Όταν δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «να μην γίνεται κανιβαλισμός εναντίον ατόμων», είναι γιατί πιστεύει πως τα σχόλια που γίνονται για τον διορισμό μιας 19χρονης στο υφυπουργείο Τουρισμού, αφορούν την ίδια επί προσωπικού επιπέδου; Κανιβαλίζουν εναντίον της νεαρής όσοι σχολιάζουν; Αν είναι έτσι, προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ότι είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης του που σχολιάζονται και όχι η 19χρονη.

Εκτός, βέβαια, κι αν κάνει αυτή τη δήλωση για να αποτρέψει την κριτική παρότι δηλώνει πως είναι καλοδεχούμενη. Όπως είπε «αν υπάρχει οποιαδήποτε κριτική η οποία είναι καλοδεχούμενη κριτική, θα πρέπει να γίνεται προς την κυβέρνηση, προς την εκτελεστική εξουσία και να μην γίνεται κανιβαλισμός εναντίον ατόμων. Επιτέλους, ας είμαστε λίγο προσεκτικοί».

Φυσικά, ο κανιβαλισμός είναι φαινόμενο της εποχής, το γνωρίζει καλά και ο ίδιος και θα έπρεπε να το αναμένει. Αλλά, αυτή τη στιγμή, η ουσία είναι ο διορισμός που προκάλεσε τα σχόλια ή και τον κανιβαλισμό έστω, τον οποίο διορισμό έκανε η δική του κυβέρνηση. Επί της ουσίας, λοιπόν, αναμένονται απαντήσεις και όχι μαθήματα για να είμαστε «πιο προσεκτικοί» εμείς, -οι πολίτες, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί- αλλά όχι η κυβέρνηση. Διορίστηκε ναι ή όχι μια 19χρονη χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου ως σύμβουλος στο υφυπουργείο Τουρισμού; Δεν αρκεί να δηλώνει ο Πρόεδρος ότι «τίποτα, μα τίποτα δεν θα γίνει που ξεφεύγει του πλαισίου της νομιμότητας». Διότι, ούτε αυτό απαντά στο γεγονός.

Το χειρότερο, όμως, είναι αυτό που αναφέρει σε ανακοίνωση η Ελεγκτική Υπηρεσία. Ότι στις 13.3.2019, η Προεδρία απέρριψε εισήγησή της για νομοθετική ρύθμιση της πρόσληψης συμβούλων και την ενημέρωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφαση, στις 27 Μαρτίου 2019, ενέκρινε ολοκληρωμένο πλαίσιο απασχόλησης με βάση το οποίο, οι Σύμβουλοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το εικοστό πρώτο έτος της ηλικίας τους και να κατέχουν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου. Πήρε την απόφαση το Υπουργικό και σιώπησαν όλοι αφού ρυθμίστηκε το θέμα, αλλά μετά, με άλλη απόφαση, στις 15.11.2019, ακυρώθηκε η προηγούμενη απόφαση και δεν αντικαταστάθηκε.

Είναι αυτό που είχε υπόψη ο Νίκος Χριστοδουλίδης όταν δήλωνε χτες ότι «τίποτα μα τίποτα δεν θα γίνει που ξεφεύγει του πλαισίου της νομιμότητας. Και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου». Ποιες αποφάσεις γνωρίζει; Αυτές που ρύθμισαν το θέμα για να προσομοιάζουν με όσες ισχύουν για τις προσλήψεις κοινοβουλευτικών συνεργατών ή τις άλλες που το απορρύθμισαν αργότερα για να κάνει η κάθε κυβέρνηση όπως βολεύει τις εξυπηρετήσεις της;

Πάντως, δεν έχει καμιά σημασία τι έκαναν οι άλλοι. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποσχέθηκε (ξεκάθαρα) διαφορετικές και διάφανες πολιτικές και σαφέστερες απαντήσεις. Όχι λόγια, λόγια, λόγια, που λένε όλοι, για την κριτική, που «είναι ευπρόσδεκτη, είναι καλοδεχούμενη». Στην πράξη βλέπουμε επαναλήψεις με διαφορετικούς πρωταγωνιστές αλλά ίδιο ή παρόμοιο περιεχόμενο. Ο ένας διορίζει κάποιον με πτυχίο αλλά παραποιημένο, σε θέση που δεν προϋποθέτει πτυχίο, ο άλλος διορίζει κάποιαν χωρίς πτυχίο σε θέση που προϋποθέτει πτυχίο. Κι αν ακυρώθηκε η σχετική απόφαση του Υπουργικού, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έπρεπε να την επαναφέρει κι όχι να βασίζεται στην ανυπαρξία νομοθετικής ρύθμισης για να δηλώνει «τίποτα, μα τίποτα δεν θα γίνει που ξεφεύγει του πλαισίου της νομιμότητας». Διότι ακόμα κι αν ο διορισμός είναι όντως στο πλαίσιο της νομιμότητας, δεν παύει να συγκρούεται με το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι πρέπει να διορίζονται στη δημόσια υπηρεσία μόνο πτυχιούχοι. Υπάρχουν πολίτες χωρίς πανεπιστημιακό δίπλωμα, ικανότατοι και αναγκαίοι σε διάφορα πόστα. Αλλά, αν προτιμήθηκε μια 19χρονη ως σύμβουλος του υφυπουργού Τουρισμού και όχι χιλιάδες άλλοι πτυχιούχοι κι εξειδικευμένοι στην τουριστική βιομηχανία, αν μη τι άλλο χρειάζεται να δοθεί μια εξήγηση. Για τα καθήκοντα και για τα προσόντα της νεαρής. Την οποία, φυσικά, ουδείς θα αναζητούσε για να ασκήσει το διαδικτυακό άθλημα του κανιβαλισμού αν η νέα κυβέρνηση του τόπου εφάρμοζε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία που υποσχόταν ο Πρόεδρος μέχρι πρόσφατα.