Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε για τον διορισμό μιας 19χρόνης στο υφυπουργείο Πολιτισμού, γνωστοποιήθηκε πως κι η πρόεδρος της Βουλής είχε εργοδοτήσει φοιτητή για περίοδο 10 μηνών. Ο οποίος, είπε η κ. Δημητρίου –και δεν το αμφισβητούμε– ήταν πολύ καλός σε αυτό που έκανε.
Κάτω από συνθήκες διαφάνειας, όπου όλοι οι νέοι –φοιτητές, εργαζόμενοι και άνεργοι– θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εν λόγω θέσεις, οι οποίες εκτός από ένα καλό εισόδημα θα τους προσφέρουν κι ένα πλεονέκτημα στο βιογραφικό τους, κανένας δεν θα είχε αντίρρηση. Το αντίθετο, δημιουργεί μια κουλτούρα εργασίας, ανάληψης οικονομικής ευθύνης και ανεξαρτητοποίησης.
Στην εποχή μας, οι πλείστοι φοιτητές είναι οικονομικά εξαρτώμενοι από τους γονείς τους, ενώ σε άλλες εποχές για να μπορέσει κάποιος να σπουδάσει (οι πιο πολλοί) θα έπρεπε παράλληλα να εργάζεται. Όχι βέβαια στο Κοινοβούλιο κάποιας χώρας, ούτε σε κάποιο υφυπουργείο. Συνήθως σε εστιατόρια, σερβίροντας και πλένοντας πιάτα. Βγάζοντας φωτοτυπίες ή παίρνοντας βόλτα κατοικίδια και προσέχοντας μωρά ή συντροφεύοντας ηλικιωμένους (πριν την εισαγωγή φτηνού εργατικού δυναμικού από την Ασία για όλες τις δουλειές).
Οι συνθήκες σήμερα άλλαξαν, οι φωτοτυπίες δεν έχουν μεγάλη ζήτηση αφού η ύλη παρέχεται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ η φροντίδα ηλικιωμένων, παιδιών και κατοικίδιων έχει ανατεθεί σε οικιακές βοηθούς. Τα μόνα που παραμένουν να έχουν την ανάγκη προσωπικού (που θα μπορούσαν να είναι φοιτητές) είναι τα εστιατόρια κι οι καφετέριες. Κι οι πλείστοι φοιτητές που θέλουν να εργαστούν καταφεύγουν σε αυτούς τους χώρους, με αμοιβή 4-5 ευρώ την ώρα. Ή σε συνθήκες internship, αμισθί, μόνο και μόνο για να αποκτήσουν πείρα και να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους. Να έχουν να λένε πως δούλεψαν στην τάδε μεγάλη εταιρεία, στο τάδε διάσημο γραφείο έστω και σαν ο τελευταίος τροχός της άμαξας. Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν θα μπορούσαν να φανταστούν εργοδότηση με €30.000 τον χρόνο, όσο καλοί κι αν είναι σε κάποιον τομέα.
Αν νομίζουμε πως οι συνθήκες άλλαξαν κι οι 19χρόνοι κι οι 24χρόνοι, πιάνουν πουλιά στον αέρα σε τομείς που έχουν να κάνουν με την ηλεκτρονική τεχνολογία και πως το πτυχίο δεν είναι αναγκαίο, ας αλλάξουμε τους κανονισμούς κι οι θέσεις να είναι ανοικτές για όλους. Όχι γιατί κάποιος ήξερε έναν βουλευτή και μίλησε σε έναν υπουργό για ένα παιδί-θαύμα. Ενδεχομένως να υπάρχουν παιδιά-θαύματα που δεν τα ανακάλυψε κανείς και ψάχνουν τη δική τους ευκαιρία για να αποδείξουν το ταλέντο τους, εκτός κομματικών μηχανισμών και εναγκαλισμών με φιλόδοξους πολιτικούς.