Βράζουν οι κάτοικοι εννέα κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, που έβαλαν στόχο να ματαιώσουν με νύχια και με δόντια τα κυβερνητικά σχέδια, για μετακίνηση τριών εργοστασίων ασφάλτου στη βιομηχανική περιοχή Βασιλικού, δύο χιλιόμετρα από τις κατοικημένες περιοχές.

Την Παρασκευή το πρωί, οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στον κυκλικό κόμβο Καλαβασού και προειδοποίησαν πως το επόμενο μέτρο αντίδρασης θα είναι η αποκοπή του αυτοκινητόδρομου Λάρνακας-Λεμεσού και η παράδοση των εκλογικών τους βιβλιαρίων. Δεκάδες κάτοικοι από την Καλαβασό, την Τόχνη, το Ζύγι, το Μαρί, το Μαρώνι, τον Ψεματισμένο, την Ασγάτα, το Πεντάκωμο και τη Χοιροκοιτία, μαζί με τα παιδιά τους, κρατώντας πλακάτ και πανό, προχώρησαν σε συμβολική αποκοπή του κυκλικού κόμβου για μία ώρα, διαμηνύοντας πως δεν θα δεχθούν άλλα εργοστάσια στην περιοχή τους. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε αποδεκτές τις δύο εφέσεις της Νομικής Υπηρεσίας, απαγορεύοντας τη λειτουργία των ασφαλτικών εργοστασίων, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για μετακίνησή τους. 

Την ερχόμενη εβδομάδα, η Συντονιστική Επιτροπή των εννέα κοινοτήτων θα ανακοινώσει νέα μέτρα αντίδρασης, ενώ την Πέμπτη η Υπηρεσία Περιβάλλοντος σε μία προσπάθεια να τους καθησυχάσει, θα προβεί σε ενημέρωση των κατοίκων. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαμαρτυρία για τη μετακίνηση ασφαλτικών στη Λάρνακα

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Λευτέρης Φωκά, κοινοτάρχης Καλαβασού, ξεκαθάρισε πάντως πως όσες διαβεβαιώσεις κι εάν δοθούν, οι κάτοικοι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες. 

«Παραξενεύομαι για το πόση ευαισθησία έχουν επιδείξει, για το Δάλι, το Γέρι και το Τσέρι. Φαίνεται ότι το πρώτο που υπολογίζουν, είναι πόσες ψήφους έχει η κάθε περιοχή και το δεύτερο είναι πώς θα επωφεληθούν κάποιοι οικονομικά από τη μετακίνηση των εργοστασίων. Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι και θα αγωνιστούμε, επειδή το χρωστούμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Ένα από τα πιο σημαντικά επιχειρήματα των κατοίκων, είναι οι επιπτώσεις που είχε για ολόκληρη την Κύπρο, αλλά και για την περιοχή τους, η φονική έκρηξη στο Μαρί. «Είναι κοινή λογική, ότι δεν γίνεται όλη η οικονομία της Κύπρου να είναι συσσωρευμένη σε μία περιοχή. Θυμόμαστε όλοι τι είχε γίνει με την έκρηξη στο Μαρί, όπου χάθηκαν δεκατρείς ζωές. Έχουμε κουραστεί πλέον με όλα τα ψέματα και τις υποσχέσεις που παίρνουμε από την Κυβέρνηση. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να τα αποτρέψουμε. Είμαστε και εμείς άνθρωποι και θέλουμε να ζήσουμε με τα παιδιά μας με υγεία», υπέδειξε η Γεωργία Μιχαήλ, κοινοτάρχης Ζυγίου.

«Εάν οι μελέτες είναι καθαρές θα προχωρήσουμε», λέει ο Καδής

Ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, μιλώντας στον «Active» διαβεβαίωσε πάντως ότι εάν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των κατοίκων στο Βασιλικό και το Μιτσερό, τότε θα αναζητηθούν άλλες λύσεις, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως εάν οι μελέτες είναι καθαρές, θα μετακινηθούν στις περιοχές που επιλέχθηκαν τα ασφαλτικά. 

«Το ζήτημα είναι να βεβαιωθούμε ότι εκεί που θα λειτουργήσουν, δεν θα προκαλούν προβλήματα και αυτό εγώ το εγγυούμαι. Πρέπει να αναφέρουμε, ότι έχουμε συνεχώς υποδομές που πρέπει να γίνουν, που απαιτούν τη λειτουργία αυτών των εργοστασίων και με βάση τη νομοθεσία, αυτά χωροθετούνται σε βαριές και οχληρές βιομηχανικές περιοχές». 

Κληθείς να απαντήσει ποια είναι η διαφορά της περιοχής Βασιλικού, με την περιοχή Τσερίου και Γερίου, όπου η Κυβέρνηση ήθελε να κλείσει τα εργοστάσια, ο υπουργός Γεωργίας είπε πως εκεί, με βάση τις απόψεις των επιστημόνων, έγινε εξαρχής λανθασμένη χωροθέτηση. 

Πρόσθεσε ακόμη πως για σκοπούς διαφάνειας, θα υπάρχει ομάδα παρακολούθησης, στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος των κοινοτήτων, σε περίπτωση που αυξηθούν οι ρύποι από τα ασφαλτικά στην περιοχή Βασιλικού και στο Μιτσερό. «Άρα θα μπουν ασφαλιστικές δικλίδες που δεν θα παρακολουθεί η Κυβέρνηση, στην οποία κάποιος μπορεί να μην έχει εμπιστοσύνη».