Το βιογραφικό φιλμ του James Mangold βασίστηκε στην αληθινή ιστορία του οραματιστή Αμερικανού σχεδιαστή αυτοκινήτων Caroll Shelby (Matt Damon) και του ατρόμητου Βρετανού οδηγού Ken Miles (Christian Bale), οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και εναντιώθηκαν στις εταιρικές παρεμβάσεις, τους νόμους της φυσικής και τους προσωπικούς τους δαίμονες, προκειμένου να κατασκευάσουν ένα επαναστατικό αγωνιστικό αυτοκίνητο για την εταιρεία Ford Motor και να αναμετρηθούν με τα πανίσχυρα οχήματα του Enzo Ferrari, στο 24ωρο πρωτάθλημα του Λε Μαν, στη Γαλλία το 1966. Το καστ συμπληρώνουν οι Jon Bernthal, Caitriona Balfe, Josh Lucas, Noah Jupe, Remo Girone και Ray McKinnon.

Περίληψη

Η πραγματική ιστορία ξεκινάει το 1963, όταν ο Χένρι Φορντ ο δεύτερος ήθελε η εταιρεία του να συμμετέχει σε αγώνες αυτοκινήτων. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι δεν είχε αγωνιστικά αυτοκίνητα. Έτσι αποφάσισε να αγοράσει την Φεράρι. Κι ενώ αρχικά ο Έντσο Φεράρι έμοιαζε πρόθυμος να αποδεχτεί τη συμφωνία, όταν οι απεσταλμένοι του Φορντ έφτασαν στην Ιταλία, αρνήθηκε. Τότε ο Φορντ αποφασισμένος να εκδικηθεί, ανέθεσε στον Αμερικανό σχεδιαστή αυτοκινήτων Κάρολ Σέλμπι και στον Βρετανό οδηγό Κεν Μάιλς να κατασκευάσουν ένα αυτοκίνητο που θα μπορούσε να νικήσει τον στόλο του Φεράρι στον 24ωρο αγώνα Λε Μανς στη Γαλλία. Για να συμβεί όμως αυτό, ο Σέλμπι και ο Μάιλς έπρεπε να ξεπεράσουν τον εαυτό τους.

Ο Τζέιμς Μάνγκολντ («Walk the Line», «Copland», «Το Τελευταίο Τρένο για τη Γιούμα», «Wolverine», «Λόγκαν») εμπνέεται από την ιδιότυπη σχέση δύο ανδρών που ζούσαν στα άκρα και δεν φοβούνταν να ρισκάρουν και τη ζωής τους για να φωτίσει ουσιαστικά τη σύγκρουση δυο μεγάλων εγώ, αλλά και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από μια ιστορική υπέρβαση. Είναι περίεργο που η συγκεκριμένη ιστορία δεν είχε μέχρι σήμερα μεταφερθεί στον κινηματογράφο, – πέρα από το ντοκιμαντέρ «The 24 Hour War»- μιας και διαθέτει όλα τα φόντα μιας μεγάλης παραγωγής: γρήγορα αυτοκίνητα, δυο ήρωες που ξεπερνούν τα όρια και έναν αγώνα αναμέτρησης εκτός και εντός της αγωνιστικής πίστας.

Αυτά εκμεταλλεύεται στο έπακρο και ο Μάνγκολντ, κινηματογραφώντας με ένταση και αγωνία στιγμές από τις δοκιμές αλλά και τον ίδιο τον αγώνα, βάζοντας τον θεατή μέσα στο αγωνιστικό αυτοκίνητο των Σέλμπι και Μάιλς, ενώ ο Ματ Ντέιμον και ο Κρίστιαν Μπέιλ δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε δυο εξαιρετικές ερμηνείες, αναπτύσσοντας μια εκρηκτική χημεία που ανεβάζει την αδρεναλίνη.

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μάνγκολντ

Παίζουν: Ματ Ντέιμον, Κρίστιαν Μπέιλ, Τζον Μπέρνθαλ, Κατριόνα Μπάλφ, Τρέισι Λετς, Τζος Λούκας, Νόα Τζουπ, Ρέμο Τζιρόνε, Ρέι Μακ Κίννον

Απολαύστε την ταινία στη Cytavision στο Novacinema 1 (Θέσεις 40 & 340), την Κυριακή 30 Αυγούστου 10.00 μ.μ.