Στην εμπροσθοφυλακή μιας ενδεχόμενης μελλοντικής υγειονομικής κρίσης μπαίνει το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που προχωρεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη δημιουργία Μονάδας Καταστροφικών Λοιμωδών Νοσημάτων, δυναμικότητας 20 κλινών. Η Μονάδα που βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και η οποία θα πληροί όλες τις προδιαγραφές υψηλού επιπέδου του ECDC, θα νοσηλεύει περιστατικά λοιμωδών νοσημάτων μεγάλης νοσηρότητας και θνητότητας, όπως άνθρακα, έμπολα ή πανώλη, που βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο.

O Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου δήλωσε ότι ένα και μόνο περιστατικό μπορεί να σημάνει υγειονομική κρίση γι’ αυτό και θα πρέπει το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου, δίχως να επηρεάζεται η υπόλοιπη λειτουργία του κρατικού νοσηλευτηρίου της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Χαριλάου στον χώρο της Μονάδας Καταστροφικών Λοιμωδών Νοσημάτων, που βρίσκεται στα σκαριά, θα νοσηλεύονται περιστατικά στην αρχική τους φάση, ενώ ανάλογα με την επιμόλυνση που δυνατό να προκύψει, οι υποδομές θα αναπροσαρμόζονται. Παράλληλα με τα καταστροφικά λοιμώδη νοσήματα βιοασφάλειας 3, η Μονάδα θα μπορεί να νοσηλεύει και άλλα λοιμώδη νοσήματα, όπως Covid-19, Sars, Mers ή ακόμη και γρίπη Α’. Κοντολογίς, η κτηριακή υποδομή και ο εξοπλισμός θα μπορεί να χρησιμοποιείται και σε κανονικά λοιμώδη νοσήματα.

Η Μονάδα Καταστροφικών Λοιμωδών Νοσημάτων, που θα έχει δυναμικότητα 20 κλινών και θα στελεχώνεται από ειδικούς λοιμοξιολόγους, ανεγείρεται σε χώρο που βρίσκεται δίπλα από το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), ενώ μέρος αυτής θα βρίσκεται στον υπόγειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με ξεχωριστή πόρτα εισόδου και δικό της ανελκυστήρα.

Αυτή τη στιγμή ο ΟΚΥπΥ βρίσκεται σε διαδικασία προκήρυξης προσφορών για τη διαχείριση του έργου. Σε κατοπινό στάδιο πρόθεση του ΟΚΥπΥ είναι η δημιουργία παρόμοιας Μονάδας και στα δημόσια νοσηλευτήρια των υπολοίπων επαρχιών πλην της Αμμοχώστου, όπου ήδη βρίσκεται σε λειτουργία παρόμοια Μονάδα.