Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία με στόχο τη δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» εντός ενός ξένου εδάφους δεν είναι μία μονομερής ενέργεια. Οι επιθετικές ενέργειες του Ιράν στον Αραβικό Κόλπο δεν είναι μία μονομερής πράξη. Οι ενέργειες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ δεν αφορούν μόνο το Ισραήλ και τον Λίβανο. Όλα αυτά είναι κομμάτια ενός δύσκολου παζλ που ονομάζεται Μέση Ανατολή.
Κομμάτι αυτού του περίπλοκου παζλ είναι και η Κύπρος. Στη μακραίωνη ιστορία της (όπως είναι η φράση που χρησιμοποιούν διάφοροι ιστορικοί και πολιτικοί), η Κύπρος βίωσε όλα όσα έχει βιώσει και βιώνει και σήμερα γιατί απλά βρίσκεται στη Μέση Ανατολή. Η απόκτηση της ιδιότητας του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τής έδωσε απλώς μια δυτική ταυτότητα και έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Όμως δεν την έχει απομακρύνει από τη Μέση Ανατολή, ή απ’ αυτό που η σύγχρονη γεωστρατηγική ανάλυση ονομάζει και ως Ανατολική Μεσόγειος. 
Είτε την πούμε Ανατολική Μεσόγειο είτε Μέση Ανατολή η γεωγραφική κατάσταση δεν αλλάζει. Ούτε και τα πολιτικά δεδομένα διαφοροποιούνται με την αλλαγή ονομασίας ή με την οπτική γωνιά που κάποιος μπορεί να κοιτάζει μια κατάσταση. 
Μια διαδήλωση στη Τυνησία δεν είναι εσωτερικό θέμα της χώρας αυτής. Μπορεί να επηρεάσει και τη γειτονική της Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Συρία. Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης, η περιοχή μας δεν είναι η ίδια. Στη Τυνησία κατάφεραν να ψηφίζουν σε δημοκρατικές εκλογές, η γειτονική Λιβύη πανηγύρισε τον θάνατο του Καντάφι, αλλά έκτοτε βρίσκεται σε καθεστώς διάλυσης. Στην Αίγυπτο έφυγε ο Μουμπάρακ, ήρθαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και τελικά η χώρα βρέθηκε υπό τον έλεγχο του στρατού. 
Όσον αφορά τη Συρία, μόνο στους χάρτες του παρελθόντος θα είναι μια χώρα ενωμένη κάτω από την ομπρέλα μιας κυβέρνησης. Επί του εδάφους έχει διαμοιραστεί και δεν προβλέπεται η επανένωσή της σε ένα κράτος όπως όλοι το γνώριζαν πριν από μια δεκαετία. 
Όσοι πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι ξένα και δεν έχουν επηρεάσει την Κύπρο προφανώς βρίσκονται κάπου αλλού και όχι εδώ. Μόνο οι αλλαγές που έχουν επέλθει ως προ τις συνεργασίες και συμμαχίες είναι αρκούντως ενδεικτικές του πώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα και οι καταστάσεις. 
Πηγαίνετε πίσω και κοιτάξτε τις σχέσεις των χωρών της περιοχής πριν από την Αραβική Άνοιξη και πως αυτές έχουν αλλάξει την τελευταία δεκαετία και συγκρίνετε όλα αυτά με περιφερειακές σχέσεις της Κύπρου. Συγκρίνετε τις σχέσεις και τη συνεργασία της Κύπρου με την Αίγυπτο επί Μουμπάρακ, επί Μόσρι και επί αλ Σίσι. Συγκρίνεται τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ και κοιτάξτε πώς αυτές επηρεάστηκαν ευθύς μετά την όξυνση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ. 
Η κατάσταση στη Συρία δεν επηρεάζει την Κύπρο επειδή σ’ αυτήν εμπλέκεται η Τουρκία. Ούτως ή άλλως επηρέαζε την Κύπρο και πριν από την εισβολή της Τουρκίας, π.χ. Γαλλία. Το καθετί που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή και τις χώρες της περιοχής δεν είναι κάτι το ξένο προς εμάς εδώ στην Κύπρο. Επηρεάζει συνεργασίες και συμμαχίες. Επηρεάζει σχέσεις και αντιπαραθέσεις. Γι’ αυτό και θα πρέπει τα δεδομένα στην περιοχή η Κύπρος να τα κοιτάζει από τον φακό της Μέσης Ανατολής και να τα αναλύει συνεχώς. Πρέπει να τα προσέχει πάρα πολύ και να κοιτάζει συνεχώς το ποιος μιλά με ποιον και υπό ποιες συνθήκες. Κι αναλόγως να προσαρμόζεται. Γιατί στη Μέση Ανατολή όσοι δεν καταφέρνουν να προσαρμοστούν, δεν επιβιώνουν. 

[email protected]