από το σαλόνι σας
Η ORF, η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση της Αυστρίας, σάς προσκαλεί να στείλετε χειροκροτήματα μέσω διαδικτύου ζωντανά από το σαλόνι σας στη Χρυσοποίκιλτη Αίθουσα, προκειμένου να υποστηρίξετε συμβολικά όλους τους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, το ORF σκοπεύει να εμφανίσει φωτογραφίες επιλεγμένων συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της μετάδοσης. Αυτό προορίζεται να αποτελέσει ένα σύμβολο αλληλεγγύης σε εξαιρετικούς καιρούς, μια χειρονομία εκτίμησης για τους μουσικούς και ένα μήνυμα προς τον κόσμο.
Μπορείτε να εγγραφείτε και να ανεβάσετε τη φωτογραφία σας εδώ.
Η φετινή πρόκληση
Φυσικά, πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για μια συναυλία στην οποία δεν υπάρχουν επισκέπτες που χειροκροτούν, κάτι που θα είναι μια νέα εμπειρία για την ορχήστρα, και θα πρέπει να βρούμε κάποιο δραματουργικό πλαίσιο, είχε τονίσει σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Φιλαρμονικής Ντάνιελ Φρόσαουερ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία», συνέχισε «ότι η εντύπωση είναι περίεργη όταν τελειώνει ένα κομμάτι και στη συνέχεια δεν υπάρχει χειροκρότημα.
«Σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν τέθηκε θέμα ακύρωσης της Συναυλίας καθώς θα ήταν διεθνώς αδύνατο να μην κάνουμε αυτή τη Συναυλία, η οποία για εμένα είναι ένα μήνυμα στον κόσμο» τόνισε ο διευθυντής της ξακουστής ορχήστρας.
Ο Ρικάρντο Μούτι, του οποίου η στενή μουσική συνεργασία με τη Φιλαρμονική της Βιέννης αριθμεί αρκετές δεκαετίες, είχε διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της ήδη το 1993, το 1997, το 2000, το 2004, το 2018, και τώρα, την 1η Ιανουαρίου 2021 θα είναι η έκτη φορά.
Θα είναι η 81η στη σειρά Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της στα 179 χρόνια ιστορίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης, η οποία, στην προηγούμενη διοργάνωση, την 1η Ιανουαρίου 2020, κατά την επιλογή του προγράμματος, είχε φροντίσει να λάβει υπόψη της, τρεις σημαντικές επετείους εφέτος, τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής και τα 100 χρόνια της έναρξης των φημισμένων Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.
Ίσως, στην επόμενη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία του 2022 συμπεριληφθεί και η εμπειρία από την πανδημία του κορωνοϊού, και ίσως βρεθεί ένα «βαλς της πανούκλας» για να γίνεται μία αναδρομή στην πανδημία, ανέφερε χαριτολογώντας ο Ντάνιελ Φρόσαουερ. Ο ίδιος, αποσαφήνισε πως για τους μουσικούς θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή ασφάλεια και ότι για τη Φιλαρμονική της Βιέννης ισχύουν οι κανόνες όπως για όλους τους άλλους πολίτες, όπως επίσης ότι η συναυλία θα εκτελεστεί από τις δύο ομάδες μουσικών της Φιλαρμονικής, εκείνη της Κρατικής Όπερας και εκείνη της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας, οι οποίοι μέχρι την 1η Ιανουαρίου θα υποβάλλονται σε τακτικά τεστ κορωνοϊού.
Πηγή: philenews/ ΑΠΕ- ΜΠΕ