Βλέπω και ξαναβλέπω στα social media την υποδοχή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πριν από καιρό, από τους Φινλανδούς βουλευτές. Όρθιοι τον χειροκροτούσαν. Κι αυτός, όρθιος, ταπεινός και συγκινημένος, στεκόταν εκεί – μια φιγούρα, που αναδύθηκε μέσα από τους πρώτους βομβαρδισμούς της Μόσχας στην πατρίδα του και έκτοτε, ακούραστος, ανεπιτήδευτος, απλός και αποφασισμένος, πήρε στους ώμους του ένα βάρος που λίγοι θα άντεχαν.

Δεν ήταν ποτέ ένας εξέχων πολιτικός. Πορεύτηκε στην αρχή με ένστικτο και υποχρέωση. Δεν κιότεψε ούτε στιγμή. Ακόμα κι όταν οι κραταιοί και επηρμένοι της Ουάσινγκτον του έκαναν απίστευτο bullying μέσα στον Λευκό Οίκο, αυτός κράτησε την αξιοπρέπειά του και «άφησε» την ξεφτίλα να απλωθεί στα δικά τους, ειρωνικά πρόσωπα.

Το μόνο που λείπει από τον Ζελένσκι, αλλά δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι σύντομα θα αρχίσει να αναδεικνύεται, είναι ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί «σπάνιο πολιτικό ταλέντο». Έχει ξεπεράσει αυτήν τη φάση. Και η συγκεκριμένη ταμπέλα δεν τον απασχολεί.

Είμαι σίγουρος όμως, ότι πλησιάζει ο καιρός που η πατρίδα του, η Ουκρανία, θα ξανασταθεί στα πόδια της και θα ανθίσει. Και τότε, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με το ντροπαλό του βλέμμα και το στρατιωτικό του ντύσιμο, θα καθίσει σε μια γωνιά και θα ξεσπάσει σε κλάμα λυτρωτικό!

ΥΓ: Κι από κάποιο τηλεοπτικό παραθυράκι, το ελληνικό φερέφωνο του Πούτιν, θα σκάει από το κακό του…

> Ανάρτηση της Ημέρας, από την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στο «Χ» προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ:

«Κανένας δεν σου δωρίζει ένα τζετ αξία $400 εκατ. χωρίς να ελπίζει (ή στοχεύει) σε ανταπόδοση. Σοβαρέψου».

> Πρόσωπο της Ημέρας. Ο Έλληνας εργαζόμενος που δουλεύει περισσότερες ώρες την ημέρα από όλους τους άλλους στην ΕΕ.  Σύμφωνα με την Eurostat, ενώ ο μέσος όρος χρόνου εργασίας στην ΕΕ ανά εβδομάδα είναι 36 ώρες, εμείς δουλεύουμε 39,8.

> Αλλά, πιο Πρόσωπο της Ημέρας, ο Ολλανδός εργαζόμενος ο οποίος δουλεύει 32,1 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή σχεδόν 8 ώρες λιγότερες από μας και όμως, δείτε πού είναι η Ολλανδία…

ΥΓ: Ο Κύπριος δουλεύει 38 ώρες την εβδομάδα, δύο ώρες λιγότερες από τον Έλληνα. Πιθανώς επειδή, ενώ στη μητέρα πατρίδα καταργήσαμε, δυστυχώς, τη διακοπή το μεσημέρι για φαγητό και ελαφρύ ύπνο, στην Κύπρο το διατηρούν – ως επί το πλείστον. Και μπράβο τους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με εμπεριστατωμένη μελάτη του φημισμένου νοσοκομείου Johns Hopkins στην Αμερική, ένας σύντομος ύπνος μετά το μεσημβρινό φαγητό μπορεί να κάνει καλό στον εγκέφαλο. Λάβετε υπ’ όψιν σας, όμως, όπως λένε οι επιστήμονες, η διάρκεια του μεσημβρινού ύπνου έχει σημασία.

Συγκεκριμένα, ενώ ένα υπνάκος 30-90 λεπτών από πιο ηλικιωμένους ανθρώπους φαίνεται, από επιστημονικές έρευνες ότι μπορεί να έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο, αλλά οτιδήποτε παραπάνω από 30 – 90 λεπτά, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη γνωστική λειτουργία, την ικανότητα σκέψης και στον «σχηματισμό αναμνήσεων», σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of the American Geriatrics Society».

«Θεωρώ τον μεσημεριανό ύπνο καλό πράγμα, αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η κράση κάθε ανθρώπου, η εν γένει υγεία του, ο δικός του κύκλος ύπνου και η σωματική του κατάσταση», λέει η Charlene Gamaldo, MD, ιατρική διευθύντρια του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου Johns Hopkins. Για τους ηλικιωμένους, όπως έδειξε η μελέτη, ο μεγαλύτερος σε διάρκεια μεσημβρινός ύπνος τείνει να επηρεάζουν την πνευματική τους λειτουργία, προσθέτει.