ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ σε χώρες της Αφρικής πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος. Στο πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνονται, αυτή τη φορά, η Κένυα και η Τανζανία.
ΠΡΕΠΕΙ να σημειωθεί πως ο Κύπριος ΥΠΕΞ παράλληλα με την ιδιότητά του, θα εκπροσωπήσει ( στην Τανζανία), την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Kaja Kallas, στο πλαίσιο, όπως αναφέρεται, ενίσχυσης των επαφών της ΕΕ με χώρες της Αφρικανικής ηπείρου,
ΕΙΝΑΙ σαφές πως η περιοδεία αυτή εντάσσεται στο Σχέδιο Δράσης για την Αφρική, που έχει διαμορφωθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, στη βάση του οποίου περιλαμβάνονται πλην των επισκέψεων και η ίδρυση πρεσβειών, διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΟΙ επισκέψεις σε δυο χώρες, που θα ακολουθήσουν κι άλλες, στοχεύουν να σηματοδοτήσουν την ενίσχυση και αναβάθμιση των διμερών και περιφερειακών σχέσεων. Η Κένυα, για παράδειγμα, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ιστορικές και παραδοσιακές σχέσεις, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ήπειρο. Ασκεί επιρροή στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η Κύπρος, όπως είναι γνωστό, πέραν των διμερών διπλωματικών σχέσεων, έχει χρηματοδοτήσει δράσεις στη χώρα αυτή με ανθρωπιστικό χαρακτήρα.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και ο σχεδιασμός της Λευκωσίας στοχεύει σε μια στρατηγική ενίσχυσης των σχέσεων με τα κράτη της αφρικανικής ηπείρου. Παράλληλα, οι κινήσεις αυτές συνδέονται και με το γεγονός ότι η κατοχική Τουρκία προβαίνει σε στρατηγικού χαρακτήρα επέκταση στην Αφρική.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ βρίσκεται ήδη στην περιοχή, κάνοντας κυριολεκτικά απόβαση στην ήπειρο αυτή. Επενδύει στρατιωτικά και επιχειρηματικά στις πλείστες χώρες της περιοχής. Κατασκευάζει και λειτουργεί νοσοκομεία και σχολεία. Προβαίνει σε δράσεις που εδραιώνουν και αναβαθμίζουν την παρουσία της. Η κατοχική Τουρκία είναι μεγάλη δύναμη, με μεγάλες δυνατότητες στο πεδίο των δράσεων σε όλα τα επίπεδα κι αυτό δεν μπορεί κανείς να το υποβαθμίσει.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τις δυνατότητες της Τουρκίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως απλά θα παρακολουθούμε αξιολογώντας τις τουρκικές επεκτατικές κινήσεις. Πρέπει να υπάρχει αντίδραση μέσα από παράλληλες δράσεις.
ΣΤΟ πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, μπορούν να γίνουν πολλά. Κι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το Σχέδιο Δράσης. Θεωρούμε δε πως μετά το τέλος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ( δεύτερο εξάμηνο του 2026), στη διάρκεια της οποίας θα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, θα μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω ο σχεδιασμός για το άνοιγμα και λειτουργία πρεσβειών σε κράτη της Αφρικής.
ΚΙ αυτό δεν θα είναι το μόνο που προφανώς θα γίνει. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός περιλαμβάνει κι άλλα, που πρέπει να προωθηθούν, υλοποιηθούν.