Συνθήκες που θυμίζουν την οικονομική κρίση του 2013 και εκτόξευση των οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη, ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβούλιου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), Ηλίας Δημητρίου, ενόψει της εκστρατείας «Όλα τα παιδιά με σχολικά». Όπως είπε, ο αριθμός των οικογενειών που ζητούν βοήθεια είναι μεγάλος και αναλογεί σε περίπου 3.000 παιδιά. «Οι αριθμοί αυτοί έχουν εκτοξευθεί λόγω της πανδημίας, καθώς έχει αυξηθεί η ανεργία και έχουν μειωθεί οι ώρες απασχόλησης. Το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι σε ανάγκη διεφάνη και κατά τη διάρκεια των άλλων εκστρατειών μας στη διάρκεια του χρόνου». 

Επί παραδείγματι, είπε, στην εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια τα Χριστούγεννα» φέτος ήταν πολλοί περισσότεροι οι ευάλωτοι πολίτες. «Το ίδιο και στην εκστρατεία “Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα”, όπου μέσα σε ένα έτος ο αριθμός διπλασιάστηκε από 850 οικογένειες σε περά από 1.500. Ανάλογη ζήτηση περιμένουμε και στην παρούσα εκστρατεία για τα σχολικά είδη, καθώς το κόστος τους ανέρχεται έως και τα €150. Είμαστε σε τόσο δύσκολες συνθήκες που θυμίζουν την κρίση του 2013». Για το λόγο αυτό, σημείωσε, ξεκίνησαν φέτος νωρίτερα την εκστρατεία, ώστε να καταφέρουν να συγκεντρώσουμε υλικά για όσα παιδιά θα τα χρειαστούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Εξάλλου, είπε, κανένα παιδάκι δεν πρέπει να θυματοποιηθεί και να στοχοποιηθεί την ερχόμενη χρονιά, επειδή δεν θα έχει τσάντα, κασετίνα ή ρουχισμό ανάλογο με τους συμμαθητές του. Για αυτό το λόγο και προωθούν το σύνθημα: «Βοήθησε ένα παιδί να αρχίσει το σχολείο με χαμόγελο!». Η συλλογή ειδών θα διαρκέσει έως και τον Αύγουστο. «Η εκστρατεία αυτή πραγματοποιείται για έβδομη συνεχή χρόνια, με σκοπό να βοηθήσουμε τις ευάλωτες οικογένειες που έχουν παιδία. Εκείνο που ζητάμε από τον κόσμο, είναι να προσφέρει σχολικά είδη, τσάντες, κασετίνες, τετράδια, γραφική ύλη, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, παραμύθια, εκπαιδευτικά παιχνίδια, έπιπλα και εξοπλισμό (γραφεία, καρέκλες γραφείου, βιβλιοθήκες, υπολογιστή), καθώς και δωροκουπόνια από υπεραγορές ή και καταστήματα. Αν κάποιος προσφέρει κάποιο μεταχειρισμένο αντικείμενο, θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι αυτό είναι σε καλή κατάσταση». Όπως είπε, μπορούν να βοηθήσουν μεμονωμένοι πολίτες, οργανωμένα σύνολα, επιχειρήσεις/εταιρείες, οργανισμοί και άλλοι.

Προέτρεψε, ακόμη, όσοι βρίσκονται σε ανάγκη ή επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια να απευθύνονται στο 22512602 για Λευκωσία, στο 25737761 για Λεμεσό, στο 24650525 για Λάρνακα, στο 26953725 για Πάφο, στο 99124521 για Αμμόχωστο και στο 97743185 για Κερύνεια.

Ανέφερε, τέλος, ότι λόγω του σκανδάλου με τον Επίτροπο Εθελοντισμού, μια μικρή μερίδα πολιτών εξέφρασε την καχυποψία της για τους εθελοντές γενικότερα. Ο κ. Δημητρίου ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστούς φορείς και ότι ο ΠΣΣΕ εκλέγεται, δεν διορίζεται. «Πρέπει να συνεχίζουν να δείχνουν εμπιστοσύνη στον εθελοντισμό», είπε και πρόσθεσε ότι οι Κύπριοι χαρακτηρίζονται για την ανθρωπιά τους.