Στην ετήσια διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης «Stati d’Arte», στο Σπέλο της Ιταλίας, συμμετέχουν οι Κύπριες καλλιτέχνιδες Χριστίνα Σιακόλα και Λουκία Σωτηρίου.

Η 9η Stati d’Arte πραγματοποιείται από τις 26 Ιουλίου μέχρι τις έως τις 31 Αυγούστου, με συμμετοχή περίπου 70 καλλιτεχνών από την Ιταλία και το εξωτερικό. Κάθε καλοκαίρι, η Villa Fidelia στο Σπέλο της Ούμπρια μετατρέπεται σε ενεργό πολιτιστικό κέντρο, φιλοξενώντας συναυλίες, παραστάσεις και εκθέσεις.

Όπως επισημαίνει ο εικαστικός Βασίλης Βασιλειάδης, η παρουσία των δύο Κυπρίων εικαστικών υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά τη σημαντική συμβολή της κυπριακής δημιουργίας στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή, φέρνοντας στο προσκήνιο οπτικές που αντλούν από τη γεωγραφική, ιστορική και πολιτισμική πολυπλοκότητα της Ευρώπης.

«Μέσα από τη συμμετοχή τους, η Κύπρος όχι μόνο ενισχύει την πολιτιστική της παρουσία στην Ευρώπη, αλλά και συνδιαμορφώνει το περιεχόμενο του σύγχρονου παγκόσμιου διαλόγου για τον πολιτισμό» τονίζει.

Η φετινή Stati d’Arte είναι εμπνευσμένη από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης και τον περίφημο Ύμνο του για τη Δημιουργία (Cantico delle Creature), με έργα που διερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και την πνευματικότητα. Με τη συμπλήρωση 800 χρόνων από τον θάνατό του, η έκθεση φιλοδοξεί να παρουσιάσει μια σύγχρονη ματιά στη διαχρονική του κληρονομιά και τη σχέση του με το φυσικό κόσμο.

Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις και αφιερώματα. Ξεχωρίζει η αναδρομική έκθεση- αφιέρωμα στον καλλιτέχνη Μπρούνο Ορφέι, με παρουσίαση αντιπροσωπευτικών έργων του, τιμώντας τη συμβολή του στην καλλιτεχνική ταυτότητα της περιοχής. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που, με το έργο του, όχι μόνο διαμόρφωσε τη σύγχρονη τέχνη στην κεντρική Ιταλία, αλλά συνέδεσε και την Ιταλία με την Κύπρο.

«Οι παλαιότεροι σίγουρα θυμούνται τις επισκέψεις του στη Λευκωσία τη δεκαετία του ‘90 και τα masterclasses που έκανε πάνω στο σχέδιο γυμνού μοντέλου».

Η Villa Fidelia είναι μία ιστορική βίλα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής σημασίας, χτισμένη πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου ρωμαϊκού ιερού. Η μορφή που διατηρεί σήμερα διαμορφώθηκε κυρίως από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα, με εμφανείς επιρροές από την Αναγέννηση, τον Μπαρόκ και τον Νεοκλασικισμό.

Ξεχωρίζει για τους επιβλητικούς της κήπους, σε «Ιταλικό» και «Βεζουβιανό» στυλ, πλούσιους σε γλυπτά, σιντριβάνια και γεωμετρικούς θάμνους, που θυμίζουν το μεγαλείο της ρωμαϊκής και πομπηιανής αισθητικής.

Το πρόγραμμα της έκθεσης  εμπλουτίζεται από μουσικά και θεατρικά δρώμενα, μεταξύ των οποίων ρεσιτάλ του Umbria Ensemble, συναυλία του Micrologus και συνεργασίες με το Festival Federico Cesi– Musica Urbis. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Δήμο του Σπέλο και το πρόγραμμα Incontri per l’Estate, οργανώνονται θεατρικές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης.