Τη θέση ότι στη ζυγαριά μπήκε μόνο το θέμα της ασφάλειας και υγείας στον χώρο του σχολείου αλλά όχι και το σημαντικό ζήτημα της κοινωνικο-συναισθηματικής αλλά και της εκπαιδευτικής αγωγής των παιδιών, εκφράζουν οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής Εκπαίδευσης. Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Φρίξος Ζεμπύλας, ανέφερε ότι και ο τομέας της κοινωνικο-συναισθηματικής αγωγής, στήριξης και ανάπτυξης των μαθητών πρέπει να χρήζει από πλευράς των αρμοδίων, της ίδιας σημασίας και βαρύτητας με το θέμα της ασφάλειας και της υγείας, καθώς η εμπλοκή των παιδιών στις σχολικές δραστηριότητες, δεν συμβάλλει μόνο στην εκπαιδευτική τους αγωγή και πρόοδο αλλά και στη συναισθηματική και ψυχική τους εξέλιξη.

Ο κ. Ζεμπύλας εξέφρασε παράλληλα και τους προβληματισμούς του σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων κλεισίματος των σχολείων, λέγοντας ότι «από τη μία θέλουμε να προστατεύσουμε την ασφάλεια και υγεία των παιδιών μας, αλλά και από την άλλη να διασφαλίσουμε την ομαλή συνέχιση της κοινωνικοσυναισθηματικής και εκπαιδευτικής τους αγωγής». 

Αναφερόμενος στα μέτρα που εφαρμόζονται στα σχολεία, ο επικεφαλής των οργανωμένων γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπόψη την άποψη των ειδικών που συνιστούσαν και συνιστούν τη χρήση μάσκας, τα εβδομαδιαία τεστ αντιγόνου, τον σωστό εξαερισμό των τάξεων, την τήρηση των αποστάσεων και την απολύμανση των τάξεων, οι γονείς έδειξαν έμπρακτα τη βούλησή τους και έμειναν πιστοί στη διαχρονική τους θέση για διαφύλαξη του εκπαιδευτικού χρόνου, παροτρύνοντας τα παιδιά τους να εφαρμόσουν μέτρα και πρωτόκολλα ούτως ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά. «Τα παιδιά με τη σειρά τους και με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους, εφάρμοσαν τα πρωτόκολλα όσο καλύτερα μπορούσαν, τόσο στον χώρο του σχολείου, όσο και στις απογευματινές τους δραστηριότητες, συμβάλλοντας κι αυτά με τη σειρά τους σε ανοικτά σχολεία», ανέφερε ο κ. Ζεμπύλας. 

Για αγωνία που προκαλεί η αβεβαιότητα που επικρατεί, στους μαθητές και δη τους τελειόφοιτους, έκανε λόγο από πλευράς του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ερωτηθείς από τον «Φ» για την ψυχολογική, κυρίως, κατάσταση στην οποία βρίσκονται την περίοδο αυτήν οι μαθητές, ο κ. Διονυσίου αφού ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη και πιεστική, κάλεσε το υπουργείο Παιδείας όπως δώσει άμεσα απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν έντονα και τα οποία πέραν της εκπαιδευτικής πτυχής, άπτονται και της ψυχολογικής για χιλιάδες παιδιά. Κι αυτό διότι, οι μαθητές είναι ιδιαίτερα πιεσμένοι και γεμάτοι άγχος ενόψει και της εξεταστικής περιόδου που πλησιάζει. 

Σημαντική η στήριξη παιδιών από οικογένεια και σχολείο

Για το θέμα της συναισθηματικής και ψυχικής στήριξης των παιδιών και δη των εφήβων, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, μίλησε στον «Φ» η καθηγήτρια Φιλολογίας και ερευνήτρια σε θέματα Νεολαίας και Πολιτισμού, Κατερίνα Τρύφωνος, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης αρμονίας στη στήριξη των παιδιών από την οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία γενικότερα. Εστιάζοντας κυρίως στην κατηγορία «έφηβοι», η δρ Τρύφωνος τόνισε ότι οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τα παιδιά τους σε αυτή τη φάση έχουν και βιολογικά θέματα, με αποτέλεσμα να βιώνουν πιο έντονα και με μεγαλύτερο άγχος κάποιες καταστάσεις. Η αγωνία για το σχολείο, για την επιτυχία, ο εγκλεισμός σε συνδυασμό με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν πολλές φορές, κάνουν τα παιδιά πιο επιθετικά και δυστυχώς αρκετά από αυτά παρουσιάζουν και τάσεις προς εθιστικές συμπεριφορές. Σύμφωνα με τη δρα Τρύφωνος, οι γονείς είναι σημαντικό να στηρίζουν τα παιδιά έμπρακτα, να έχουν επικοινωνία μαζί τους και να είναι έτοιμοι να τα στηρίξουν ακόμα και στην αποτυχία τους, χωρίς να μηδενίζουν την προσπάθειά τους και χωρίς να προσβάλλουν και να υποτιμούν τις δυνατότητές τους. 

Αναφορικά με το σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο δοκιμάζεται μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα της πανδημίας, η δρ Τρύφωνος τόνισε την ανάγκη να έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και να δίνει έμφαση στην ευρύτερη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών, συμβάλλοντας στο χτίσιμο μίας υγιούς προσωπικότητας και όχι αποκλειστικά και μόνο στο γνωστικό κομμάτι, στην εξέταση, στην ύλη και στους βαθμούς. 

Σημάδια κόπωσης και κατάθλιψης

Παρατηρώντας σήμερα τους έφηβους μαθητές, πολλοί παρουσιάζουν, όπως διαπιστώνει η δρ Τρύφωνος, σημάδια κόπωσης αλλά και καταθλιπτικών συμπεριφορών, κάτι που απαιτεί μεγάλη προσοχή τόσο από την οικογένεια, όσο και από το σχολείο.

Το γεγονός ότι πολλά παιδιά δεν μπορούν καν να καθίσουν να διαβάσουν, αισθανόμενα την αβεβαιότητα για την επανέναρξη των σχολείων ή τη διεξαγωγή των εξετάσεών τους, καταδεικνύει επίσης την κόπωση που έχουν αλλά και το μειωμένο ενδιαφέρον τους. Χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν την ανάγκη περαιτέρω στήριξης αλλά κι εξεύρεσης τρόπων και πρακτικών που να τους τονώνει το ενδιαφέρον τους, να τους αναπτύσσει τις ικανότητες καθώς επίσης και τα ταλέντα που έχουν, σύμφωνα με τη δρ Τρύφωνος.