Τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και UNESCO, αλλά και ενεργότερης εμπλοκής της Κύπρου σε θέματα προστασίας και διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, συζήτησε η Υφυπουργός Πολιτισμού κατά την επίσκεψή της στο Παρίσι.

Η Λίνα Κασσιανίδου πραγματοποίησε στην πρωτεύουσα της Γαλλίας διήμερη επίσκεψη εργασίας στις 15-17 Νοεμβρίου κατά την οποία συναντήθηκε με την ηγεσία της UNESCO, ενώ μετείχε και στην τελετή απονομής του διεθνούς βραβείου της UNESCO – Ελλάδας «Μελίνα Μερκούρη».

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν τρόποι ουσιαστικής και συστηματικής εμπλοκής της Κύπρου σε θέματα προστασίας και διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας. Περαιτέρω διερευνήθηκαν τρόποι για την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών που αφορούν στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε όλες τις μορφές πολιτισμού, καθώς και στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών.

Στις επαφές της, η Υφυπουργός παρουσίασε τους τομείς αρμοδιότητας και προτεραιότητες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και εξέφρασε την επιθυμία της η Κυπριακή Δημοκρατία, ως σημαντικός κόμβος στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, να αποτελέσει αρωγό και ουσιαστικό συντελεστή σε περιφερειακές και διεθνείς πρωτοβουλίες και δραστηριότητες της UNESCO.

Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ, με την οποία συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Οργανισμού. Η ΓΔ εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της για τη διαχρονική στήριξη και εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εργασίες της UNESCO.

Περαιτέρω, η Υφυπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της UNESCO για τον Πολιτισμό Ερνέστο Οτόνε και τον Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, Λαζάρ Ελουντού Ασομό.  

Στόχος των συναντήσεων ήταν η συζήτηση για ενεργότερη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας της UNESCO, με ειδική αναφορά στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η Λίνα Κασσιανίδου συναντήθηκε και με την επικεφαλής του γραφείου διασύνδεσης της UNESCO στις Βρυξέλλες και Αντιπρόσωπο στην ΕΕ, Λουίζ Χάξταουσεν.

Παρέστη, επίσης, το βράδυ της Πέμπτης στην τελετή απονομής του διεθνούς βραβείου της UNESCO – Ελλάδας «Μελίνα Μερκούρη» μετά από πρόσκληση της Ελληνίδας ομολόγου της Λίνας Μενδώνη. Το βραβείο απονεμήθηκε στην κοινότητα αβοριγίνων Gunditjmara για τις μακροχρόνιες προσπάθειές της να προστατεύσει και να διαχειριστεί το πολιτιστικό τοπίο Budj Bim στη Βικτώρια της Αυστραλίας, μια περιοχή που ανήκει στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.