Επιστολή σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την ακρόαση του σκηνοθέτη Στέφαν Λάρσον έστειλε στο ΔΣ του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ- ΠΕΟ.
Συγκεκριμένα, η κλαδική καταγγέλει ότι περιπέσε στην αντίληψη της πως για τις ανάγκες της χειμερινής παραγωγής του ΘΟΚ «Ο Μικρός Έγιολφ» σε σκηνοθεσία του Σουηδού σκηνοθέτη ο οργανισμός αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ανοιχτό κάλεσμα για ακροάσεις, αλλά σε απευθείας ανάθεση ρόλων από τον σκηνοθέτη. H παραγωγή αυτή είναι η 3η της Νέας Σκηνής και αναμένεται να ανέβει την άνοιξη του 2024, στο πλαίσιο συνεργασίας του ΘΟΚ με το Εθνικό Θέατρο της Σουηδίας Dramaten.
«Αρχικά, εύλογα, προκύπτει το ερώτημα πώς ο εν λόγω σκηνοθέτης θα προχωρήσει σε αναθέσεις, καθότι δεν γνωρίζει καθόλου το καλλιτεχνικό δυναμικό του τόπου» αναφέρει η επιστολή.
«Ακολούθως, πληροφορηθήκαμε ότι διενεργήθηκαν ακροάσεις στα μέσα Ιουνίου, μέσα από κλειστή διαδικασία επιλογής βιογραφικών, την οποία έκανε ο ίδιος ο ΘΟΚ, θέτοντάς τα υπόψιν του σκηνοθέτη, με βάση τα οποία προχώρησαν στη συγκεκριμένη κλειστή ακρόαση» σημειώνεται.
Σύμφωνα με την Κλαδική προκύπτουν εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την απόφαση αυτή, δεδομένης και της απουσίας καλλιτεχνικού διευθυντή στον Οργανισμό:
- Πώς επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα βιογραφικά, δεδομένου ότι δεν υπήρξε σχετική δημόσια ανακοίνωση για αποστολή βιογραφικών από τους ενδιαφερόμενους και άρα ούτε και προσωπική συγκατάθεση για χρήση των βιογραφικών οποιουδήποτε ηθοποιού;
- Ποιος, εκ μέρους του Οργανισμού, αποφάσισε και επέλεξε αυτά τα βιογραφικά σημειώματα για προώθηση στον καλεσμένο σκηνοθέτη και με βάση ποια κριτήρια;
- Γιατί αφαιρέθηκε το δικαίωμα σε ηθοποιούς που δεν συμπεριλαμβάνονταν στα επιλεγμένα βιογραφικά, να συμμετέχουν στην ακρόαση;
Η επιστολή επισημαίνει ότι, ελλείψει καλλιτεχνικού διευθυντή, το ΔΣ του ΘΟΚ οφείλει τώρα περισσότερο από ποτέ, να διαφυλάξει την χρηστή, ομαλή και δίκαιη διαχείριση όλων των θεμάτων του Οργανισμού και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, τα συμβόλαια και τις θέσεις εργασίας, με σεβασμό και διαφανείς διαδικασίες προς όλους τους ενδιαφερόμενους εργαζόμενους.
«Ο ΘΟΚ είναι το κρατικό θέατρο της χώρας και δεν μπορεί να δρα ως ατζέντης καλλιτεχνών, με κλειστές ακροάσεις και μεροληψία, ειδικά στις τόσο δύσκολες μέρες που διανύουμε, μιας και οι ευκαιρίες που υπάρχουν ώστε το εγχώριο καλλιτεχνικό δυναμικό να συνεργαστεί ή έστω να διεκδικήσει το δικαίωμα στη συνεργασία με καλλιτέχνες από το εξωτερικό είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές» τονίζει η επιστολή της κλασική. Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι η προάσπιση των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες οποιουδήποτε κρατικού και ημικρατικού φορέα, πόσω μάλλον του ΘΟΚ.
Οι καλλιτέχνες του θεάτρου καλούν τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΘΟΚ να ξεκαθαρίσουν το θέμα, να κοινοποιήσουν τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και να προβούν στις δέουσες διαδικασίες, με βάση τη διαφάνεια, την αμεροληψία και τους κανόνες χρηστής διοίκησης.