Στις 8 Ιουνίου θα συμπλήρωνε τα 70 του χρόνια. Πέθανε όμως το 2008, στα 53 του, αφήνοντας πίσω του πλούσιο έργο. Το έργο αυτό και την προσωπικότητα του σκοπεύει να προβάλει το μουσείο που θα ανεγερθεί στον Ύψωνα Λεμεσού.

Για την ανέγερση του μουσείου Μάριου Τόκα προκηρύχθηκε από το Δήμο Ύψωνα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μάριου Τόκα, αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Σε αυτόν έλαβαν μέρος 32 γραφεία και η κριτική επιτροπή κατέληξε στην πρόταση που υπογράφουν οι εξ Ελλάδος αρχιτέκτονες Φλώριαν Λιάκος, Αλέξης Βισβίνης, Ειρήνη Ελένη Μαρκαντωνάτου, Μυρτώ Βενιζέλου, Όλγα Ψάρρη.

Το μουσείο θα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του παραδοσιακού πυρήνα του Ύψωνα, σε μικρή απόσταση από την εκκλησίας της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας, η οποία χρονολογείται από το 1864 και αποτελεί σημείο αναφοράς. Σε μικρή επίσης απόσταση βρίσκεται η «Πλατεία Μάριου Τόκα», η οποία περιλαμβάνει χώρο πρασίνου και υπαίθριο αμφιθέατρο 200 θέσεων.

Η ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Δήμου, μελλοντικά θα πεζοδρομοποιηθεί και θα δημιουργηθούν δύο μικρές πλατείες γύρω από τις οποίες προγραμματίζεται η δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου καθώς και χώρων εστίασης.

Με την ανέγερση του μουσείου, στόχος είναι να προστατευτεί και να αναδειχθεί το έργο του Μάριου Τόκα. Σύμφωνα με Μουσειολογική μελέτη που έχει ετοιμαστεί από το Κέντρο Cyens, η Μόνιμη Έκθεση θα αποτελείται από τέσσερεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα θα είναι μια εισαγωγή στη μόνιμη έκθεση και σε βασικούς σταθμούς της πορείας του συνθέτη.

Η δεύτερη, θα παρουσιάζει -με σύγχρονα διαδραστικά μέσα- τα πρώτα του μουσικά βήματα, τα βιώματα που τον σημάδεψαν και πως αυτά επηρέασαν την καλλιτεχνική του δημιουργία, καθώς και άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του.

Η τρίτη, θα παρουσιάζει το πλαίσιο εργασίας του: την Ελληνική και Κυπριακή Μουσική σκηνή και τις πιο σημαντικές συνεργασίες που είχε, όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από τη δισκογραφία, αλλά και τη μουσική που έγραψε για το θέατρο, τον κινηματογράφο, και την τηλεόραση αλλά και τις μεγάλες του συναυλίες. Η τέταρτη ενότητα εστιάζει στη δημιουργική διαδικασία και στο μουσικό έργο του Μάριου Τόκα.

Η αρχιτεκτονική πρόταση που έχει επιλεγεί προς υλοποίηση, λαμβάνει υπόψη την ένταξη του νέου κτηρίου στον παραδοσιακό πυρήνα του οικισμού και τη λειτουργία του ως ένα συνεκτικό στοιχείο εντός του, που θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της περιοχής. Η νέα κτιριακή σύνθεση διαρθρώνεται σε δύο ενότητες, το υπόγειο και την ανωδομή. Η μόνιμη έκθεση τοποθετείται στο υπόγειο, προκειμένου να οργανωθεί σε ένα ενιαίο επίπεδο.

«Έτσι, εξηγούν οι μελετητές, δίνεται η δυνατότητα μελλοντικής διεύρυνσης της πλατείας μπροστά από το μουσείο για την απελευθέρωση των κινήσεων και την οργάνωση κοινοτικών δράσεων. Για το φωτισμό και τον αερισμό της μόνιμης έκθεσης, διαμορφώνονται δύο αίθρια με φύτευση, ορατά από το επίπεδο της πλατείας. Το ένα βρίσκεται σε γειτνίαση με το υφιστάμενο κτίριο, ενώ το άλλο τοποθετείται στο κέντρο της νέας σύνθεσης και γύρω του διαρθρώνονται οι εκθεσιακές ενότητες».

Στο χώρο του ισογείου τοποθετούνται χρήσεις όπως η βιβλιοθήκη, η περιοδική έκθεση, η υποδοχή και το πωλητήριο. Στην πίσω πλευρά, σε όλα τα επίπεδα οργανώνονται οι βοηθητικές χρήσεις. Στον πρώτο όροφο χωροθετούνται τα γραφεία, ενώ στο δεύτερο, το καφέ, το οποίο εκτονώνεται σε μεγάλη βεράντα προσφέροντας θέαση προς τον οικισμό.

Όσον αφορά τα υλικά, επιλέγηκε η πέτρα, και συγκεκριμένα, η τραβερτίνη για την πλακόστρωση της πλατείας και για όλες τις εξωτερικές επιφάνειες του μουσείου, το οποίο θα προβάλει ως συνέχεια του δημόσιου χώρου. Η επιλογή του υλικού αποτελεί αναφορά στην ιστορική σχέση του Ύψωνα με τον οικισμό της Λόφου. Η τραβερτίνη παραπέμπει στους τοπικούς χρωματισμούς των ανεπίχριστων παραδοσιακών λιθοδομών της Λόφου, ενώ ταυτόχρονα προσδίδει διαχρονικότητα στο σύνολο της σύνθεσης.

«Το έργο του πατέρα μου είναι ζωντανό, στα χείλη των νέων αλλά και των λιγότερο νέων ανθρώπων», τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η κόρη του μουσικοσυνθέτη, Χαρά Τόκα. «Επιθυμία δική μου αλλά και των αδελφών μου, Κώστα και Άγγελου», συνέχισε «είναι όπως η κληρονομιά του παραμείνει ζωντανή μέσα από ένα σύγχρονο, διαδραστικό και φιλικό προς όλους μουσείο».

Ο προϋπολογισμός του έργου, με βάση τις ισχύουσες τιμές είναι €1.820.000 συν ΦΠΑ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι ειδικές κατασκευές και ο εξειδικευμένος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός για το μουσειολογικό στήσιμο της έκθεσης, ούτε οι  κατεδαφίσεις των υφιστάμενων οικοδομών εντός του τεμαχίου.

Στο διαγωνισμό διακρίθηκαν επίσης η πρόταση του Τασούλη Αποστολόπουλου (Β’ βραβείο), η πρόταση του γραφείου AREA Athens (Δαούτη Στυλιανή, Γεώργιος Μητρούλιας, Μιχαήλ Ιωάννης Ραυτόπουλος). Έπαινος δόθηκε στους Χρίστο Παύλου και Χριστιάνα Καραγιώργη. Εύφημος Μνεία στους MOLIOR (Φοίβος Σιγάλας, Ελεάνα Πάστρα).

Την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν οι Παντελής Γεωργίου, δήμαρχος Ύψωνα, οι αρχιτέκτονες Μαρίνος Μαρίνου και Στέλιος Θωμά εκ μέρους του ΕΤΕΚ, ο Παύλος Φεραίος εκ μέρους του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και ο γιος του μουσικοσυνθέτη, Άγγελος Τόκας, χημικός Μηχανικός, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μάριου Τόκα.