Λαμπιρίζον με σχεδόν 3.000 πέτρες, συμπεριλαμβανομένων 2.868 διαμαντιών, 273 μαργαριταριών, 17 ζαφειριών, 11 σμαραγδιών και 5 ρουμπινιών, το στέμμα που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του βασιλιά Καρόλου. Ζυγίζει κάτι παραπάνω από 1 κιλό με την συνολική του αξία δυσθεώρητη, να εκτιμάται μεταξύ 3-5 δισεκατομμυρίων λιρών. Και όλο αυτό, την ώρα που οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνουν ότι η Βρετανία είναι η τελευταία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου όσον αφορά την ανάπτυξη το 2023, με προβλεπόμενη συρρίκνωση 0,3%, που ισοδυναμεί με πτώση 0,7% κατά κεφαλήν. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της χώρας.

Παράλληλα, ο Κάρολος με την στέψη του, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 46 δισ. δολαρίων, ενώ κληρονόμησε 500 εκατ. δολάρια από τη βασίλισσα Ελισάβετ, συμπεριλαμβανομένων των κάστρων, των κοσμημάτων της, της συλλογής έργων τέχνης και μιας φάρμας αλόγων, όλα αφορολόγητα. Όλο αυτό, όταν ο δήμαρχος του Λονδίνουανακοίνωσε την υλοποίηση ενός προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την παροχή δωρεάν γευμάτων σε όλα τα παιδιά που φοιτούν σε κρατικά δημοτικά σχολεία. Γεγονός το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πολλές βρετανικές οικογένειες δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά την ακρίβεια και τον πληθωρισμόπου μαστίζει τη χώρα.

Παρακολουθούσα χθες τις αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο αναφορικά με την περιβόητη στέψη του Καρόλου. Απροσμέτρητη και απερίγραπτη η δουλοπρέπεια η οποία κυριαρχεί ανά την υφήλιο. Υποκλίνονται στη μοναρχία και το στέμμα. Θαυμάζουν την λάμψη, που με δυσθεώρητα οικονομικά μεγέθη δημιούργησαν οι Βρετανοί, για ένα γεγονός το οποίο έπρεπε προ πολλών δεκαετιών να είχε παραγραφεί. Λες και ο χρόνος σταμάτησε στον μεσαίωνα ή και ακόμη βαθύτερα. Σε έναν κόσμο, που τρέχει με ταχύτητα φωτός και οι επιστήμονες φτάνουν στο σημείο να αντιμετωπίζουν με δέος τα ρομπότ που οι ίδιοι δημιούργησαν, τι γυρεύουν οι εστεμμένοι; 

Κοινοί άνθρωποι άνευ ουσίας και αξιόλογου ρόλου. Που ζούνε στη χλιδή και στα μεγαλεία, τα οποία πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες της χώρας. Μια βασιλική οικογένεια, που με εξαίρεση τη φιλανθρωπική δράση της Νταϊάνας, ενίοτε έλκει την προσοχή της κοινής γνώμης μέσω διαφόρων δημοσιευμάτων σε σκανδαλοθηρικά και κουτσομπολίστικα έντυπα. Εύστοχα είχε αποδώσει το φαινόμενο και την μηδενική αξία του ο λατίνος ποιητής Οράτιος: Quidquid delirant reges, plectuntur Achivi. Δηλαδή, «όλες τις τρέλες των βασιλιάδων τις πληρώνουν οι Αχαιοί (ο λαός)».

Η ανάλυση, από το περιοδικό Forbes, της περιουσίας του βασιλιά Κάρολου Γ’, προκαλεί ίλιγγο. Κληρονόμησε μεγάλες εκτάσεις γης, βασιλικά ακίνητα, σπάνια κοσμήματα, πίνακες και άλλα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία -κάποια από τα οποία είναι αρκετών αιώνων- από τη μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Επίσης, επιβλέπει το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων του εκλιπόντος μονάρχη, 46 δισ. δολαρίων, που διατηρούνται σε καταπίστευμα για το βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων δισεκατομμυρίων σε επενδύσεις και άλλα πολυτελή παλάτια, λαμπερά κοσμήματα και έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας, που δεν θα κατέχει ποτέ στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, η διαθήκη της Αυτού Μεγαλειότητος αναμένεται να είναι σφραγισμένη για τουλάχιστον 90 χρόνια, οπότε η ακριβής κατανομή των περιουσιακών της στοιχείων δεν θα είναι γνωστή για αρκετές γενιές. Αλλά ως μεγαλύτερος γιος της, ο Κάρολος κληρονόμησε τα ιδιωτικά κτήματα της Βασίλισσας, το πολυαγαπημένο της κάστρο στο Balmoral της Σκωτίας, το Sandringham στην ανατολική Αγγλία και τη φάρμα καθαρόαιμων αλόγων που είναι γνωστή ως Royal Studs. 

Συνολικά, το Forbes αποτιμά αυτά τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία στα 500 εκατ. δολάρια. Και ο Κάρολος δεν θα χρειαστεί να πληρώσει ούτε ένα σελίνι φόρο κληρονομιάς, χάρη σε μια συμφωνία του 1993 με τη βρετανική κυβέρνηση που απαλλάσσει τις μεταβιβάσεις περιουσίας από έναν μονάρχη σε άλλο. Παράλληλα, διαθέτει και την δική του προίκα, κυρίως μέσω του προσοδοφόρου ετήσιου εισοδήματος που λάμβανε από το Δουκάτο της Κορνουάλης, το οποίο του απέφερε περίπου 27 εκατ. δολάρια. 

Το θέμα, δυστυχώς, δεν περιορίζεται μόνο στην Βρετανία. Στην Ευρώπη υπάρχουν 12 μοναρχίες: Ανδόρρα, Βέλγιο, Δανία, Λίχτενσταϊν, Λουξεμβούργο, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία. Στην Αφρική: Μαρόκο, Λεσότο, Σουαζιλάνδη. Στην Ασία, Μπαχρέιν, Μπουτάν, Μπρουνέι, Καμπότζη, Ιαπωνία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαλαισία, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην Ωκεανία: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Παπούα – Νέα Γουινέα, Νησιά Σολομώντα, Τουβαλού, Τόνγκα. Στην Αμερική: Καναδάς, Μπαχάμες, Τζαμάικα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπελίζ, Γρενάδα, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες.

Τόσο μικροί είναι ακόμη οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη; Τόσο πολύ θαμπώνονται ακόμη από τα λαμπερά στέμματα και τα γυαλιστερά κοσμήματα; Τόσο υπερβολικά μεγάλη είναι ακόμη η δουλοπρέπεια στην ανθρωπότητα εν έτει 2023; Τόσο φτωχά είναι ακόμη τα μυαλά; Τόσο αδύνατες οι ψυχές; Είναι φανερό πως, όχι μόνο στην Βρετανία αλλά και στις άλλες χώρες, έχουν εκλείψει οι τεράστιοι άνθρωποι… Εκείνοι που δεν σκύβουν τα κεφάλια. Εκείνοι που βλέπουν τον κάθε άνθρωπο ίσο. Εκείνοι που άφησαν για πάντα τις ψεύτικες γυαλιστερές φιγούρες βασιλιάδων, πριγκιπισσών και λοιπών δήθεν γαλαζοαίματων, μόνο για τον κόσμο των παραμυθιών. Αν και ακόμη και τα παραμύθια, εμφανίζονται πλέον πιο κοντά στην σκληρή πραγματικότητα του 21ου αιώνα και τους εξόρισαν….