Διστακτικότητα για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού παρατηρείται και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, με αποτέλεσμα ο ΣΤΕΚ να καλεί σε συστράτευση όλους τους τουριστικούς εταίρους για αντιμετώπισή της.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο ΣΤΕΚ απέστειλε και γραπτώς τις θέσεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα, ζητώντας τη συνδρομή των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ για ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί, όπως αναφέρει, «το αίσθημα άρνησης εμβολιασμού, με γνώμονα το κοινό καλό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 171 τουριστικά καταλύματα του Σχεδίου για φθηνό τουρισμό

Στην επιστολή προς τις ηγεσίες των συντεχνιών ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ και ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ, την οποία κοινοποίησε και στους υπουργούς Εργασίας και Υγείας, καθώς και στον υφυπουργό Τουρισμού, ο ΣΤΕΚ σημειώνει πως ο σύνδεσμος παρατήρησε «ότι υπάρχει μία διστακτικότητα από πλευράς σημαντικού αριθμού των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες, για να προχωρήσουν με εμβολιασμό κατά του ιού SARS-CoV-2».

Για αντιμετώπιση της κατάστασης, ζητείται η συνδρομή του συνδικαλιστικού κινήματος, με τον ΣΤΕΚ να τονίζει την ανάγκη εμβολιασμού όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ενόψει και της επανεκκίνησης του κλάδου. «Αντιλαμβάνεστε ότι ο τρόπος λειτουργίας ενός ξενοδοχείου, καθιστά δύσκολη ως αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία του, όταν κατ’ επανάληψη είτε νοσούν ή καθίστανται σε απομόνωση αρκετοί εργαζόμενοι», αναφέρει ο ΣΤΕΚ.

Από πλευράς τους, οι συντεχνίες δηλώνουν στον «Φ» ότι δεν διαφωνούν με την ανάγκη ενίσχυσης του εμβολιαστικού προγράμματος, αλλά σημειώνουν την ίδια ώρα πως δεν μπορούν να αναγκάσουν τα μέλη τους να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τον γ.γ. της ΟΥΞΕΚΑ- ΣΕΚ Μίλτο Μιλτιάδους, η ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος έχει ήδη βελτιώσει την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, αλλά δεν μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον να εμβολιαστεί χωρίς να το θέλει. Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε οποιαδήποτε καταγγελία από μέλη της συντεχνίας ότι εργοδότες ανάγκασαν ή πίεσαν το προσωπικό τους να εμβολιαστεί, απάντησε αρνητικά.

Για το ίδιο θέμα, ο γ.γ. της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ, Λευτέρης Γεωργιάδης, ανέφερε επίσης πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε καταγγελία από μέλη τους, αλλά σημείωσε πως υπήρξαν παράπονα ότι συγκεκριμένη εταιρεία, που διαχειρίζεται αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων, απαιτούσε καθημερινά από το προσωπικό της rapid test, ακόμα και από τους εμβολιασμένους. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, για το θέμα υπήρξε παρέμβαση της συντεχνίας και το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Όσον αφορά το αίτημα του ΣΤΕΚ για συστράτευση, προκειμένου να πειστούν οι «αρνητές» ξενοδοχοϋπάλληλοι να εμβολιαστούν, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως από την αρχή της πανδημίας η συντεχνία έχει συστήσει στα μέλη της να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και του Υπουργείου Υγείας. Πρόσθεσε πως, εάν υπάρχει μια μικρή μερίδα του κόσμου που δεν θέλει να εμβολιαστεί, είναι δημοκρατικό της δικαίωμα. Από την άλλη, πρόσθεσε, εάν λάβουμε υπόψη και τα οφέλη που φαίνεται να υπάρχουν από τον εμβολιασμό, θα πρέπει γενικά ο κόσμος να είναι πιο συγκαταβατικός στις σχετικές οδηγίες και συστάσεις που εκδίδονται.