Σε πέντε κατηγορίες χωρίζονται πλέον χώροι και δραστηριότητες και για κάθε κατηγορία αλλάζουν και οι προϋποθέσεις εισόδου των πολιτών, αφού οι απαιτήσεις του SafePass διαφέρουν ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου σε κάθε περίπτωση.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο τα μεγάλα νυκτερινά κέντρα αλλά και αίθουσες διασκέδασης, όπου οι προϋποθέσεις εισόδου επηρεάζουν άπαντες και όχι μόνο τους ανεμβολίαστους, ενώ οι χώροι εστίασης ανήκουν στην κατηγορία του «μεσαίου κινδύνου» με το SafePass να είναι λιγότερο αυστηρό και για τα άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού. 

Το πλάνο αναπροσαρμογής του SafePass εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και όπως ανακοινώθηκε, θα τεθεί σε εφαρμογή από το πρωί της ερχόμενης Τρίτης.

Αλλαγές δεν προβλέπονται για τους εργαζόμενους και την είσοδό τους στον χώρο εργασίας τους, αφού οι προϋποθέσεις επί το πλείστον παραμένουν ως ίσχυαν μέχρι σήμερα. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναλυτικά και σε ό,τι αφορά τους χώρους εργασίας (οι οποίοι αποτελούν την πέμπτη κατηγορία στο πλάνο αναπροσαρμογής), σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: 

> Τα άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ή άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου και έχουν παρέλθει 7 μήνες από την ημέρα λήψης της δεύτερης δόσης, ή έχουν παρέλθει 90 ημέρες από τη διάγνωσή τους με κορωνοϊό και δεν κατέχουν σε ισχύ πιστοποιητικό νόσησης,   υποχρεούνται σε τεστ ανά 48 ώρες. 

> Τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου και δεν έχουν παρέλθει οι 7 μήνες από την ημέρα λήψης της δεύτερης δόσης, είτε κατέχουν εν ισχύ πιστοποιητικό νόσησης, υποχρεούνται σε τεστ ανά 7 ημέρες.

> Τα άτομα που έχουν λάβει 3 δόσεις εμβολίου δεν έχουν καμία υποχρέωση. 

> Οι ανεμβολίαστοι ή τα άτομα που δεν έχουν σε ισχύ πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης και εργάζονται σε οίκους ευγηρίας υποχρεούνται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης ανά 24 ώρες ή μοριακό τεστ ανά 48 ώρες. 

> Εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις ή δύο δόσεις χωρίς να έχουν παρέλθει 7 μήνες από τη λήψη της δεύτερης δόσης ή άτομα που κατέχουν εν ισχύ πιστοποιητικό νόσησης και εργάζονται σε οίκους ευγηρίας υποχρεούνται σε τεστ ανά 72 ώρες.

Τέταρτη κατηγορία αποτελούν οι χώροι για τους οποίους δεν θα απαιτείται η παρουσίαση SafePass για κανένα πολίτη. Δηλαδή, το SafePass καταργείται σε υπεραγορές, φούρνους, περίπτερα, φαρμακεία, μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου και χώρους παραλαβής φαγητού (Take away). 

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες, η πρώτη περιλαμβάνει τους χώρους υψηλού κινδύνου και αφορά σε νυκτερινά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης που διαθέτουν πίστα χορού και φιλοξενούν πέραν των 150 ατόμων. Περιλαμβάνει επίσης μεγάλες αίθουσες δεξιώσεων (γάμων, βαφτίσεων κ.λπ.) οι οποίες φιλοξενούν πέραν των 150 ατόμων. Σε αυτή την κατηγορία για τους ανεμβολίαστους ή όσους δεν κατέχουν σε ισχύ πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, υπάρχει υποχρέωση για επίδειξη αρνητικού τεστ 24 ωρών. Για τα άτομα που κατέχουν σε ισχύ πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης η υποχρέωση αφορά 48ωρο τεστ. 

Μεγαλύτερη είναι η δεύτερη κατηγορία, η μεσαίου κινδύνου, στην οποία περιλαμβάνονται και οι χώροι εστίασης που μπορούν να φιλοξενήσουν κάτω των 150 ατόμων. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τα γήπεδα, τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα. Για τα άτομα που δεν κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης απαιτείται τεστ 48 ωρών.

Θέατρα, κινηματογράφοι, πρακτορεία στοιχημάτων και σχολεία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, στην τρίτη κατηγορία, την κατηγορία χαμηλού κινδύνου και τα άτομα που δεν κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης υποχρεούνται να παρουσιάζουν τεστ 72 ωρών.

Οριστικά στις 7 ημέρες η καραντίνα για τα κρούσματα

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, από τις 8 Μαρτίου: 

> Τα θετικά στον ιό άτομα δύναται να αποδεσμευτούν την 7η ημέρα, νοουμένου ότι εξασφαλίσουν αρνητική εξέταση (Rapid ή PCR). Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται μέχρι αρνητικοποίησης, ή μέχρι την 10η ημέρα αυτοπεριορισμού οπόταν και η αποδέσμευση θα γίνεται αυτόματα.

> Οι στενές επαφές θετικού περιστατικού που δεν έχουν απομονωθεί από το θετικό στον ιό άτομο (π.χ. γονείς που προσέχουν ανήλικο παιδί, κ.τ.λ.) αντί να παραμένουν σε περιορισμό για 10+7 ημέρες, θα μπορούν μετά την αποδέσμευση του κρούσματος την 7η ημέρα, να υποβάλλονται σε εξέταση (Rapid ή PCR) και εάν εξασφαλίσουν αρνητικό αποτέλεσμα επίσης θα μπορούν να αποδεσμευτούν.

> Αυξάνεται η χωρητικότητα σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, καζίνο, γυμναστήρια.

> Αυξάνεται ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε εκδηλώσεις περιλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων στα 500 άτομα (νοουμένου ότι το εμβαδόν του χώρου επιτρέπει την αναλογία 1,5 τ.μ. ανά άτομο).

> Αίρεται η απαγόρευση διεξαγωγής μαθητικών παρελάσεων. Θα εκδοθεί ειδικό πρωτόκολλο με κατευθυντήριες οδηγίες.

Τα συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν ισχύ τουλάχιστον δεκαπέντε ημερών αφού, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, επαναξιολόγηση της κατάστασης θα γίνει από τους επιστήμονες σε δύο εβδομάδες.