Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν ξεκάθαρος ως τις τουρκικές επιδιώξεις.
ΣΕ συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» της Κυριακής, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η διχοτομική πολιτική της Τουρκίας και η πίεση της για λύση «δύο κρατών» δεν είναι μόνο απαράδεκτη και μη ρεαλιστική αλλά είναι και επικίνδυνη.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ευθέως και χωρίς περιστροφές την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, κράτος-μέλος της Ε.Ε., αλλά και τη συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση του νησιού, η οποία σημείωσε πως αποτελεί ανοιχτή πληγή για την Κύπρο αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ πολιτικός, Μάνφρεντ Βέμπερ, ανέδειξε και ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της πολιτικής της Ε.Ε. σε σχέση με την Τουρκία. Εξέφρασε μια θέση που ταυτίζεται πλήρως με αυτής της Αθήνας και της Λευκωσίας. Θέση εναρμονισμένη με τη λογική και το δίκαιο. Ανέφερε, λοιπόν, σε σχέση με την ευρωπαϊκή άμυνα τα εξής: Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να είναι πλήρης όσο η Κύπρος παραμένει υπό ξένη στρατιωτική κατοχή.
ΩΣ βασικός παίκτης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είτε κάποιος συμφωνεί μαζί του είτε όχι, διατυπώνει μια θέση, που αφορά την κοινή στάση των Ευρωπαίων, των κρατών-μελών της Ένωσης. Μια θέση για την κοινή εξωτερική πολιτική, που δυστυχώς δεν υπάρχει, καθώς δεν αφήνουν τούτο να επιτευχθεί, τα διαφορετικά συμφέροντα. «Στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ευρώπη μπορεί να εκπροσωπεί τα συμφέροντά της στον κόσμο μόνο αν μιλά με μια φωνή. Η Ευρώπη είναι ισχυρή όταν είναι σε θέση να ανταποκρίνεται γρήγορα και να συνεργάζεται με ομογνωμούσες χώρες. Η ικανότητά μας να αντιδρούμε στα παγκόσμια γεγονότα θα καθορίσει την επιτυχία μας».
ΕΙΝΑΙ προφανές πως η έλλειψη κοινής πολιτικής είναι αποτέλεσμα διαφορετικών προσεγγίσεων, κυρίως των ισχυρών παικτών της Ένωσης. Αυτό το κενό δημιουργεί μια σειρά προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν το διεθνή ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΟΤΑΝ, για παράδειγμα, δεν υπάρχει κοινή πολιτική, κοινή φωνή, τούτο εκ των πραγμάτων λειτουργεί εναντίον των συμφερόντων της συνολικά, περιορίζοντας εν πολλοίς τα αντανακλαστικά της Ένωσης στα όσα τεκταίνονται. Δεν αντιδρά και δεν παρεμβαίνει σε διεθνή γεγονότα, κρίσεις, πολέμους. Αυτό, εκ των πραγμάτων, την καθιστά ουρά των γεγονότων.
ΩΣ εκ τούτου υπάρχει ανάγκη, όπως είπε και ο κ. Βέμπερ, για κοινή εξωτερική πολιτική. Και τούτο πρέπει να γίνει αμέσως!