Το 2019, προέκυψε το «Τουρκολυβικό Μνημόνιο» που υποτίθεται περιελάμβανε τα όρια της ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης στην Ανατ. Μεσόγειο, αφού μεταξύ άλλων παραγνώριζε τα δικαιώμστα Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και χαρακτηριστικά «εξαφάνιζε» από τον χάρτη Καστελλόριζο, Ρόδο, Κάρπαθο, Κρήτη, Κάσο κι άλλα.
Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανέλαβε εκστρατεία στην Ευρώπη και ΗΠΑ καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα θα προασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αν. Μεσόγειο. Η Ελλάδα είχε την πολιτική στήριξη από μεγάλες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία) και ομόφωνη απόφαση στήριξης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 27, μαζί και χώρες όπως Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμ. Αραβικά Εμιράτα, απέναντι σε μια διαλυμένη Λιβύη, με Κυβέρνηση στο μισό της χώρας, υποτακτικό όργανο στην Τουρκία και το άλλο μισό υπό τον έλεγχο του Στρατάρχη Χάφταρ, όπου η Βουλή της χώρας, με επίσημη επιστολή προς τον ΟΗΕ κήρυξε την συμφωνία του «Τουρκολυβικού Μνημονίου» παράνομη και άκυρη.
Τότε (2019), η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ καταδίκασε την συμφωνία ως άκυρη στηρίζοντας Ελλάδα-Κύπρο και ο πρωθυπουργός, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του, έστειλε μήνυμα «αυτοπεποίθησης για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» δηλώνοντας ότι «έχουμε σχέδιο». Τότε ήταν που ο Στρατάρχης Χάφταρ ζητούσε την συνδρομή της Ελλάδας για να προχωρήσει στην εξάλειψη της υποτακτικής «Κυβέρνησης», αλλά για την Αθήνα επικρατούσαν άλλα… Μάλιστα, ο πρωτοσύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών και κορυφαίος του Ιδρύματος ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Ντόκος, δήλωνε ότι οι μέρες του Χάφταρ είναι μετρημένες. Έκτοτε, η Τουρκία προχώρησε χτίζοντας πάνω στην αρχική συμφωνία, ο Στρατάρχης Χάφταρ ελέγχει την περιοχή του όπως τότε, μόνο που τώρα έχει προσεγγισθεί από την Τουρκία για επιβίωση του και στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ακολουθεί πλήρως την πολιτική του …ΕΛΙΑΜΕΠ.
Τις προάλλες λοιπόν, είχαμε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (Ιούνιος 2025) η οποία επανέλαβε ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρη. Ίσως, ο πρωθυπουργός επαναλάβει ότι «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» αλλά στο διάστημα των έξι χρόνων από το 2019 ως σήμερα, προέκυψαν πρωτοφανείς εξελίξεις π.χ. ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, η ενεργειακή κρίση και η Ευρωάμυνα κ.ά. Η Τουρκία ακολουθούσε αντιδυτική και αντιευρωπαϊκή ατζέντα, κι ενίοτε «ουδέτερη», με έκρηξη εμπορίου με Ρωσία, εργαλειοποίηση μεταναστών, με συνεχιζόμενη την κατοχή της Κύπρου και εντεινόμενες παρανομίες στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά ο Πρωθυπουργός αρκέστηκε στην σημερινή (2015) υπενθύμιση της απόφασης του Ευρ. Συμβουλίου του 2019! Επιπλέον, με πρωτοβουλία της Αθήνας, οι παρανομίες της Τουρκίας μετατέθηκαν από την ΕΕ στο διμερές πλαίσιο Ελλάδας-Τουρκίας, η Αθήνα συνήψε σύμφωνο Φιλίας με το καθεστώς Ερντογάν και άνοιξε τον δρόμο για την Τουρκία στην Ευρωάμυνα. Κάποιοι διερωτώνται τι πάει στραβά, άλλοι πανηγυρίζουν για την υπενθύμιση και άλλοι γνωρίζουμε τι φταίει.
*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ – S&D