Σε αυτήν την στήλη παραθέτουμε ορισμένα γεγονότα, μέσα από τα οποία το υπάρχoν σύστημα δικαιοσύνης ενθαρρύνει σε τελική ανάλυση τις απάτες στις συναλλαγές. Συνεισφέρουν στις απάτες οι μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες για λήψη αποφάσεων (1-3 χρόνια), η ανεπαρκής ποιότητα ορισμένων ανεξάρτητων Επιτρόπων (δόξα τω Θεώ έχουμε έναν για κάθε περίπτωση), οι υπάρχουσες δυσλειτουργικές διαδικασίες ευρύτερα, η μη τήρηση των νόμων εκ μέρους της δημόσιας υπηρεσίας και ασφαλώς η συγκάλυψη από την οικογένεια και τους «κουμπάρους» και τόσα άλλα. Σας παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα προερχόμενα από τις εμπειρίες των 42 ετών του γραφείου μας, που ασχολείται με θέματα ακινήτων, αλλά υπάρχουν και πάμπολλα άλλα.

* Η υπογραφή συμβολαίου ενοικίασης για ένα χρόνο ή λιγότερο είναι άκυρη, εκτός και εάν φέρει δύο υπογραφές μαρτύρων ανά ένα συμβαλλόμενο μέρος. Ως εκ τούτου, ο ενοικιαστής ή/και ο ιδιοκτήτης μπορούν να απαιτήσουν την ακύρωση/μη συνέχιση ενός τέτοιου συμβολαίου στο τέλος του έτους.

* Η κατάθεση ενός πωλητηρίου εγγράφου προσφέρει προστασία στον αγοραστή, λειτουργώντας ως βάρος στην περιουσία του πωλητή. Αυτή η κατάθεση μπορεί να γίνει εντός περιόδου 6 μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας, άνκαι η πρόσφατη διαφοροποίηση του νόμου προβλέπει ότι μπορεί η περίοδος να εκταθεί περαιτέρω, κατόπιν άδειας του δικαστηρίου.

* Η επίδοση μιας αγωγής θα πρέπει να γίνει από δικαστικό ή ιδιώτη επιδότη, νοουμένου ότι υπάρχει απόδειξη παραλαβής του εγγράφου. Τώρα επιτρέπεται και η επιδότηση μέσω email (ηλεκτρονική διεύθυνση) αλλά εάν δεν μπορεί να εξευρεθεί ο εναγόμενος (π.χ. βρίσκεται στο εξωτερικό-ξένος αγοραστής) τι γίνεται; Δυστυχώς, δεν επιτρέπεται η διά μέσου του τοπικού Τύπου ειδοποίηση, ενώ η επιδότηση με ηλεκτρονικό τρόπο έχει και αυτή τα προβλήματά της.

* Η έκδοση επιταγής με κάποιο λάθος ως προς π.χ. την ημερομηνία και/ή το ποσό (π.χ. αντί ευρώ έγραψε κάποιος κυπριακές λίρες), ο οφειλέτης δεν θεωρείται ότι έδωσε επιταγή χωρίς αντίκρισμα (ο οφειλόμενος δεν το πρόσεξε και μάλιστα εξέδωσε και σχετική απόδειξη).

* Η μη ανταπόκριση από κυβερνητικές/δημοτικές Αρχές, έστω και τώρα που υπάρχει νέα νομοθεσία περί απάντησης εντός 30 ημερών.  Πρόσφατη επιστολή μας, μέσω δικηγόρου, στον διευθυντή Κτηματολογίου, δεν απαντήθηκε και δεν αναγνωρίστηκε καν η λήψη της, παρά τις δύο υπενθυμίσεις και τις οδηγίες του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου!

* Η ΑΗΚ συνδέει παράνομο υποστατικό στο Παραλίμνι και παρόλο ότι είχαμε γραπτή παραδοχή της ΑΗΚ ότι η σύνδεση είναι παράνομη, αυτή εξακολουθεί να υπάρχει, 14 μήνες μετά.

* Η γραπτή παραδοχή του Υφυπουργού Τουρισμού περί παράνομου εστιατορίου και η διαβεβαίωσή του ότι θα λάβει τα αναγκαία μέτρα παραμένουν γράμμα κενό, 16 μήνες μετά την καταγγελία, και εκτιμούμε ότι το εστιατόριο θα λειτουργήσει μετά τα μέτρα του ιού κανονικά!

* Το γνωρίζετε ότι ακόμα και εάν έχετε πλήρη κάλυψη ασφάλειας αυτοκινήτου (full comprehensive), ο οδηγός δεν καλύπτεται;

* Η νέα εφεύρεση περί κόστους αντικατάστασης σε ασφάλεια, δεν καλύπτει το κόστος αντικατάστασης, αλλά το κόστος μείον την ηλικία του υποστατικού (τελείως παράνομο θεωρώ)…

* Ελεγμένοι λογαριασμοί βάσει των οποίων εάν π.χ. αγοραστής αγοράσει κάτι, δεν είναι κατ’ ανάγκη τέτοιοι και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ορθοί.  Σε πρόσφατη μας υπόθεση, οι αναφερόμενες καταθέσεις στην τράπεζα δεν υπάρχουν, οι μετοχές έχουν διαφοροποιηθεί με άλλους ιδιοκτήτες και άρα τι κάνουμε; Αγωγή εναντίον των ελεγκτών και άλλων;

* Εκτός από τον Επίτροπο Ασφαλιστικών Εταιρειών, που υποτίθεται είναι εκεί για να προστατεύει το κοινό, έχουμε και εκείνο τον Επίτροπο περί Προστασίας Καταναλωτή. Έτσι λάβαμε καταγγελία περί ενός πωλητηρίου εγγράφου με ημερομηνία προ 15 ετών ότι κάπου δεν βάλαμε στο έγγραφο τα μεταβιβαστικά δικαιώματα ως ποσό. Τα μεταβιβαστικά υπολογίζονται όμως από το Κτηματολόγιο και δεν συνάδουν πάντοτε με το ποσό πώλησης. Άρα;  Πόση ασχετοσύνη υπάρχει (μεταξύ άλλων);

* Καταγγελία για κλοπή ρεύματος βάσει βιντεογράφησης, ο καταγγελλόμενος ισχυρίζεται ότι όπως έχει βιντεογραφηθεί, παραβιάστηκαν τα προσωπικά του δεδομένα και άρα θα πρέπει το βίντεο να αγνοηθεί!!  Και άρα οι διάφορες συλλήψεις για τα πρόσφατα εγκλήματα (ίδε Αγία Νάπα, εντός των τειχών Λευκωσία, χούλιγκανς ποδοσφαίρου κλπ) απαλλάσσονται;

* Η μη προσέλευση αγοραστών για μεταβιβάσεις είναι σύνηθες φαινόμενο.  Έτσι, παραμένει εγκλωβισμένος ο πωλητής, υποχρεωμένος να πληρώνει δημοτικούς φόρους, κοινόχρηστα κλπ (υπάρχει η ευχέρεια έκδοσης διατάγματος μέσω δικαστηρίου, αλλά χρειάζονται χρήματα για δικηγορικά και άλλα έξοδα, πλέον χρόνος/χρόνια).  Έτσι, ο μεν αγοραστής είναι «καλυμμένος» με την κατάθεση του πωλητηρίου εγγράφου, ο ιδιοκτήτης παραμένει εγκλωβισμένος, με τις ανάλογες οικονομικές και άλλες συνέπειες – π.χ. η μη δυνατότητα κλεισίματος της εταιρείας κλπ.

* Η έκδοση απόφασης για έξωση λόγω μη πληρωμής ενοικίου βάσει της νέας νομοθεσίας καθορίζεται σε περίοδο 3 μηνών, αλλά μόνο για θέσμιους ενοικιαστές, άνκαι κατατέθηκε τώρα πρόταση νόμου που να καλύπτει και τα μη θέσμια ακίνητα.  Πότε όμως θα ψηφιστεί, αν ψηφιστεί;

Ο θεσμός του Επιτρόπου για οποιαδήποτε θέματα είναι πολύ καλός, νοουμένου ότι αυτοί οι Επίτροποι είναι πράγματι οι άριστοι των αρίστων και όχι απλές θεσούλες για τους φίλους.

Εκτός από την αδυναμία των διαφόρων υπηρεσιών και την αδιαφορία/αδυναμία των Επιτρόπων, η όλη βάση αυτής της ενθάρρυνσης της απάτης βρίσκεται στις καθυστερήσεις του δικαστικού μας συστήματος. Παρόλα αυτά, ορισμένοι δικαστές αποφασίζουν πολύ πιο γρήγορα από άλλους (όταν φθάσει η υπόθεση στο στάδιο της ακρόασης).

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Λτδ – Εκτιμητές Ακινήτων, 
Πωλητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

www.aloizou.com.cy – [email protected]