Να καλέσει τάχιστα τα μέλη της σε διαβούλευση καλεί τη Λίνα Κασσιανίδου η Ομοσπονδία Θεατρικών Φορέων Κύπρου. Τονίζει μάλιστα ότι η έκκληση αυτή γίνεται σε ένδειξη καλής θέλησης, εάν δεν επιθυμεί να είναι η Υφυπουργός «που έβαλε την ταφόπλακα πάνω στα θεμέλια του ελεύθερου επαγγελματικού θεάτρου».

Η Ομοσπονδία, απαντώντας σε πρόσφατες τοποθετήσεις της Υφυπουργού Πολιτισμού, εκτιμά ότι η Λ. Κασσιανίδου δεν έχει αντιληφθεί τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι ενέργειες του Υφυπουργείου της «και προσπαθεί, ματαίως, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με παραπλανητικές και έντεχνες μετατοπίσεις, χωρίς να αγγίζει το βασικό πρόβλημα που δημιούργησε το Σχέδιο Θυμέλη 2024, που αποδεικνύει ξεκάθαρα με τα αποτελέσματά του, την άγνοιά της για τις θεατρικές πραγματικότητες στον τόπο μας».

Στην ανακοίνωση, η Ομοσπονδία εκφράζει την άποψη ότι το Υφυπουργείο δεν φρόντισε να ενημερωθεί για τα κόστη, αλλά και τα έσοδα που εξασφαλίζονται από τις παραγωγές, παρότι είχε τη δυνατότητα. Και επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η αρμόδια αρχή προσπάθησε να επιβάλει ένα σχέδιο το οποίο με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τον θεατρικό κόσμο στην ανεργία και στην οικονομική καταστροφή.

Επιπλέον, εκφράζει την εκτίμηση ότι το Σχέδιο ουσιαστικά δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση περισσότερων από τις μισές παραγωγές που έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση και προβλέπει ότι αρκετοί από τους φορείς που θα επιχειρήσουν να αποδεχτούν τις χορηγίες «στα μισά του δρόμου θα μείνουν από βενζίνη».

Η Ομοσπονδία αναφέρει επίσης ότι πρέπει να αποδειχθεί η καλή πρόθεση του Υφυπουργείου καθώς οι μέχρι σήμερα ενέργειές του συμβάλλουν στην πυροδότηση του κλίματος και στην επίρριψη ευθυνών σε άλλους, αφήνοντας υπόνοιες για αναξιοκρατία από τους προηγούμενους διαχειριστές του Σχεδίου. «Μέχρι σήμερα όλα τα γεγονότα συνηγορούν πως ενεργούσε για την διάσπαση του θεατρικού κόσμου (συμπεριλαμβανομένου και του ΘΟΚ) και για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων» προσθέτει.

«Είναι να διερωτάται κανείς, τι να βελτιώσει και τι να αναθεωρήσει σ’ ένα σχέδιο που εξαρχής ήταν θνησιγενές και κάθε του νέα εκδοχή ήταν αποδεδειγμένα, εκ του αποτελέσματος, χειρότερη της προηγούμενης» σημειώνεται.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει επίσης ότι εκ των πραγμάτων έχει διαφανεί ότι το Υφυπουργείο δεν έχει τη γνώση και την κατάρτιση πάνω στις θεατρικές πραγματικότητες «αλλά χειρίζεται το όλο ζήτημα με προχειρότητα και ερασιτεχνισμό» και «οδηγεί μεθοδευμένα στη διάλυση και το κλείσιμο των θεατρικών φορέων με στέγη».

Ακόμη, οι θεατρικοί φορείς της ομοσπονδίας επισημαίνουν ότι ποτέ δεν ζήτησαν το Σχέδιο Θυμέλη να χρηματοδοτεί πλήρως τις παραγωγές, όπως ισχυρίζεται η Υφυπουργός, ενώ την ίδια στιγμή συγκρίνει το θεατρικό τοπίο της Ελλάδας των 10 εκατομμυρίων με αυτό της Κύπρου.