Ο Μιχάλης Χατζήκυριακος εκφράζει την άποψή του για τον σταθμό στο Άκκιουγιου και τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση σεισμού.

Η Τουρκία σε συνεργασία με τη Ρωσία κατασκευάζει στο Άκκιουγιου πυρηνικό σταθμό για ενέργεια. Ο σταθμός είναι σε περιοχή σεισμογενή και αυτό τον καθιστά επισφαλή για ατύχημα σε βάθος χρόνου. Αυτό δεν ξέρω αν είναι κακό ή καλό για την Κύπρο.
Αν γίνει σεισμός και προκαλέσει στον σταθμό κάτι ανάλογο με το Τσέρνομπιλ, ή μικρότερου βαθμού, τότε μία μεγάλη περιοχή της Τουρκίας θα ερημωθεί, η θάλασσα μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας θα μολυνθεί με ραδιενέργεια, αλλά και η βόρεια Κύπρος σε μεγάλο βαθμό θα καταστεί ακατοίκητη. Ο τουρισμός θα αφανιστεί, οι φοιτητές θα εγκαταλείψουν τα αναρίθμητα πανεπιστήμια, οι ξένοι μόνιμοι κάτοικοι, Άγγλοι, Γερμανοί και τα λοιπά, θα φύγουν άρον-άρον, οι δουλειές τους θα μειωθούν και ο πληθυσμός στα κατεχόμενα θα μειωθεί σε κάτω από 100.000 σε μικρό χρονικό διάστημα.
Αυτό και μόνο το ενδεχόμενο θα έπρεπε πρώτα να ξεσήκωνε τους Τουρκοκύπριους σε καθημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και σε πίεση προς την Τουρκία να σταματήσει την κατασκευή του σταθμού όσο είναι νωρίς.
Η απόσταση Τουρκίας – Πενταδακτύλου είναι 80 με 100 χλμ και στην ανοιχτή θάλασσα είναι πολύ εύκολο να μεταφερθεί η ραδιενέργεια. Το βουνό είναι ένα φυσικό ανάχωμα για μη εξάπλωση της ραδιενέργειας στο εσωτερικό τής Κύπρου, αλλά οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τις βόρειες περιοχές της Κύπρου.
Ποιος ξέρει, αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να είναι ευκαιρία για ειρηνική απαλλαγή από την Τουρκία και τον στρατό της; Μία ακατοίκητη χώρα ούτε για την Τουρκία δεν θα είναι χρήσιμη.