Για να μπορέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει σε διορισμό ενός απεσταλμένου για το Κυπριακό θα πρέπει πρώτα τα εμπλεκόμενα μέρη να καταλήξουν σε μια συμφωνία είναι το μήνυμα που στέλνει ο διεθνής οργανισμός λίγες ώρες μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2674 για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στην Κύπρο, επί του παρόντος, οι δύο πλευρές μετρούν κερδοζημίες.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται από πλευράς Λευκωσίας η αναφορά στο θέμα των Βαρωσίων. Το λεκτικό της συγκεκριμένης παραγράφου αποτελεί, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, και μια σαφή απάντηση από πλευράς διεθνούς οργανισμού στις συνεχείς απειλές της Τουρκίας και ειδικότερα των όσων Τατάρ και Ερντογάν έχουν υποστηρίξει περί ανοίγματος ολόκληρης της κλειστής περιοχής.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την τακτική ενημέρωση των ΜΜΕ στην έδρα του ΟΗΕ από τον Στεφάν Ντουζαρικ, o ανταποκριτής του OMEGA Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρθηκε στην υιοθέτηση του ψηφίσματος που ανανεώνει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δείχνει ξεκάθαρα την ανησυχία του για την κατάσταση στα Βαρώσια και ειδικότερα ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις τουρκικές απειλές για περαιτέρω επαναλειτουργία της περιφραγμένης περιοχής.
Πρόσθεσε επίσης ότι για πρώτη φορά υπάρχει σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας ένα τόσο σαφές μήνυμα που «τονίζει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερής ενέργεια μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του ΣΑ», με τον κ. Ιγνατίου να ρωτά τον Εκπρόσωπο πώς μπορεί να εξηγήσει το γεγονός ότι η σοβαρότητα της κατάστασης στα Βαρώσια δεν αντικατοπτρίζεται σωστά στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα «αλλά μάλλον υποβαθμίζεται».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Το θράσος δεν έχει όρια» λέει ο ΠτΔ για αντίδραση Τ/κ
Απαντώντας, ο κ. Ντουζαρίκ είπε ότι ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικές αντιδράσεις στην ανάγνωση της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα και όσον αφορά στα Βαρώσια, αναφέρονται ξεκάθαρα στην έκθεση. Ο τρόπος με τον οποίον τα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας ήταν ο καλύτερος που θεώρησε ότι έπρεπε να αναφερθούν, είπε. Ταυτόχρονα, συνέχισε, το ΣΑ έχει τη δική του άποψη, τονίζοντας ότι δεν πιστεύει ότι το ΣΑ και ο ΓΓ έρχονται σε αντίθεση.
Στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου ο Στ. Ντουζαρίκ είπε «νομίζω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας προτρέπει τα μέρη να καταλήξουν σε μια συμφωνία ώστε ο Γενικός Γραμματέας να μπορεί να διορίσει έναν απεσταλμένο». Από την ανάγνωση του ψηφίσματος, συνέχισε, «βλέπουμε ότι καλεί τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία. Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις επ’ αυτού, και όταν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το κάνουμε και τότε θα είναι σαφές σε ποιο πλαίσιο θα γίνει. Το θέμα όμως παραμένει πρωτίστως στο μυαλό του Γενικού Γραμματέα», είπε ο κ. Ντουζαρίκ.
Για τη Λευκωσία εκείνο το οποίο κρίνεται ως σημαντικό είναι πως το ψήφισμα έρχεται να απαντήσει στο τι ήταν το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Θεωρεί ότι είναι ξεκάθαρο μέσα από το ψήφισμα πως η βάση λύσης θα είναι η ΔΔΟ, ένα κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Επίσης στέλνει μήνυμα για τερματισμό των παραβιάσεων στα Βαρώσια και την αποφυγή εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Και τέλος ζητά συμφωνία για διορισμό απεσταλμένου.
Στα κατεχόμενα επιχειρείται να περάσει το μήνυμα ότι το ψήφισμα στρέφεται κατά της τουρκοκυπριακής πλευράς. Το γραφείο του Ερσίν Τατάρ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως το ΣΑ ΟΗΕ «αγνόησε για άλλη μια φορά την κατάσταση επί του εδάφους και απέδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται για λύση του προβλήματος». Από τ/κ πλευράς επαναφέρεται με πιο έντονο τρόπο το θέμα της ξεχωριστής συμφωνίας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Επίσης το λεγόμενο «υπεξ» των κατεχομένων υποστηρίζει πως το ψήφισμα «εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ε/κ πλευράς». Επίσης με τη σειρά του υποστηρίζει όπως η δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΠ στα κατεχόμενα μπουν σε «μια νόμιμη βάση».