Μία πισίνα σε σχήμα +, μέσα στον ποταμό East, έρχεται να εμπλουτίσει τις ατραξιόν της Νέας Υόρκης. Δεν είναι όμως απλά μία ατραξιόν, αλλά μία υποδομή για τους κατοίκους της πόλης, με στόχο την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου και την επανασύνδεση με φυσικά στοιχεία.

Οι δημοτικές πισίνες ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς στην Αμερική κατά τις δεκαετίες του 1920, ‘30 και ‘40. Πόλεις και κωμοπόλεις διέθεταν πισίνες που εξυπηρετούσαν εκατομμύρια Αμερικανούς και αποτελούσαν έμβλημα ενός νέου τρόπου ζωής που εκτιμούσε τον ελεύθερο χρόνο, την ευχαρίστηση και την ομορφιά. Στο πέρασμα των χρόνων, παρά τα πλεονεκτήματά τους -κυρίως στην προσφορά ενός διαφορετικού είδους κοινωνικής εμπειρίας και σύνδεσης τόσο με τους ανθρώπους όσο και με τη φύση- οι δημόσιες πισίνες πέρασαν στο περιθώριο της αστικής ζωής.

Τα τελευταία χρόνια, σε πολλές χώρες παρατηρείται μία προσπάθεια αναβίωσης τους. Μεταξύ αυτών, στο Παρίσι έχει γίνει πλέον παράδοση η μετατροπή του Σηκουάνα σε αυτοσχέδια παραλία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι παραθαλάσσιες πισίνες είναι επίσης μια αναδυόμενη τυπολογία σε πόλεις όπως το Matosinhos στην Πορτογαλία, η Κοπεγχάγη και το Aarhus στη Δανία και το Βερολίνο στη Γερμανία. Στον κατάλογο ετοιμάζεται να εισέλθει το προσεχές καλοκαίρι και η Νέα Υόρκη.

Το +POOL της Νέας Υόρκης προέκυψε μετά από πολύχρονη έρευνα με στόχο να καταστήσει ασφαλές το κολύμπι στον East River. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών και την ανάγκη των ανθρώπων να δροσιστούν, σημειώθηκε ρεκόρ πνιγμών στους ποταμούς, τον ωκεανό και τις πισίνες της Νέας Υόρκης.

Η πλωτή πισίνα, σε σταυροειδές σχήμα και έκταση 2000 ποδιών, έχει σχεδιαστεί για να φιλτράρει το νερό μέσα από τους τοίχους της χωρίς χημικά ή πρόσθετα, έχοντας την ικανότητα να καθαρίζει πάνω από 1.000.000 γαλόνια νερού την ημέρα. Αν και τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, με διάφορα μέτρα που λήφθησαν, υπήρξε σημαντική μείωση των μέσων επιπέδων κολοβακτηριδίου και εντερόκοκκου, το νερό του ποταμού παραμένει βρώμικο.

Η ομάδα του +POOL, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συστάθηκε το 2010, θεώρησε σημαντικό όπως διερευνηθούν μέσα για την παροχή ασφαλούς πρόσβασης στα νερά των ποταμών προς δημόσια αναψυχή, με στόχο τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών κολύμβησης.

Το +POOL θα καθαρίσει το νερό στο οποίο θα επιπλέει με ένα μοναδικό σύστημα που αποτελείται από τρία στρώματα και μια τελική απολύμανση που πληροί τα πρότυπα παραλίας κολύμβησης. Το 2017, το Friends of + POOL κατέθεσε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ακολούθησε το 2018 διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Για τη δημιουργία του εργάστηκαν ναυτικοί αρχιτέκτονες, επιστήμονες θαλάσσης, κατασκευαστές υφασμάτων φιλτραρίσματος και ειδικών συστημάτων, επιστήμονες στο Παρατηρητήριο Γης Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου Κολούμπια και μηχανικοί της Arup.

Η ομάδα ελπίζει ότι η προσθήκη μιας ασφαλούς δημόσιας πισίνας θα είναι ένα βήμα που, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει τους Νεοϋορκέζους να μάθουν να κολυμπούν. «Το +POOL θα δώσει ώθηση σε νέες προσεγγίσεις για το πώς βιώνουμε και αλληλεπιδρούμε με τις πλωτές μας οδούς, θα προωθήσει την οικονομική δραστηριότητα και θα οδηγήσει σε υγιέστερους Νεοϋορκέζους», λέει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Friends of + POOL, George Fontas εκφράζοντας ταυτόχρονα τη διάθεση όπως η πρωτοβουλία επεκταθεί σε όλη την Πολιτεία.

Το έργο θα στοιχίσει 16 εκατομμύρια δολάρια και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Δήμο και την Πολιτεία. Αποτελεί δε τη μεγαλύτερη κρατική επένδυση που έγινε από το 1930 και μετά στον τομέα της κολύμβηση.