Παρακολουθώ από την αρχή της υπουργοποίησής του, τον Γιάννη Παναγιώτου. Ομολογώ πως διακρίνω μια μεθοδικότητα στις ενέργειές του, συνδυασμένη με επιμονή και στοχοπροσήλωση. Ειδικά για το θέμα του πέναλτι του 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος.

Περίπλοκο και δύσκολο θέμα. Το παλεύει όμως. Αναζητώντας δικαιότερη διευθέτηση αφού, σαφώς, και δεν μπορεί να καταργηθεί για όλους ανεξαιρέτως. Κάτι τέτοιο, απλώς, θα κατέβαζε το όριο συνταξιοδότησης στο 63ο έτος και δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Είναι εξόφθαλμο ότι έχει αντιληφθεί πως το πρόβλημα είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ό,τι το είχε στο μυαλό του. Την ώρα, όμως, που καταβάλλει όλη αυτή την προσπάθεια, υπάρχουν μερικά άλλα θέματα, σχετιζόμενα με το συνταξιοδοτικό, τα οποία τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα όσο κάνει τα στραβά μάτια.

Την ώρα που προβάλλει –ορθώς- την ανάγκη η οποιαδήποτε κατάληξη υπάρξει στην υπόθεση του πέναλτι του 12% να είναι τέτοια ώστε να μην θέσει εν κινδύνω το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πώς είναι δυνατόν να ανέχεται τον εαυτό του να συνταξιοδοτηθεί στο 60ο έτος; Ναι, επαναφέρουμε το συγκεκριμένο θέμα. Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά. Όχι μόνο επειδή αυτή η αδικία αποτελεί μέγιστη πρόκληση για τους πολίτες. Αλλά και επειδή οι πολιτικοί (ο αρμόδιος υπουργός πρωτίστως) συνεχίζουν να ποιούν τη νήσσα.

Δεν μπορεί κύριε Παναγιώτου, να προτάσσετε προχθές την όποια αναλογιστική μελέτη και την ανάγκη προστασίας του Τ.Κ.Α. αλλά να συνεχίζετε να απολαμβάνετε το προκλητικό προνόμιο, δίκην πατρικίων, της συνταξιοδότησης στο 63ο έτος. Κι εσείς και οι συνάδελφοι σας υπουργοί και οι βουλευτές και οι δήμαρχοι (ναι, κι αυτοί επωφελούνται της πρόκλησης).

Δεν μπορεί ακόμη, να προτάσσετε το ανεδαφικό επιχείρημα ότι με το 12% απειλείται το Τ.Κ.Α. όταν τόσα χρόνια επέτρεψαν οι προκάτοχοί σας να διαιωνίζεται η έτερη πρόκληση των πολλαπλών συντάξεων. Όταν συνεχίζεται το δικαίωμα αφυπηρέτησης άλλων κλάδων επαγγελματιών στα 62 ή στα 63 η ακόμη και στα 56 (στρατιωτικοί).

Και επειδή δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στο θέατρο το οποίο παίχτηκε προσφάτως στη Βουλή, λέμε ξεκάθαρα στον κόσμο να γνωρίζει ότι δεν μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από την γενική και αόριστη θέση του υπουργείου Οικονομικών ότι θα ετοιμάσει «ολιστική» πρόταση για τα θέματα του συνταξιοδοτικού.

Το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, κύριε Παναγιώτου, έχει πολλά συνταγματικά κωλύματα και δεν ξέρουμε αν θα προλάβετε στη θητεία σας να βρείτε άκρη. Το θέμα της συνταξιοδότησης εσάς, των συναδέλφων σας και των βουλευτών από το 60ο έτος, όμως, λύεται με μια απλή κατάθεση πρότασης στην Βουλή. Αν όσα διακηρύττετε τα εννοείτε, προχωρήστε αμέσως στην κατάθεση τροποιητικού νομοσχεδίου για να επανέλθουν οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι στη Γη…

Είστε εκτεθειμένος κύριε υπουργέ Εργασίας. Κι εσείς προσωπικά και η Κυβέρνηση της οποίας είστε μέλος και ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος προεκλογικά μοίραζε ανέξοδα υποσχέσεις για διαφορετική πολιτική προσέγγιση και για διαγραφή των αδικιών.

Μέχρι, λοιπόν, να βρείτε τη μαγική φόρμουλα για το πέναλτι όσων συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος, προλαβαίνετε με μια απλή κίνηση να άρετε αυτή την κορυφαία πρόκληση. Προλαβαίνετε να σταματήσετε να είστε εκτεθειμένος. Προλαβαίνετε να περάσετε από τα λόγια στις πράξεις. Αν διαθέτετε κότσια βεβαίως!

Και μια και μιλάμε για κορυφαίες προκλήσεις πολιτειακών αξιωματούχων, καιρός είναι να τεθεί επί τάπητος και η έτερη κορυφαία πρόκληση. Εκείνη του αφορολόγητου φιλοδωρήματος το οποίο εισπράττουν υπουργοί και βουλευτές αφυπηρετώντας από το αξίωμά τους.

Αν αντέχετε διαβάστε: Υπουργοί με 30 μήνες θητεία παίρνουν φιλοδώρημα 58.039 ευρώ! Υπουργοί με 5 χρόνια θητεία παίρνουν φιλοδώρημα 94.314 ευρώ! Υπουργοί με 10 χρόνια θητεία παίρνουν φιλοδώρημα 232.157 ευρώ! Κατ’ αναλογία για τους βουλευτές ισχύουν για θητεία 5 χρόνων φιλοδώρημα 75.729 ευρώ. Για θητεία 10 χρόνων φιλοδώρημα 185.115  ευρώ!

Πρώτη πρόκληση η ύπαρξη τέτοιων ωφελημάτων. Δεύτερη πρόκληση το ότι εξασφαλίζονται και αφορολόγητα. Βεβαίως, αυτό το θέμα δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού Εργασίας αλλά του Οικονομικών. Μέλη της ίδιας κυβέρνησης, όμως, είναι. Τολμούν;

Πραγματική αλλαγή θα υπάρξει μόνο όταν αλλάξουν οι νοοτροπίες του παρελθόντος. Όταν κοπούν τα προκλητικά προνόμια από ένα σωρό αξιωματούχους. Όταν γίνει συνείδηση παντού, ότι κάποιοι σε θέσεις εξουσίας αμείβονται πλουσιοπάροχα για να επιτελούν συγκεκριμένο έργο. Και αυτό αρκεί. Ουδόλως, πρέπει να συνεχίσουν να απολαμβάνουν και ένα σωρό άλλα παράλογα πλεονεκτήματα. Ναι, να έχουν καλούς μισθούς (οι βουλευτές έχουν και τις εργασίες τους) για να μην είναι επιρρεπείς στα διάφορα συμφέροντα (αν και αποδείχτηκε ότι κάποιοι είναι). Όχι, όμως, λες και είναι βασιλιάδες. Μόνοι τους δεν θα το αποφασίσουν ποτέ. Μόνο αν τους υποχρεώσει ο λαός!