Μάλλον καθηκόντως έδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαιώσεις ότι η «υλοποίηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) θα γίνει χωρίς καμία απόκλιση από τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν». Θα πρέπει, δηλαδή, όλα να είναι έτοιμα τον Ιούνιο του 2024, αμέσως μετά τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, ώστε να βάλει μπρος η νέα τοπική αυτοδιοίκηση.

Να μας επιτρέψει ο υπουργός να αμφιβάλλουμε, όχι για τις προθέσεις του, ούτε για τις προθέσεις των συνεργατών του ή των πλείστων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δικαιολογείται όμως η ανησυχία ότι είναι πολύ δύσκολο να κυλήσουν όλα όπως τα προγραμματίζει το ΥΠΕΣ, ώστε η μεταρρύθμιση να τεθεί σε εφαρμογή σε 14 μήνες από σήμερα.

Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Ιωάννου, σε χαιρετισμό του χθες σε συνέδριο στον Δήμο Έγκωμης, αναγνώρισε ότι «το υπουργείο γνωρίζει πως έχουμε μπροστά μας μια πολύ σημαντική πορεία για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην ΤΑ, σε πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με σημαντικές προκλήσεις». Σημειώστε: Πολύ σημαντική πορεία, πολύ συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, σημαντικές προκλήσεις.

Είπε ακόμα ο υπουργός ότι «επιδίωξη είναι επίσης, με ένα πακέτο νομοθετικών τροποποιήσεων, η επίλυση των όποιων πρακτικών προβλημάτων υπάρχουν και έχουν αναδειχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους από τον πρώτο χρόνο». Δηλαδή, πρέπει να αλλάξει ο πολυδιαφημισμένος νόμος, γι’ αυτό ΘΑ ετοιμαστεί «πακέτο τροποποιήσεων», θα κατατεθεί στη Βουλή, η οποία θα κληθεί να το συζητήσει και να το εγκρίνει. Ξαναρχίζει δηλαδή ένας νέος μίνι (ελπίζουμε) γύρος διαβούλευσης, στον οποίο θα εμπλακούν και οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης. Και όλοι ξέρουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Ιωάννου αναγνώρισε πως «τα προβλήματα και οι προκλήσεις που συναντούμε και θα συναντήσουμε είναι πολλά», κάτι που δεν μπορεί παρά να προβληματίζει, έστω και αν ο υπουργός συμπλήρωσε πως «όταν μείνουμε προσηλωμένοι στον κοινό στόχο, είμαι βέβαιος ότι μαζί θα βρίσκουμε τους τρόπους για να τα επιλύουμε και να προχωρούμε παρακάτω».

Έχει τη σημασία της και η επισήμανση του προέδρου της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέα Κιτρομηλίδη, στο ίδιο συνέδριο, ότι «πρέπει να γίνουν πάρα πολλές ενέργειες, τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή όσο και από τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, ώστε το νέο σύστημα να λειτουργήσει ομαλά».

Όπως και η αναφορά του γενικού διευθυντή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Ανδρέα Καραγιάννη, που έχει διοριστεί εμπειρογνώμονας για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην κυπριακή τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την οποία «έχει περάσει ένας χρόνος από την ψήφιση των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση στην Κύπρο και συνεπώς η αντίστροφη μέτρηση έχει πλέον ξεκινήσει, αλλά θα πρέπει πολλά να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες».

Δεν μπορεί λοιπόν παρά να ανησυχούμε για τη δυνατότητα του κυπριακού κράτους και της υφιστάμενης τοπικής αυτοδιοίκησης να φέρουν σε πέρας μέχρι τον Ιούνιο του 2024 αυτό το ογκώδες, περίπλοκο και δύσκολο έργο. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι κάποιες τοπικές αρχές, που θα χάσουν το σημερινό νομικό τους καθεστώς στο πλαίσιο των συνενώσεων, συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια με το στανιό. Και κάποιες, ελάχιστες έστω, χωρίς να συνεργάζονται δημιουργικά.

Πρέπει δε να μην ξεχνάμε ότι εκκρεμεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου η προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς εναντίον της απόφασης της Βουλής για συνένωση του δήμου με τους δήμους Λευκωσίας, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου, αντί συνένωσης με Λατσιά και Γέρι, όπως ήθελε η εν λόγω τοπική αρχή. Ακούγονται διάφορα για την αναμενόμενη απόφαση του Δικαστηρίου, αν και τίποτε επίσημο δεν υπάρχει για την ώρα. Είναι προφανές, όμως, ότι αν τελικά το Ανώτατο δικαιώσει την Αγλαντζιά, η μεταρρύθμιση όπως την ψήφισε η Βουλή θα κινδυνέψει με ανατροπή. Ιδιαίτερα αν κριθεί δικαστικά πως όφειλε η Πολιτεία να διασφαλίσει την έκφραση και τον σεβασμό της βούλησης των τοπικών κοινωνιών, μέσω δημοψηφισμάτων, πριν θεσπίσει τις συγκεκριμένες συνενώσεις.