Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τραγικό, ή ακόμα και στα όρια του τραγικού, δεν υπάρχει περίπτωση στα γραφόμενα για αυτό να μη συναντήσεις «τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος». Όπου αναπαύονται αι ψυχαί των κεκοιμημένων δούλων που διαχειρίστηκαν ταις τύχαις του έθνους, ένθα απέδρα οδύνη, λύπη και στεναγμός!

Όπου κι αν πας, όπου κι αν σε οδηγήσει κάποια τραγωδία ή μεγάλη αποτυχία, πάντα καταλήγεις σε αυτό που ονομάζουμε «χρόνιες παθογένειες». Μα, θα πει ένας αφελής, αφού είναι χρόνιες, γιατί δεν τις έχουμε γιατρέψει; Εύκολη η απάντηση κι ας πονάει πολύ: Δεν θέλουμε. Δεν μας συμφέρει. Δεν μπορούμε.

Η συζήτηση στη «δημόσια σφαίρα», σε ωθεί να πάρεις θέση, ακόμα κι αν δεν μπορείς, για χίλιους λόγους να αξιολογήσεις την κατάσταση, για να την κρίνεις. Όμως εγώ, ίσως και πολλοί άλλοι, δεν θέλω να επιλέξω στρατόπεδο. Θέλω να ψάξω, να μάθω και να καταλάβω μόνος μου τι έγινε.

Και πάλι, στρατόπεδο δεν θα διάλεγα.

Ένα από τα καλύτερα άρθρα που διάβασα ως τώρα για το τραύμα-δράμα των Τεμπών, είναι γραμμένο από τον Περικλή Δημητρολόπουλο στο «Βήμα» της Κυριακής, 16/2/2025, με τίτλο «Οργανωμένο Σχέδιο». Αναζητείστε και διαβάστε το. Όπως λέει και σε «μια στροφή» του άρθρου: «Όσο μπερδεύονται οι μίτοι των αφηγημάτων, τόσο δυσκολεύει η έξοδος από τον λαβύρινθο του τραύματος».

Ο Τραμπ, επικρίνεται γιατί δέχεται να λάβει από το Κατάρ ως δώρο ένα προεδρικό τζετ. Ίσως υπάρχει εξήγηση: Πύργοι Τραμπ υψώνονται σε όλες αυτές της πάμπλουτες χώρες. Ο εφοπλιστής, ιδιοκτήτης ΜΜΕ και ποδοσφαιρικών ομάδων, Βαγγέλης Μαρινάκης, εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο ομάδας δικής του ιδιοκτησίας, της Νότιγχαμ Φόρεστ και τον αποδοκιμάζουν οι ίδιοι οι οπαδοί της. Πείτε ό,τι θέλετε για τους Άγγλους, αλλά έχουν αρχές.

Για να είμαι δίκαιος, όμως, ο κ. Μαρινάκης δεν είναι ο μόνος πρόεδρος που μπουκάρει στον αγωνιστικό χώρο, ή και στα αποδυτήρια. Η δική μου ομάδα, η ΑΕΚ, έχει πλούσια συγκομιδή από παρόμοιες, αν όχι και χειρότερες περιπτώσεις. Τέλος, μαζί θα βάλω και τους άλλους μπουκαδόρους, που εισέβαλαν σε έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση για τη λογοτεχνία του Ισραήλ. Αν διάβαζαν και λίγο, θα ήξεραν ίσως ότι οι περισσότεροι λογοτέχνες στο Ισραήλ, δεν θέλουν ούτε τον πόλεμο, ούτε τον Νετανιάχου.

Πρόσωπο της Ημέρας. Δυστυχώς, πάλι, ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος της ισχυρότερης και, ίσως, πλουσιότερης χώρας στον κόσμο, δέχεται να λάβει ως δώρο από το Κατάρ, ένα πολυτελές τζετ, για να αντικαταστήσει το Air Force One. Αρκετοί γερουσιαστές εκφράζουν δυσαρέσκεια. Το CNN σε χθεσινό σχόλιό του γράφει ότι προηγούμενοι πρόεδροι δεν μπορούσαν, δεν επιτρεπόταν να λάβουν δώρα όπως ενδεικτικά, λιοντάρια και άλογα που τους είχανε προσφέρει κάποιοι πλούσιοι οι Άραβες, «Πώς μπορεί ο Τραμπ να δεχτεί να του δώσουν ένα τζετ;», απορούν.

> Ανάρτηση της Ημέρας, Από τον πολιτικό αναλυτή και γκουρού των εκλογικών αναμετρήσεων, κυπριακής καταγωγής, Ανδρέα Δρυμιώτη, που, σε έρευνα του «Πρώτου Θέματος» για την παρατεταμένη κρίση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε μεταξύ άλλων:

«Μην απορείτε για το τι συμβαίνει και ΔΕΝ υπάρχει αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Έχουν επικρατήσει οι μετριότητες. Νομίζουν ότι κάνουν πολιτική, ενώ στην ουσία έχουν μάθει μερικά απλά επικοινωνιακά τερτίπια. Για παράδειγμα, όλοι οι νέοι πολιτικοί μας, που βγαίνουν στο γυαλί, έχουν μάθει να κοιτάζουν την κάμερα και όχι τον δημοσιογράφο που τους ρωτάει. Επιπλέον, τρώνε τον χρόνο με αοριστίες και γενικολογίες και σπανίως απαντάνε σε δύσκολες ερωτήσεις με ένα “ναι” ή “όχι”».