Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ της 28ης Οκτωβρίου 1940, όπως κι άλλες εθνικές επέτειοι, όταν τιμούνται, όταν αντλούμε από αυτές μηνύματα και διδάγματα, αυτό που εν πολλοίς επιβεβαιώνουμε ως ελληνισμός είναι το προφανές: Ότι μόνο ελεύθεροι μπορούν να ζήσουν οι Έλληνες. Ήταν τότε, που ο ελληνικός λαός, με λιγοστά μέσα επέλεξε να αναμετρηθεί με μια πανίσχυρη επεκτατική, φασιστική δύναμη. Μια δύναμη, που χρησιμοποιούσε ακραίες μεθόδους επιβολής.

ΜΠΟΡΕΙ οι επέτειοι ενίοτε να χρησιμοποιούνται για να ανασύρονται ρητορικές από το παρελθόν και για την πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, που πολλές φορές δεν έχουν σχέση με την ημέρα. Παρακολουθούμε μερικές φορές επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις με ομιλίες κλισέ. Ωστόσο, η 28η Οκτωβρίου 1940,  παραμένει διαχρονικά μια ιστορική μέρα, που παραπέμπει στο γεγονός ότι οι Έλληνες στάθηκαν απέναντι στον πανίσχυρο κατακτητή με περισσό θάρρος και αποφασιστικότητα. Δεν αποδέχθηκαν να συμβιβαστούν με τον κατακτητή, να παραδοθούν, να ζήσουν στην «κανονικότητα» της κατοχής. Είπαν «ΟΧΙ» γνωρίζοντας εκ των προτέρων το κόστος, τις επιπτώσεις.

ΣΗΜΕΡΑ τιμούμε την επέτειο του «ΟΧΙ», το μεγάλο έπος των Ελλήνων. Σήμερα τιμούμε μια ιστορική περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες, ο ελληνισμός, υπερασπίσθηκε με αίμα και θυσίες την πατρίδα και την ελευθερία. Η μικρή Ελλάδα όρθωσε ανάστημα στο φασισμό, που προέλαυνε στην Ευρώπη. Ήταν δε καθοριστικής σημασίας η αντίσταση των Ελλήνων στο ευρύτερο αγώνα των Ευρωπαίων, των συμμάχων, για αντιμετώπιση του ναζισμού. Η σθεναρή στάση των Ελλήνων, όπως υποστηρίζουν ιστορική, καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την έκβαση εκείνου του αγώνα. Για την αποτροπή και στο τέλος για την μεγάλη νίκη.

ΔΕΝ ήταν καθόλου εύκολος ο αγώνας κατά του ναζισμού. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να αντιστέκονται οι Έλληνες με αντάρτικες τακτικές έναντι ενός οργανωμένου στρατού. Αλλά δεν υπήρχε διαφορετική οδός. Δεν μπορούσε να υπάρξει διαφορετική επιλογή παρά εκείνη της αναμέτρησης και του αγώνα. Η ελευθερία θέλει θυσίες. Αλλά τούτο είναι αναπόφευκτο. Όπως έγραψε ο Ανδρέας Κάλβος «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

ΓΙ αυτό και εμείς εδώ στην Κύπρο, κομμάτι του ελληνισμού, αντλώντας διδάγματα από τους αγώνες των προγόνων, πρέπει αποφασισμένοι να προχωρήσουμε για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων, για απελευθέρωση της πατρίδας μας από τους Τούρκους κατακτητές. Με αυτόν τον τρόπο, τον καλύτερο τρόπο, τιμούμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Αυτό να έχουμε στο μυαλό όταν τιμούμε την επέτειο, όχι μόνο αυτή αλλά κι όλες τις άλλες.