Φαίνεται πως υπάρχει μία παρεξήγηση ως προς το τι συμβαίνει εδώ, με τον πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας το 2022, δήλωσε ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο τον περασμένο Φεβρουάριο. Ξεκίνησε λέγοντας ότι αυτός ο πόλεμος, δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά ολόκληρη της Ευρώπη. Κάτι που μερικές χώρες της Γηραιάς μας Ηπείρου (ιδίως αυτές που έχουν σχέσεις με την Μόσχα) δεν αντιλαμβάνονται, ή δεν θέλουν να αντιληφθούν.
Η ΕΕ είναι, δίχως άλλο, μια βαθιά δημοκρατική συνύπαρξη κρατών. Με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και, προπαντός, στην διαφορετικότητα καθενός.
Είναι εκ των ων ουκ άνευ όμως, ότι σε περιπτώσεις παραβίασης των βασικών αρχών των δημοκρατικών λαών μας, όπως είναι να εισβάλεις σε μια χώρα και να κατακτάς εδάφη της (κάτι που εμείς στην Κύπρο βιώσαμε στο πετσί μας και απορώ με μερικούς που το έχουν ξεχάσει), θα σταθούμε απαρέγκλιτα στο πλευρό εκείνου που δέχτηκε την επίθεση.
«Έτσι λοιπόν», συνεχίζει ο Πρόεδρος της Φιναλνδίας, «αν επιτρέψουμε στη Ρωσία να κάνει αυτό που θέλει, για παράδειγμα να θέσει τέλος στην ύπαρξη του ουκρανικού κράτους, τότε εκτός από την Ουκρανία, χαμένη θα είναι η Ευρώπη, χαμένη η Δύση, βεβαίως και οι ΗΠΑ. Κι όσοι έχουν αμφιβολίες για αυτό, θα πω μόνο τούτο: Δεν μπορείς να εμπιστευθείς τον Πούτιν. Δεν μπορείς να κάνεις καμία συμφωνία μαζί του. Γιατί αυτομάτως, θα είναι σαν να κάνεις συμφωνία και με την Κίνα. Αν η Ρωσία πάρει αυτό που θέλει τώρα, πιστέψτε με: Δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία. Ξέρουμε ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει. Γιατί η σκέψη του κυριαρχείται από τον ιμπεριαλισμό, αλλά και από σφαίρες επιρροής και συμφερόντων».
Και καταλήγει ο Φινλανδός πρόεδρος λέγοντας: «Για αυτό εμείς θα κάνουμε το χρέος μας απέναντι στην Ουκρανία, γιατί κάποια μέρα μπορεί να βρεθούμε και εμείς, ή και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο στόχαστρο του Βλαντιμίρ Πούτιν».
Ανάρτηση της Ημέρας.Στο Facebook, από τον Άρη Γεωργίου,οικονομολόγο, πρώην εμπορικό σύμβουλο της κυπριακής πρεσβείας στη Μόσχα, με τον τίτλο «Ο Πούτιν ως η μοναδική πηγή του πολέμου – και το αδιέξοδο των “συνομιλιών”». Ένα απόσπασμα από όσα μου είπε χθες και στην εκπομπή μου «Καθρέφτης», στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ:
> Η ειρωνεία είναι ότι ο Πούτιν έχει δίκιο σε ένα και μόνο πράγμα: Για να υπάρξει ειρήνη, πρέπει να εξαλειφθούν οι «αιτίες του πολέμου». Μόνο που η μοναδική πραγματική αιτία είναι ο ίδιος. Δεν πρόκειται για μια σύγκρουση που προέκυψε από αντικρουόμενα στρατηγικά συμφέροντα.
> Είναι μια επίθεση που σχεδιάστηκε μονομερώς, ξεκίνησε αιφνιδιαστικά, με σκοπό την υποταγή ενός ανεξάρτητου κράτους. Ο πόλεμος αυτός είναι προσωπικός, αναθεωρητικός και βαθιά ιδεολογικός — ένα μείγμα ιμπεριαλισμού, ψευδομεσσιανισμού και φόβου για τον εκδημοκρατισμό της ίδιας της Ρωσίας.
> Ο Πούτιν δεν εισέβαλε στην Ουκρανία επειδή απειλήθηκε. Εισέβαλε, επειδή πίστεψε ότι είχε το δικαίωμα και τη δύναμη να ανασυστήσει μια αυτοκρατορική Ρωσία, με τη βία. Οι λόγοι που επικαλείται –αποστρατιωτικοποίηση, αποναζιστικοποίηση, προστασία ρωσόφωνων– είναι μεταμφιέσεις ενός αναθεωρητισμού, ο οποίος εξυπηρετεί μόνο τη δική του εξουσία και προσωπική υστεροφημία».
Κάτι ακόμα, επίσης δυσάρεστο. Βίκτωρ Ελιέζερ, Ισραηλινός δημοσιογράφος, ανταποκριτής της εφημερίδας «Αχρονότ» στην Αθήνα, έγραψε αυτό, για την επίθεση αλητών στην εκδήλωση για την εβραϊκή λογοτεχνία στην Θεσσαλονίκη, με θέμα «Μεταβαλλόμενα τοπία της εβραϊκής λογοτεχνίας»: «Ανησυχούμε ακόμη περισσότερο διότι οι ενορχηστρωτές και οι υποστηριχτές αυτών των διαδηλώσεων θριαμβολογούσαν για την επίτευξη του στόχου τους να ματαιωθεί η εκδήλωση. Δυστυχώς, δεν διαφέρουν από τους ναζί που θριαμβολογούσαν για το κάψιμο των βιβλίων!!!».