Καλά αντέχει η Κυπριακή Δημοκρατία καθώς δεν έχει μόνο τη συστηματική διαχρονική υπονόμευση της κατοχικής Τουρκία. Έχει και την εκ των έσω υπονόμευση με τις μανούβρες και τα ταχυδακτυλουργικά των ανακυκλωμένων, των αναντικατάστατων, που έχουν στήσει καριέρες, κυρίως όμως, δημιουργήσει περιουσίες από υπόγειες και σκοτεινές συναλλαγές. Σε βάρος της χώρας, της κοινωνίας…
Πριν την εισβολή, κτίστηκε ένα κράτος με μετα-αποικιακές προδιαγραφές και με τους Εγγλέζους να επιβάλλουν στα σαλόνια τους… καλούς τρόπους. Και ταυτόχρονα έκλειναν το μάτι στην Τουρκία, η οποία ήταν στη γωνία και περίμενε. Το τρίγωνο Φόρεϊν Όφις, χούντα (και εγκάθετοι της στο νησί) και Τουρκία προετοίμαζαν την καταστροφή.
Μετά την εισβολή και την κατοχή οι αποικιοκράτες άλλαξαν. Η Τουρκία επιχειρεί βαθμηδόν να φτιάξει ένα προτεκτοράτο της στην Κύπρο. Σε αυτό το σχεδιασμό, συνδράμουν και Ελληνοκύπριοι. Και εκείνοι που βλέπουν οικονομικά δικά τους οφέλη από την όποια «επανένωση».
Την ίδια ώρα, το κράτος, η κοινωνία εν γένει, δεν αντιλήφτηκε πόσο σημαντική ήταν και είναι η Κυπριακή Δημοκρατία για την επιβίωσή μας. Είναι το όχημα, το οποίο από το 1963 και εντεύθεν έχει διασφαλίσει τη συνέχεια του κράτους της χώρας. Οι προσεγγίσεις ενίοτε ωφελιμιστικές, επιδερμικές. Πρώτα το χρήμα και μετά το χάος. 
Κάποτε ήταν η σημαία μας, σημαία ευκαιρίας στις θάλασσες. Προσφερόταν φθηνή εγγραφή στο νηολόγιο και «κατακτήσαμε» τις θάλασσες, τους ωκεανούς. Παντού κυπριακές σημαίες. Και σε πλοία που εκτελούσαν δρομολόγια με βάση τις διεθνείς νομοθεσίες, συμβάσεις και πλοία «πειρατικά». Πολλές ήταν οι φορές που έγινε η Κύπρος ρεζίλι για υποθέσεις παράνομης διακίνησης… Και η μόνη σχέση με το περιστατικό; Η κυπριακή σημαία, που κυμάτιζε έναντι της όποιας συναλλαγής. Έγιναν πολλές προσπάθειες για να διαγραφεί η χώρα από τη μαύρη λίστα. Και ο στόχος επιτεύχθηκε…
Κι όμως, μετά τη σημαία ευκαιρίας προβλήθηκε το διαβατήριο ευκαιρίας. Με το αζημίωτο και αυτή τη φορά. Η ευρηματικότητα κάποιων φημίζεται πολύ, κυρίως όταν είναι για δυσφήμηση της Κύπρου. Η φήμη της χώρας δεν μπορεί να ξεπλυθεί με τα εκατομμύρια που εισπράττονται. Δεν είναι όλα απλή λογιστική. Αλλά τι τους γνοιάζει. Αυτοί να πωλούν κι ας υπονομεύεται το κράτος. 
Σε μια χώρα με το πρόβλημα κατοχής, που έχει μόνο το κράτος ως ασπίδα προστασίας, μια χώρα με βεβαρημένο παρελθόν με κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, το κράτος πρέπει να είναι προσεκτικό. 
Σε αυτό το σύστημα παραχώρησης υπηκοοτήτων εμπλέκονται πολλά συμφέροντα. Είναι δικηγορικά γραφεία, που για μια ακόμη φορά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι, επίσης, οι μεσίτες, οι ντιβέλοπερ και διάφοροι άλλοι, που έχουν μεσολαβητικό ρόλο σε αυτές τις ιστορίες. Όπως και εκείνοι που βρήκαν τρόπο να αποτελούν μέρος της… επένδυσης. Η ιδεολογία του «πωλούμε και αγοράζουν» είναι πολλές φορές «θανατηφόρα» για τη χώρα.  
Η σημερινή κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να υπερασπιστεί το εαυτό της. Γιατί εμπλέκονταν και μέλη της και συγγενικά πρόσωπα αυτών. 
Πολλές φορές οι εκ των υστέρων κινήσεις γίνονται ως σωσίβιο στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση, η οποία δύσκολα μπορεί να καθαρίσει τον «λεκέ» αυτό. Δεν πείθει και το γνωρίζει εξ ου και ο εκνευρισμός. Πέραν από τα προβλήματα που έχει η κυβέρνηση αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η εικόνα του κράτους της αρπαχτής που διαμορφώθηκε. Αυτό διαιωνίζει παθογένειες και στρεβλώσεις. Δημιουργείται ένα κατεστημένο, που λειτουργεί ως πιράνχας για το κράτος και μόνο με την καταπολέμησή του μπορεί να αλλάξει η εικόνα, αν και δύσκολο πλέον. 

[email protected]