Η συνεχιζόμενη παραβατική, πειρατική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων δείχνουν για ακόμη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας και δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης σε ομιλία του το Σάββατο στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου στον Αστρομερίτη, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η κατάσταση θα πρέπει οριστικά και άμεσα να τερματιστεί».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας επίγνωση του ιστορικού αυτού χρέους, συνεχίζει τον αγώνα με αποφασιστικότητα για να πετύχει τον κοινό στόχο, καλώντας την Τουρκία σε ένα εποικοδομητικό διάλογο μακριά από κάθε απειλή και δημιουργία τετελεσμένων», ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας.

Με ψήφισμά τους προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οι Μορφίτες απαιτούν τον άμεσο τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και χαρακτηρίζουν απαράδεκτη και καταδικαστέα την ενέργειά της Τουρκίας να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου. Επίσης υπογραμμίζουν πως διεκδικούν την επιστροφή της Μόρφου και της περιοχής Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση όπως και την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πόλεις και στα χωριά τους υπό συνθήκες ισονομίας, ισοπολιτείας και ασφάλειας.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Άμυνας είπε πως «διεκδικούμε μια λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, που να κατοχυρώνει τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνει ο κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου τα οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε, η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα».

Διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για επανένωση και λύτρωση του νησιού μας, παρόλες τις επιθετικές και απαράδεκτες τακτικές της Άγκυρας».

Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμη πως «οι Μορφίτες αποδεικνύουν διαρκώς με τον αγώνα τους, τη θέλησή τους για επιστροφή. Εκείνο που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι ότι έχουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα και θα καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα απελευθερώσει και να επανενώσει την πατρίδα μας».

Με ψήφισμά διαμαρτυρίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Δήμος Μόρφου και οι τοπικές αρχές των 26 κατεχόμενων χωριών της περιοχής της Μόρφου εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, μετά από σαράντα έξι χρόνια τουρκικής κατοχής, παρ’ όλη την εκπεφρασμένη προθυμία και βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Επίσης τάσσονται υπέρ της επανέναρξης – συνέχισης ειλικρινών και ουσιαστικών συνομιλιών, το συντομότερο δυνατό, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το σημείο που σταμάτησαν στο Κρανς Μοντανά, χωρίς την εισαγωγή καινούργιων θεμάτων στην ατζέντα των συνομιλιών από μέρους της Τουρκίας.

Απαιτούν ακόμη η λύση που θα εξευρεθεί να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και να σέβεται τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νομίμων κατοίκων του νησιού.

Οι Μορφίτες απαιτούν τον άμεσο τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Απαιτούν επίσης την αποφασιστική αντιμετώπιση των απειλών της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργειά της να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου.

Διεκδικούν εξάλλου την επιστροφή της Μόρφου και της περιοχής Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση όπως και την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πόλεις και στα χωριά τους υπό συνθήκες ισονομίας, ισοπολιτείας και ασφάλειας.

Καλούν τη διεθνή κοινότητα, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ασκήσουν την επιρροή τους στην Άγκυρα ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία της και να προσέλθει με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα σ’ ένα ουσιαστικό διάλογο που θα οδηγεί σε μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακού και θα επανενώνει το νησί και τους κατοίκους του.

Διεκδικούν μια λύση λειτουργική και βιώσιμη στο εθνικό μας θέμα, η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία σε όλους τους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα από ξένες χώρες, χωρίς την παραμονή ξένων στρατευμάτων και χωρίς εποίκους. Μια λύση εντός του πλαισίου του Καταστατικού Χάρτη, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και των Συμφωνιών Κορυφής, όπως αναφέρουν.

Πηγή: philenews