Μετά από δύο χρόνια που οι συνέπειες της πανδημίας ήταν κάτι παραπάνω από ορατές στην καθημερινότητά της χειμώνα-καλοκαίρι, αυτή την περίοδο η Πάφος δείχνει να «ξαναγεννιέται» τουριστικά. Όπως τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, δεν είναι μόνο ότι καταγράφονται πλέον οι ψηλότερες πληρότητες μετά το 2019, αλλά και ότι για πρώτη φορά από το 2020 καταγράφεται και μία συνέχεια στην ανοδική πορεία του τουριστικού ρεύματος, με την παράλληλη ομαλή λειτουργία της αγοράς χωρίς τα σκαμπανεβάσματα που επέφεραν τα διαδοχικά lockdown και οι εξάρσεις της καμπύλης του ιού.

Αυτές τις μέρες η Πάφος θυμίζει τις παλιές καλές μέρες. Το Πάσχα των Καθολικών έχει συντείνει σε αυτό, αφού χιλιάδες πολίτες από διάφορους ευρωπαϊκούς προορισμούς, με αιχμή του δόρατος τους Βρετανούς, απολαμβάνουν ήδη τις πρώτες διακοπές της σχετικής ελευθερίας στην πόλη της Αφροδίτης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου επισημαίνει ότι σήμερα έχουν επιστρέψει σε καθεστώς λειτουργίας όλες ανεξαίρετα οι ξενοδοχειακές και άλλες συναφείς μονάδες της επαρχίας Πάφου και το πλέον θετικό είναι ότι πλην σοβαρού απροόπτου όλα δείχνουν ότι θα παραμείνουν πλέον ανοιχτές μονίμως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αμερικανικό Πανεπιστήμιο: Ιστορικός οργανισμός στην Πάφο

«Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό», εξηγεί, «διότι τα σκαμπανεβάσματα με τα άνοιξε-κλείσε δεν πληγώνουν οικονομικά μόνο τις ίδιες τις μονάδες, αλλά και τον τουρισμό γενικότερα. Όσο πιο σταθερές συνθήκες δραστηριότητας παρουσιάζει μια τουριστική περιοχή, τόσο σημαντικότερη διαχρονική αξία αποκτά στις αγορές και τόσο μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση της σοβαρότητάς της, απολαμβάνει.

Με τις 115 και πλέον μονάδες σε λειτουργία, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ποσοστό πληρότητας στην Πάφο που προσεγγίζει το 60% των διαθέσιμων κλινών. Πρόκειται για ένα ποσοστό πολύ ικανοποιητικό τηρουμένων των αναλογιών με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αν εξέλειπαν δηλαδή οι δύο αυτοί παράγοντες, το ποσοστό τη στιγμή αυτή θα ήταν σαφώς μεγαλύτερο. 

Αν όμως σκεφτείτε ότι τη διετία της πανδημίας κινούμαστε με πολύ μικρό αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων σε λειτουργία και με ποσοστά πληροτήτων που μετά βίας άγγιζαν το διψήφιο νούμερο, τα σημερινά 50% και 60% Απρίλιο μήνα, είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά».

Ο Θάνος Μιχαηλίδης επισημαίνει ότι στην αύξηση αυτού του ποσοστού σαφώς συμβάλλουν οι μέρες του Πάσχα των Καθολικών. Αναφέρει ωστόσο ότι ήδη η Πάφος δείχνει να αποκτά και ένα αξιοσημείωτο τουριστικό κοινό από τις νέες αγορές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης με τις οποίες συνδέεται πλέον αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου της.

«Γαλλία κυρίως, αλλά και Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία, δίνουν ένα ικανοποιητικό μέρος του ρεύματος προς την Πάφο που συμβάλλει ενισχυτικά στην πολύ σημαντική επανάκαμψη του βρετανικού κοινού.

Είναι σαφώς το σημαντικότερο δεδομένο της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου και ειδικά της Πάφου η εκτόξευση της τουριστικής κίνησης από το Ηνωμένο Βασίλειο, που έρχεται μάλιστα στην καλύτερη στιγμή δεδομένης της απρόσμενης απώλειας από τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου.

Όλα τα δεδομένα και για το υπόλοιπο του καλοκαιριού δείχνουν μία συνεχιζόμενη σημαντική ροή τουριστών από τη Βρετανία στην Πάφο, γεγονός που θα μας επιτρέψει να καλύψουμε στο μεγαλύτερο μέρος τις απώλειες από Ρωσία και Ουκρανία».

Ο κ. Μιχαηλίδης επισημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένουμε μέχρι και τον Μάιο προκειμένου να πούμε μετά βεβαιότητας πλέον αν το ρεύμα από τις δύο αυτές χώρες χάθηκε για την Κύπρο συνεπεία του πολέμου. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αν υπάρξει μια θεαματική και άμεση λύση στη σύρραξη, δεν πρέπει να αποκλειστεί μία ροή τουριστών από τη Ρωσία κυρίως μέσα στο καλοκαίρι, αφού όπως είπε παραδοσιακά η ρωσική αγορά για την Κύπρο άνοιγε από τον Μάιο και μετά.

Στο κάδρο και ο εγχώριος τουρισμός  

Η σημαντική επανάκαμψη το 2022 του τουριστικού ρεύματος από τη Βρετανία πρωτίστως και την κεντρική και βόρεια Ευρώπη δευτερευόντως, δεν αφήνει εκτός κάδρου για την τουριστική βιομηχανία της Πάφου και τον εγχώριο τουρισμό, ξεκαθαρίζει ο Θάνος Μιχαηλίδης.

Τις μέρες αυτές του Πάσχα, θα παρατηρηθεί αυξημένη ροή Κύπριων παραθεριστών στην Πάφο όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο. Πλέον όμως, επισημαίνει, ο εγχώριος τουρίστας δεν αποτελεί μόνο επισκέπτη του Πάσχα, αλλά και των καλοκαιρινών διακοπών.

«Σε αυτό συνέτεινε», εξηγεί, «η στοχευμένη και πολύπλευρη διαφημιστική καμπάνια όλων των φορέων τουρισμού της επαρχίας και της Hermes, που απέδωσε σημαντικούς καρπούς την προηγούμενη χρονιά και που θα συνεχισθεί και φέτος.

Συνέτεινε όμως και η ίδια η πανδημία, αφού οι απαγορεύσεις και περιορισμοί των ταξιδιών την τελευταία διετία, είχαν ως “παράπλευρο κέρδος” για την Πάφο το να τη γνωρίσουν και να την αγαπήσουν ως τουριστικό προορισμό πολλοί συμπατριώτες μας που υπό κανονικές συνθήκες θα μετέβαιναν στο εξωτερικό.

Πλέον όμως, η Πάφος κεφαλαιοποιεί και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό Κύπριων παραθεριστών κάθε καλοκαίρι».