Τα φθαρτά τους στις χωματερές και οι πατάτες τους αδιάθετες να σαπίζουν σε αποθήκες στα ευρωπαϊκά λιμάνια χωρίς προοπτική διάθεσης. Με τα μηνύματα που φτάνουν από την Ευρώπη, να αναφέρουν ότι δεν φτάνει που δεν θα πάρουν δεκάρα, θα πρέπει να πληρώσουν κιόλας, για να πεταχτούν από τις ευρωπαϊκές αποθήκες. Έχοντας να παίρνουν ακόμη την πρώτη δόση κρατικής βοήθειας για την περσινή εαρινή εσοδεία πατατών που και πάλι έμειναν αδιάθετες λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, χθες δεκάδες απελπισμένοι πατατοπαραγωγοί, κυρίως από το Ξυλοφάγου προχώρησαν σε μια πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα πράξη.

Ήταν γύρω στις 9 το πρωί όταν αστυνομικοί των Βάσεων και διερχόμενοι οδηγοί στον δρόμο Λάρνακας- Αγίας Νάπας, παρά την έξοδο Ξυλοφάγου, δεν πίστευαν στα μάτια τους γι’ αυτό που έβλεπαν. Γύρω στους εκατό αγρότες με αγρότισσες μπήκαν στον αυτοκινητόδρομο με τρακτέρ φορτωμένα σακίδια πατατών εξαγωγής, 20 κιλά το καθένα.

Άλλες πέντε γυναίκες κρατούσαν μεγάλες δέσμες από γαρύφαλλα. Και για μια και πλέον ώρα, σταματούσαν τα οχήματα το ένα μετά το άλλο και μοίραζαν στους επιβάτες γαρύφαλλα, κι ένα σακί πατάτες. «Καλημέρα, είμαστε οικογένειες πατατοπαραγωγών, οι πατάτες μας σαπίζουν αδιάθετες στην Κύπρο και την Ευρώπη. Σας προσφέρουμε το προϊόν μας, ως αλληλεγγύη, αλλά και για να μάθετε το πρόβλημα μας». «Χαίρεται, είμαι σύζυγος πατατοπαραγωγού, οι πατάτες μας λόγω του κορωνοϊού θα μείνουν απούλητες. Σας προσφέρουμε λίγες μαζί με ένα γαρύφαλλο. Είμαστε όλοι άνθρωποι». «Ούτε και φέτος θα πουληθούν οι κυπριακές πατάτες. Σας σταματήσαμε να σας δώσουμε λίγες πατάτες, ένα γαρύφαλλο και να σας πούμε το πρόβλημα μας. Μας δίνουν βοήθεια, αλλά πάντα δεν αρκεί σε σχέση με τα έξοδα μας. Έχουμε και εμείς παιδιά, δάνεια υποχρεώσεις». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δωρέαν πατάτες σε οδηγούς από αγανακτισμένους πατατοπαραγωγούς (εικόνες)

Δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν και κυρίως τι να πουν, όσοι οδηγοί, βρέθηκαν στο φιλειρηνικό, το ανθρωπιστικό μπλόκο των αγροτών.  Μια γυναίκα συγκινήθηκε, κατέβηκε από το όχημα της και επέμενε «να πληρώσει κάτι, να βοηθήσει λίγο, δεν γινόταν να πάρει τόσες πατάτες δωρεάν». « Όχι, όχι, να πάτε στο καλό», επέμεναν οι παραγωγοί. Ήτανε και ένα όχημα Δημόσιας Υπηρεσίας. Οι παραγωγοί με το ζόρι γέμισαν το πορτ – μπαγκάζ. Έβαλαν μέσα και αρκετά γαρύφαλλα. «Να πάρετε και στους συναδέλφους σας. Να τους πείτε ότι και φέτος εμείς οι πατατοπαραγωγοί είμαστε άτυχοι. Αλλά χαρίζουμε όσες πατάτες μπορούμε, σε άλλους συνανθρώπους μας», είπαν οι παραγωγοί στους επιβαίνοντες. 

Μια νεαρή αλλοδαπή οδηγός δεν πίστευε ότι της χάρισαν τα 20 κιλά πατάτες και το γαρύφαλλο, ακόμα και όταν οι αστυνομικοί της έκαναν νόημα να εκκινήσει. Γύρω στις 10:30 οι παραγωγοί αφού χάρισαν γαρύφαλλα σε όλες τις γυναίκες– μέλη της Αστυνομίας των Βάσεων που επόπτευαν την εκδήλωση, χάρισαν εκατοντάδες κιλά πατάτες, για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου των βρετανικών Βάσεων της Δεκέλειας. 

Καλούνται να πληρώσουν μέχρι και €100 τον τόνο για να πεταχτούν

Εκ μέρους των διοργανωτών της εκδήλωσης ο κ. Αντρέας Διοικητής ανέφερε πως «λόγω του κορωνοϊού οι πατάτες της Κύπρου έμειναν αδιάθετες σε αποθήκες στην Ευρώπη, ενώ χωρίς τουρισμό και στην Κύπρο είναι μειωμένη η διάθεσή τους στις αγορές. Ήδη ποσότητες κυπριακών πατατών στο εξωτερικό άρχισαν να έχουν ποιοτικά προβλήματα και ο Κύπριος παραγωγός θα πρέπει να πληρώσει άλλα 50 ως 100 ευρώ τον τόνο, για να πεταχτούν».  

Ο κ. Διοικητής τόνισε την ανάγκη της θέσπισης μιας ολοκληρωμένης αγροτικής πολιτικής από το κράτος η οποία να λαμβάνει υπόψη τα πιο πάνω ζητήματα και στα οποία να δίνει λύσεις. «Έχουμε κουραστεί. Όλοι σχεδόν έχουμε χρέη και η πατατοκαλλιέργεια, σταδιακά φθείνει. Πρέπει να βρεθούν λύσεις», τόνισε ο κ. Διοικητής. 

Άλλοι πατατοπαραγωγοί ανέφεραν ότι στη Γερμανία η μείωση στη ζήτηση κυπριακών πατατών είναι δραματική και ίσως η χώρα αυτή να παρουσιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα εμπορίας κυπριακών πατατών αυτή τη στιγμή. 

Σε μια άλλη διάσταση του θέματος η χθεσινή εκδήλωση των πατατοπαραγωγών και ο τρόπος που επέλεξαν να εκφράσουν τα προβλήματα τους, προκάλεσε τη συμπάθεια του κοινού, με τις περισσότερες αναρτήσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, να επικροτούν το ότι οι γεωργοί μοίρασαν πατάτες και γαρύφαλλα στους πολίτες. 

Κάντε κλικ για να εγγραφείτε στο newsletter του philenews