To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Βασίλης Χαραλάμπους: Έχω γεννηθεί σε λάθος εποχή
ΑΡΧΙΚΗSTAYING INΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Βασίλης Χαραλάμπους: Έχω γεννηθεί σε λάθος εποχή
  17 Μαρτίου 2020, 10:30 πμ  
Ο Κύπριος ηθοποιός πιστεύει πως ο ρομαντισμός έχει χαθεί και πως οι σύγχρονοι έρωτες ελάχιστη επαφή έχουν πια με την πραγματικότητα. 
 
- Τι πραγματεύεται το έργο «Η ρομαντική μας ιστορία»; Τον έρωτα, έναν σύγχρονο έρωτα, και το πώς οι άνθρωποι στα 35 τους δυσκολεύονται πλέον να φτιάξουν σχέσεις γιατί φοβούνται. 
 
- Τι συμβαίνει με τα 35; Είναι το μέσο της ζωής τους. Μια ηλικία που σύμφωνα με το «έτσι πρέπει» θα έπρεπε να είχαν παντρευτεί. Βλέπουν ότι οι γύρω τους έχουν ήδη κάνει παιδιά και αν δεν έχουν κάνει τίποτα από όλα αυτά, τρομάζουν. 

- Γιατί μας τρομοκρατεί η ιδέα του να δεθούμε με έναν άλλον άνθρωπο; Ίσως επειδή έχουν αλλάξει πολύ οι καιροί και δεν νιώθει πλέον αυτή την ασφάλεια ο ένας προς τον άλλο – αυτό μας φοβίζει. Περιτριγυριζόμαστε από τόσα πράγματα στη ζωή μας, στα οποία δίνουμε βάση, αφήνοντας στην άκρη άλλα, πιο σημαντικά. Αυτό δεν αφορά βέβαια μόνο στον έρωτα αλλά και στη φιλία. 

- Τι έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν; Δεν υπάρχει ο ρομαντισμός, έχει χαθεί, έχουμε μπει σε μια εποχή διαδικτυακού έρωτα, που πλέον τα κινητά έχουν γίνει προέκταση του χεριού μας. Όλο αυτό που βλέπουμε στα κοινωνικά δίκτυα αποτελεί μια φούσκα, τα like κι οι καρδούλες. Είναι τραγικό, αν το σκεφτείς. Μιλάμε για τον έρωτα, σχολιάζουμε κάτι ωραίο και αντί να νιώθουμε, βάζουμε καρδούλα. 

- Ποια είναι η δική σου σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα; Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι και τόσο φανατικός, τα χρησιμοποιώ πιο πολύ για τη δουλειά μου. Δεν δείχνω εμένα αλλά προσπαθώ να προωθήσω αυτό που κάνω. Θα χαζέψω όμως στο κινητό, έχω smartphone, το ζω όλο αυτό,. Δεν θα περάσω όμως και τόσες πολλές ώρες κολλημένος στην οθόνη. 

- Σε ποια εποχή θα ήθελες να είχες γεννηθεί; Πολλές φορές έχω πει ότι γεννήθηκα σε λάθος εποχή, επειδή ήθελα να κοιτάω πιο μπροστά, να ζω σε μια πιο ανοιχτή κοινωνία. Μου άρεσαν όμως τα 50s-60s, αλλά και τα 20s-30s για ενδυματολογικούς κυρίως λόγους, είχαν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον. 

- Τι σε γοητεύει πιο πολύ στο επάγγελμα του ηθοποιού; Είναι πολλά τα συναισθήματα, πολλά αυτά που με γοητεύουν. Το έργο ή μία ατάκα του, το ότι είσαι πάνω στη σκηνή και το κοινό σε παρακολουθεί από κάτω, αλλά κυρίως οι σχέσεις που αναπτύσσεις επί σκηνής. Ότι κάνεις μια δουλειά και συναναστρέφεσαι με τους συναδέλφους σου, που κάθε φορά είναι διαφορετικοί, είναι πολύ όμορφο.

- Ποια ήταν η πιο ωραία στιγμή που πέρασες σε αυτή τη δουλειά; Η τελευταία μου παράσταση «170 Τετραγωνικά» στον ΘΟΚ, αλλά και εκείνο καλοκαίρι με τον Πλούτο, με την «Φτωχολογιά», που κάναμε την εμφάνισή μας σαν μια ομάδα πρωτοεμφανιζόμενη και με το που βγήκαμε στη σκηνή, είδαμε το Κούριο γεμάτο. Σε κάθε μου παράσταση όμως, αν κάτσω και ψάξω θα βρω και από κάτι ωραίο. 

- Η πιο δύσκολη; Πάντα η πιο δύσκολη στιγμή είναι όταν παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες και εγώ πρέπει να επιλέξω μια δουλειά, βάσει του ποια είναι καλύτερη για εμένα. 

- Η τηλεόραση τι σου προσφέρει; Σίγουρα προσφέρει αναγνωρισιμότητα, γιατί βρίσκεσαι για αρκετές ώρες στα σπίτια του κάθε θεατή. Εγώ προσωπικά δεν την αποζητώ σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω πως με έχει βοηθήσει. 

- Σε μια πιεστική περίοδο, με πολύωρες πρόβες, τι είναι αυτό που σε ηρεμεί; Όταν πηγαίνω στο σπίτι και κάθομαι στον καναπέ, έστω και τρία ή τέσσερα λεπτά. Μου αρέσει να περνάω λίγο χρόνο μόνος μου, γι’ αυτό και εκείνες οι στιγμές με χαλαρώνουν πολύ και βοηθούν το μυαλό μου να ηρεμήσει. 

- Είσαι μοναχικός τύπος; Όχι, ούτε μου αρέσει σε ακραίο σημείο, η μοναξιά. Απλά νομίζω πως ο κάθε άνθρωπος είναι καλό να περνά λίγο χρόνο με τον εαυτό του.

- Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία; Είναι πάρα πολλές, λατρεύω να βλέπω ταινίες και η κάθε μία μου αρέσει για διαφορετικούς λόγους. Αν πρέπει να επιλέξω μόνο μία θα έλεγα το Forrest Gump γιατί μου αρέσει πολύ ο Tom Hanks ως ηθοποιός. Σε αυτή την ταινία, τον βρήκα εξαιρετικό!

- Νιώθεις πιο έντονη σύνδεση με τη Λεμεσό ή τη Λευκωσία; Έχω έντονα συναισθήματα για την πόλη μου, αλλά τώρα που έχω μετακομίσει στη Λευκωσία δεν μου λείπει και τόσο - η πρωτεύουσα πλέον έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Όποτε πηγαίνω όμως στη Λεμεσό, αυτή η σύνδεση επιστρέφει. 

- Πού θα έκτιζες το σπίτι των ονείρων σου; Πώς θα έμοιαζε; Είμαι παιδί της πόλης, γι’ αυτό μάλλον θα το ήθελα στην καρδιά της. Το εσωτερικό του θα ήθελα σίγουρα να είναι πολύχρωμο και απ’ τα παράθυρα να βλέπω τη θάλασσα, που έχει μια μαγεία.  

- Ποιο μακρινό ταξίδι θα ήθελες να κάνεις; Είχα δει μια ταινία όταν ήμουν μικρός και από τότε σκέφτομαι πως κάποια στιγμή θα ήθελα να πάω στην Ινδία. Δεν θα έλεγα ότι αποτελεί ένα όνειρο ζωής, αλλά θα ήθελα πολύ να γνωρίσω, να ζήσω τη νοοτροπία των Ινδών.  

* H πρεμιέρα της Κεντρικής Σκηνής της ΕΘΑΛ «Η ρομαντική μου ιστορία» στην οποία πρωταγωνιστεί ο Βασίλης Χαραλάμπους, έχει αναβληθεί.  

diana.aza@phileleftheros.com
 
Φιλελεύθερα, 15/3/2020.
  Συνέντευξη: Νταϊάνα Αζά      Μιχάλης Κυπριανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...