Ό,τι επενδυθεί στον τουριστικό τομέα επιστρέφεται πολλαπλά στην οικονομία με αλυσιδωτά οφέλη
Όλοι οι εμπλεκόμενοι, με πρωτεργάτη την κυβέρνηση, να κάνουν όλα όσα επιβάλλονται να γίνουν
Ο τουρισμός αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εάν όχι και τον σημαντικότερο τομέα της κυπριακής οικονομίας. Αλλωστε, οι αποδόσεις και οι επιδόσεις του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτές της τουριστικής βιομηχανίας και αυτό έχει αποτυπωθεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την τελευταία τετραετία των πολλών και διαφορετικών αναταράξεων.
Εάν εστιάσουμε στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις αφίξεις τουριστών θα παρατηρήσουμε ότι καταγράφηκαν 3.976.777 αφίξεις κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019, 631.609 την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020, 1.936.931 την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και 3.201.080 το 2022. Συνεπώς από την καλύτερη τουριστικά χρονιά του 2019, την χειρότερη του 2020 και την αναιμική του 2021, φτάσαμε στη δυναμική ανάκαμψη του 2022 εν μέσω μάλιστα σημαντικών εμποδίων.
Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν αυτά τα χρόνια και τα δημόσια οικονομικά, καθώς καταγράφηκε ύφεση το 2020, ανάκαμψη το 2021 και ισχυρή ανάπτυξη το 2022. Αυτό συμβαίνει καθώς ο τομέας του τουρισμού και η πορεία του έχει άμεσο αντίκτυπο σχεδόν στο σύνολο της οικονομίας και εκτείνεται από τον πρωτογενή μέχρι και τον τριτογενή τομέα οικονομικής δραστηριότητας.
Λέγοντας αυτά θέλω να καταδείξω την επιτακτική ανάγκη ενδυνάμωσης, ενίσχυσης και θωράκισης του κυπριακού τουριστικού τομέα. Σ’ ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον, διάσπαρτο από προκλήσεις, είναι πάρα πολύ σημαντικό να διακρίνουμε τις προοπτικές και να αδράξουμε, έγκαιρα, τις ευκαιρίες για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας.
Την τελευταία τριετία δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι έχουν δοκιμαστεί οι αντοχές, αλλά και τα αντανακλαστικά της τουριστικής βιομηχανίας στο σύνολό της όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Κληθήκαμε να αναδιοργανώσουμε σε σύντομο χρόνο τα επιχειρησιακά μοντέλα λειτουργίας για να απαντήσουμε στις υγειονομικής φύσεως απαιτήσεις και ανησυχίες των πελατών μας. Έχουμε αναγνωρίσει την αναγκαιότητα της υιοθέτησης τεχνολογικών λύσεων σε μια σειρά λειτουργιών, που αφορούν τόσο στην βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών όσο και στη λειτουργία των μονάδων. Ταυτόχρονα έχουμε δώσει ακόμη περισσότερη έμφαση στο σημαντικό κεφάλαιο της βελτίωσης του περιβαλλοντικού και κοινωνικού μας αποτυπώματος.
Στον σύγχρονο κόσμο, η στασιμότητα εγείρει ζητήματα βιωσιμότητας και η χρονοτριβή κοστίζει ακριβά. Αντίθετα, η συνεχής εξέλιξη είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο για τη δημιουργία ενός ελκυστικού τουριστικού προϊόντος σ’ ένα ομολογουμένως έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, όπως και ο εμπλουτισμός του δεν μπορεί να επέλθει από μεμονωμένες δράσεις και πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, του δημοσίου ή των τοπικών αυτοδιοικήσεων. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια στη βάση μιας συγκροτημένης και κοινά αποδεκτής στρατηγικής, η οποία θα περιλαμβάνει εφαρμόσιμες εισηγήσεις αναβάθμισης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας όπως και των παρεχόμενων υπηρεσιών, ανάμεσά τους και η παραχώρηση κινήτρων για ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις τουριστικών εγκαταστάσεων. Είναι σημαντική ως εκ τούτου η εκπόνηση μιας μελέτης, η οποία θα αποτυπώνει τα «θέλω» του σύγχρονου τουρίστα ώστε οι όποιες δράσεις και βήματα αποφασίζονται να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και να φέρνουν αποτελέσματα.
Το πολυσυζητημένο και χρονίζον ζήτημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και κατά τους χειμερινούς μήνες, επιβάλλεται να τεθεί επιτακτικά επί τάπητος ώστε να επιτύχουμε τον μεγάλο στόχο του ολόχρονου τουριστικού προορισμού. Η επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου, ο οποίος μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τη χώρα και την οικονομία της, μπορεί να επιτευχθεί και μέσω του ανοίγματος νέων αγορών. Προφανώς και το όλο εγχείρημα δεν είναι εύκολο καθώς απαιτείται χρόνος για να υπάρξει απόδοση. Υπάρχει όμως το παράδειγμα του 2022, το οποίο έδειξε ότι σε σύντομο χρόνο οι τουριστικοί φορείς καταφέραμε να αναδιπλωθούμε, να συντονιστούμε και να διασώσουμε μια χρονιά που έμοιαζε χαμένη όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία οδηγούσαν στην απώλεια της δεύτερης σημαντικότερης τουριστικής μας αγοράς. Η προσπάθεια αυτή είναι άμεσα συνυφασμένη και με το ζήτημα της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας μας, η οποία επίσης χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης.
Η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός έχει τα εχέγγυα να φτάσει πολύ ψηλότερα από τις επιδόσεις του 2019, αρκεί όλοι οι εμπλεκόμενοι με πρωτεργάτη την κυβέρνηση να κάνουν όλα όσα επιβάλλονται να γίνουν. Γνωρίζουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, γνωρίζουμε και τις αδυναμίες μας ως προορισμός. Είναι στο χέρι μας να γίνουμε ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός περιορίζοντας έτσι και τις όποιες εξαρτήσεις. Τελικός μας στόχος είναι να καταστεί η Κύπρος το διαμάντι της Μεσογείου αφού ό,τι επενδυθεί στον τουριστικό τομέα επιστρέφεται πολλαπλά στην οικονομία με αλυσιδωτά οφέλη.
Χρύσω Τσόκκου – Εκτελεστική Διευθύντρια και μέλος του Δ.Σ. της A. Tsokkos Hotels Public Ltd