Μόνο μετά από αξιολόγηση από ψυχίατρο και διάγνωση ψυχοπαθολογίας θα στέλλονται ανήλικοι χρήστες ουσιών (που είναι κατηγορούμενοι) για νοσηλεία απεξάρτησης. Μέχρι τώρα αποφασιζόταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ζητείται η έκδοση διατάγματος νοσηλείας, χωρίς απαραίτητα να απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής το 2021 και αναμένεται ότι θα συζητηθεί σήμερα, ώστε να τεθεί κάτω από καλύτερη βάση το θέμα των ανήλικων χρηστών και τη θεραπεία τους. 

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Θεραπείας κατηγορούμενων χρηστών ή ουσιοεξαρτημένων Νόμου, ώστε η έκδοση διατάγματος για τη μεταφορά ανηλίκου σε χώρο ασφαλούς νοσηλείας, να γίνεται μόνο κατόπιν αξιολόγησης από ψυχίατρο ή παιδοψυχίατρο, ανάλογα με την περίπτωση, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Επίσης το διάταγμα θα εκδίδεται μετά από διάγνωση ενεργού ψυχοπαθολογίας για την οποία χρήζει νοσηλείας.

Επίσης, με πρόταση νόμου που κατατέθηκε το 2020 σκοπείται η τροποποίηση του περί Θεραπείας κατηγορούμενων και καταδικασθέντων χρηστών ή ουσιοεξαρτημένων Νόμου του 2020, ώστε να διαφοροποιηθεί η διαδικασία διορισμού των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής κατά τρόπο που να διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν κοινής πρότασης των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αντί κατόπιν πρότασης του υπουργού Υγείας μόνο όπως ισχύει σήμερα.