Όσο περνά ο καιρός κι όσο αλλάζουν τα χρονοδιαγράμματα για την έναρξη των μεγάλων έργων στη μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας, τόσο εντείνεται η ανησυχία φορέων, αλλά και των κατοίκων της Λάρνακας για την πορεία της πιο μεγάλης επένδυσης στην Κύπρο, που κοστολογήθηκε στα €1,2 δισ.

Μια ανησυχία η οποία έρχεται να προστεθεί στην έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε εδώ και μήνες πως η επένδυση μαμούθ θα έχει τελικά άδοξο τέλος και η οποία εντάθηκε μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Kition Ocean Holdings, Πάνου Αλεξάνδρου στο InBusiness News, πως τα μεγάλα έργα θα ξεκινήσουν τελικά τον Ιούνιο του 2024.

Αν και η φημολογία για το έργο, αποδίδεται από κάποιους σε «συμφέροντα που έχουν αλλότριους σκοπούς», τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή, μάλλον την θρέφουν, παρά την σταματούν. Τα δεδομένα, λοιπόν, είναι τα εξής: Τα κλειδιά της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας παραδόθηκαν στην Kition το μεσημέρι της 8ης Απριλίου του 2022 από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Οκτώ ημέρες προηγουμένως, η εταιρεία ανέλαβε και επίσημα τη διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας, ανακοινώνοντας πως τα μεγάλα έργα για την πρώτη φάση του έργου, που θα είχε διάρκεια πέντε χρόνων, θα ξεκινούσαν έναν χρόνο αργότερα, δηλαδή τον Απρίλιο του 2023.

Η διαχειρίστρια εταιρεία άνοιξε τον Οκτώβριο του 2022 τη μαρίνα Λάρνακας για το κοινό, αφού έκανε κάποιες εργασίες στον χώρο, στον οποίο δημιουργήθηκαν καφεστιατόριο και μεγάλος χώρος στάθμευσης, ο οποίος χρησιμοποιείται έναντι χρέωσης από όσους επισκέπτονται τη μαρίνα και τις Φοινικούδες.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η Kition εξήγγειλε την έναρξη των εργασιών στη διατηρητέα αποβάθρα, ένα μικρό έργο σε σχέση με αυτά που προγραμματίζονται, το οποίο επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Στην πορεία, ωστόσο, ανακοινώθηκε πως το έργο θα ολοκληρωθεί τέλος του τρέχοντος έτους και η τελευταία ημερομηνία που δόθηκε είναι πως τα εγκαίνια του έργου θα γίνουν Μάρτιο ή Απρίλιο του 2024. Υπενθυμίζεται πως για τις καθυστερήσεις γι’ αυτό το έργο έγιναν τον περασμένο Μάιο κινητοποιήσεις από τους ακτοπλόους, οι οποίοι έκλεισαν με σκάφη την είσοδο του λιμανιού. Κινητοποιήσεις, εν τω μεταξύ, έκαναν τον περασμένο Μάρτιο και οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής στη μαρίνα καταγγέλλοντας πως η εταιρεία σ’ ένα χρόνο αύξησε τα τέλη δύο φορές, χωρίς να κάνει έργα στον χώρο.

Σημειώνεται, πως τα χρονοδιαγράμματα για την έναρξη των μεγάλων έργων άλλαξαν τουλάχιστον τέσσερις φορές μέχρι στιγμής. Ο ιδρυτής της Kition πάντως, χαρακτήρισε ως αβάσιμα όσα ακούγονται, λέγοντας πως δεν υπάρχουν καθυστερήσεις και πως τα έργα θ’ αρχίσουν τον Ιούνιο του 2024. «Προχωράμε βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχουμε. Σ’ αυτήν τη φάση κάνουμε δεύτερες σκέψεις για κάποια κτήρια και βγήκαμε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ο οποίος λήγει τέλη Σεπτεμβρίου. Θα πάρουμε τις προτάσεις και θα εξετάσουμε με λεπτομέρεια ποια κτήρια είναι καλύτερα ν’ αρχίσουν πρώτα να κατασκευάζονται», είπε ο κ. Αλεξάνδρου.

Όπως και να έχει, το ζητούμενο για τους κατοίκους της Λάρνακας, που άκουσαν πολλές φορές για επενδύσεις που δεν είδαν ποτέ, είναι το κράτος να διασφαλίσει πως το έργο θα γίνει εντός χρονοδιαγραμμάτων, ακριβώς όπως εξαγγέλθηκε.