Στις 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Μαδρίτη η Ημερίδα Σύγχρονου Κυπριακού Κινηματογράφου (Muestra de Cine Chipriota Contemporáneo) στη Cineteca de Matadero, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Ισπανίας.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιάσει στο ισπανικό κοινό κάποια δείγματα της κυπριακής κινηματογραφικής παραγωγής και να δείξει πόσο κοντά βρίσκονται οι κοινωνικές και πολιτιστικές αναζητήσεις των δύο χωρών, ενθαρρύνοντας τη συζήτηση και την επικοινωνία μεταξύ Ισπανών και Κυπρίων.

Τα εγκαίνια τέλεσε η Πρέσβης της Κύπρου στην Ισπανία, Έλενα Μηνά και το κοινό επίσης χαιρέτισε ο Μάριος Ψαράς, εκπροσωπώντας το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας προβλήθηκαν τέσσερις κυπριακές ταινίες: τρεις μικρού μήκους και μια μεγάλου μήκους. Στην πρώτη προβολή (18.00) προβληθηκαν οι ταινίες: Δε μου αρέσει ο αέρας, μου αρέσει ο ήλιος της Τώνιας Μισιαλή, Κυριακή του Ντίνου Γρηγορίου και Summer Place της Αλεξάνδρας Ματθαίου. Στη δεύτερη προβολή (20.00) προβλήθηκε η ταινία Παύση της Τώνιας Μισιαλή και η βραδιά έκλεισε με coloquio, κατά τη διάρκεια του οποίου το κοινό είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Κύπρια σκηνοθέτη Τώνια Μισιαλή αναφορικά με την ταινία της.

Τις ταινίες παρακολούθησαν 130 περίπου θεατές και οι εντυπώσεις που άφησαν ήταν πολύ θετικές, με το κοινό να εκφράζει την επιθυμία να δει περισσότερες ταινίες κυπριακής παραγωγής.

Την ημερίδα διοργάνωσε η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ισπανία, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείο Πολιτισμού και η Cineteca Madrid, με την οργανωτική υποστήριξη της εταιρείας Oktana Casa de Cultura και της ομάδας διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου της Βαρκελώνης.