Μπορεί ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, να μην γνώριζε μέχρι πρόσφατα τι είναι το ChatGPT, αλλά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ -πιο μπασμένος στην καινοτομία- ρώτησε το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης GPT- 4, από το 2021 μάλιστα, και μας πληροφορεί πως το πρόγραμμα «καταλαβαίνει ξεκάθαρα ότι η Τουρκία προωθεί λύση δύο κρατών στο Κυπριακό». «Ίσως, σημειώνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, πρέπει να συμβουλευτούν αυτό το εργαλείο ορισμένοι κύκλοι, εντός και εκτός Κύπρου, που ακόμα και σήμερα κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν…».
Το θέμα όμως, δεν είναι αν η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο έξυπνη από την ανθρώπινη και καταλαβαίνει κάτι καλύτερα από εμάς. Το θέμα είναι πως οι άνθρωποι μπορούμε, παρά τις ενδείξεις, να ελπίζουμε, να προσπαθούμε και να συνδιαλεγόμαστε. Κι όχι απλά για να ροκανίζουμε τον χρόνο, αλλά με την πεποίθηση πως υπάρχει ελπίδα. Μπορούμε, ανάλογα με τα δεδομένα, να μετακινούμαστε από θέσεις, να αξιοποιούμε παράγοντες και να πιέζουμε για το καλύτερο. Η λύση ενός εθνικού προβλήματος δεν είναι κατασκευή τυρόπιτας όπου βάζεις όλα τα υλικά στο μίξερ, ούτε – για να μιλήσουμε με νέους όρους- ρίχνεις όλα τα δεδομένα σε μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης και σου βγάζει το αποτέλεσμα το οποίο δέχεσαι ως θέσφατο και το σερβίρεις στους αφελείς ιθαγενείς που εντυπωσιάζονται από την τεχνολογία.
Το GPT-4, είπε στο Νικόλα Παπαδόπουλο, ότι είχε πει και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εν είδει ιδεοθύελλας. Μόνο που τότε, για το Νικόλα Παπαδόπουλο, δεν ακουγόταν θεμιτό. Το αντίθετο, αποτελούσε στοιχείο για ανύψωση πατριωτικής παντιέρας. Τώρα που το λέει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης γιατί γίνεται αποδεχτό ως (αν καταλαβαίνουμε καλά) η μόνη διέξοδος από το αδιέξοδο;
Την τεχνητή νοημοσύνη ας την κρατήσουμε για τις καλλιέργειες φυτειών, για την τροφοδότητη των ζώων, για την πλοήγηση και μετακίνηση, για την έρευνα, την ιατρική και ένα σωρό άλλους τομείς όπου μπορεί να απαλλάξει τον άνθρωπο από την ανάλωση ενέργειας και φαιάς ουσίας. Το να χρησιμοποιούμε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να λύσουμε προβλήματα στα οποία υπεισέρχονται στοιχεία δικαίου, ηθικής και άλλων αξιών ή να προτάσσουμε πορίσματα λογισμικών μοντέλων είναι εκ του πονηρού. Στην ουσία, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μεταθέτουμε την ευθύνη σε ένα ρομπότ να πει αυτό που δεν θέλουμε να πούμε εμείς απευθείας. Ότι από «τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια», περάσαμε στο «τα σύνορα μας είναι στη Δερύνεια και στον Άγιο Δομέτιο». Είναι πιο έντιμο να μιλήσουμε, επιτέλους, με ειλικρίνεια για το ποιος είναι ο στόχος μας.