Στην επεξεργασία σχεδιασμού που θα προβλέπει την δωρεάν χορήγηση σε χαμηλοσυνταξιούχους μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα οποία δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ, προχωρεί η Κυβέρνηση η οποία την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, θα προωθήσει για ψήφιση το αμέσως επόμενο διάστημα και διψήφιο αριθμό νομοσχεδίων που αφορούν τον τομέα της Υγείας. 

Συγκεκριμένα και από το βήμα του επιστημονικού συνεδρίου της ΟΣΑΚ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς την ικανοποίηση του αιτήματος που από την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ υποβάλλεται από πλευράς της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων αλλά και από τους οργανωμένους ασθενείς, αποκαλύπτοντας ότι η Κυβέρνηση «στο πλαίσιο μιας στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής, εξετάζει σχέδιο παροχής μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους. Φαρμάκων τα οποία δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ». Αναφέρεται ότι κατά την προ ΓεΣΥ εποχή οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ως δικαιούχοι περίθαλψης από τον δημόσιο τομέα λάμβαναν δωρεάν τα συγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία πλέον δεν καλύπτονται από το σύστημα και υποχρεώνονται να τα εξασφαλίζουν πληρώνοντας από την τσέπη τους. 

Περαιτέρω και στο πλαίσιο της ίδιας τοποθέτησης ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε και την πρόθεση της Κυβέρνησης να προωθήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση διψήφιο αριθμό νομοσχεδίων που αφορούν τον τομέα της Υγείας και βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετό καιρό. «Συμφωνήθηκε με τους οργανωμένους ασθενείς και εντός Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν αυτά τα νομοσχέδια και να προωθηθούν», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΣΑΚ είχε διαμαρτυρηθεί για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση 15 συνολικά νομοσχεδίων κατά την συνάντηση που είχε προ δεκαημέρου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό.