Στα σκουπίδια καταλήγουν καθημερινά εκατομμύρια ζευγάρια πλαστικά γάντια τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει μέρος της ζωής μας τουλάχιστον κατά τη διακίνηση μας σε εξωτερικούς χώρους καθώς επίσης και για τους εργαζόμενους που εξυπηρετούν κοινό, για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων σε ισχύ, δεκάδες φωτογραφίες με πεταμένα γάντια στους δρόμους έξω από υπεραγορές, έκαναν το γύρο του διαδικτύου προβληματίζοντας ακόμη περισσότερο για τις ζημιές που προκαλούνται στο περιβάλλον.  
 
Την ίδια ώρα, χιλιάδες εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς που αφορούν την εξυπηρέτηση του κοινού τόσο στο λιανικό εμπόριο όσο και σε άλλες υπηρεσίες (καλλωπισμός κτλ) καλούνται σε καθημερινή βάση να χρησιμοποιούν δεκάδες ζευγάρια γάντια, μάσκες, ρόμπες και αντικείμενα μιας χρήσης, με τις οδηγίες διαχείρισης τους να… καταλήγουν για σκουπίδια.
 
Τα πρωτόκολλα λειτουργίας τόσο των υποστατικών του λιανικού εμπορίου όσο και των υπηρεσιών περιποίησης προνοούν την συνεχή αλλαγή μασκών μιας χρήσης και γαντιών, ωστόσο σύμφωνα με τις οδηγίες αυτά τοποθετούνται σε ποδοκίνητους κάδους και ακολούθως μετά το πέρας των εργασιών τοποθετούνται σε κάδους απορριμμάτων, ιεραρχώντας ως σημαντικότερη αυτή τη στιγμή τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.  
 
Σημειώνεται ότι τα γάντια που κυκλοφορούν στην αγορά διακρίνονται τρεις βασικές κατηγορίες. Τα γάντια νιτριλίου, πολυαιθυλενίου και γενικής οικιακής χρήσης με διαφορετικές προδιαγραφές και ανθεκτικότητα.
 
Η υπερβολική χρήση γαντιών και άλλων αναλωσίμων μιας χρήσης τα οποία καταλήγουν στα σκουπίδια, δημιούργησε εύλογα ερωτήματα ως προς την διαχείριση τους.
 
Σε επικοινωνία μας με τον βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, υπογράμμισε για ακόμη μια φορά την ολιγωρία της εφαρμογής ενός παγκύπριου συστήματος διαλογής στην πηγή και της χωριστής συλλογής από τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να περιοριστεί στο μέγιστο η υγειονομική ταφή αποβλήτων.
 
Παρά το γεγονός ότι ακόμη φαίνεται να μην έχει ξεκαθαρίσει το θέμα κατά πόσο τα γάντια που χρησιμοποιούνται αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας, αποτελούν ή όχι κλινικά απόβλητα τα οποία χρειάζονται διαφορετικού τύπου διαχείριση, εντούτοις, ο κ. Θεοπέμπτου υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να εναρμονιστούμε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για διαλογή απόβλητων στην πηγή.
 
Στην περίπτωση των γαντιών, σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, εάν εφαρμοζόταν η διαλογή στην πηγή, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στα «άλλα απόβλητα» και να διαχειριστούν αναλόγως στα εργοστάσια στα οποία καταλήγουν είτε για ανακύκλωση είτε για την ανάκτηση τους για σκοπούς παραγωγής ενέργειας.
 
Από την πλευρά του το Τμήμα Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα ο τομέας διαχείρισης αποβλήτων, υπογράμμισε ότι η διαδικασία η οποία υπέδειξε το Υπουργείο Υγείας είναι η ενδεδειγμένη, δεδομένου ότι εν μέσω πανδημίας, προέχει η δημόσια υγεία έναντι της ανακύκλωσης.
 
Στην περίπτωση των γαντιών, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Τμήματος, τόνισε πως ο βασικός λόγος που τοποθετούνται σε σακούλες σκουπιδιών κλειστές και τοποθετούνται σε κάδους είναι για να εκμηδενιστεί η πιθανότητα εάν υπάρχει ο ιός σε κάποιο από τα απόβλητα μέχρι να φθάσουν στα δυο εργοστάσια Κόσιης και Πεντακώμου για διαλογή να έχει πεθάνει.
Η διαδικασία διαλογής ακολουθείται από τα εργοστάσια, σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, ενώ μέρος των αποβλήτων αυτών, είτε ανακυκλώνεται στο εξωτερικό, είτε ανακτάται για την παραγωγή ενέργειας η οποία χρησιμοποιείται στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού, ωστόσο η διαδικασία σε ότι αφορά τα γάντια επανεξετάζεται.