Η επανέναρξη του τομέα του τουρισμού και των ταξιδίων δεν πρέπει να αποβεί εις βάρος της δημόσιας υγείας και προς αυτό απαιτείται συντονισμός μεταξύ των κρατών και τήρηση των οδηγιών που έχει εκδώσει η Κομισιόν, τόνισε σε παρέμβασή της σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Συγκεκριμένα, κατά την παρέμβασή της στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας, η Επίτροπος τόνισε ότι “οι πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν κάνει απίστευτες θυσίες τους τελευταίους μήνες” και “αξίζουν ένα διάλειμμα, μια ανάσα καθαρού αέρα, μια ευκαιρία να ταξιδέψουν και να επισκεφθούν την οικογένεια και τους φίλους τους”. Σημείωσε δε ότι “πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια”, διευκρινίζοντας ότι “ναι, έχουμε επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού – αλλά δεν τον έχουμε σταματήσει εντελώς και επομένως, η προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί την κύρια προτεραιότητά μας”, κάτι που συνεπάγεται σταδιακή επανέναρξη του ταξιδίων και του τουρισμού συνοδεία «επαγρύπνησης και αυστηρών μέτρα ασφάλειας της υγείας».

Η Επίτροπος επεσήμανε τη σημασία της διαφάνειας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της τακτικής και έγκαιρης επικοινωνίας μεταξύ των κρατών μελών, της Κομισιόν και του ECDC. Όπως είπε η αλληλεγγύη και ο στενός συντονισμός “καθοδήγησαν την ανταπόκρισή μας στο COVID-19 από την αρχή της πανδημίας” και “τώρα, πρέπει επίσης να στηρίξουν τις προσπάθειές μας να επιστρέψουμε σε μια νέα κανονικότητα όπου πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό”.
 
Σε ό,τι αφορά  το πακέτο μεταφορών και τουρισμού, η Επίτροπος προειδοποίησε ότι “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην ελάφρυνση των περιορισμών να θέσει σε κίνδυνο αυτό που έχουμε επιτύχει τους τελευταίους μήνες”, παραπέμποντας στο
 πακέτο κατευθυντήριων γραμμών της 13ης Μαΐου με επίκεντρο τα εσωτερικά σύνορα, τα κέντρα μεταφορών και τουρισμού για την σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και την επανέναρξη λειτουργίας των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων.

“Γνωρίζω ότι ορισμένα κράτη μέλη, ιδίως τα κράτη της Βαλτικής, εργάζονται ήδη από κοινού και συντονίζουν τη χαλάρωση των περιορισμών ταξιδίων. Χαιρετίζω αυτήν τη συνεργασία και με ενδιαφέρει να ακούσω περισσότερα για τις λεπτομέρειες και ποια ήταν η εμπειρία μέχρι στιγμής”, σημείωσε. “Από την πλευρά μας, αυτό που θα θέλαμε να ζητήσουμε, είναι ότι οποιαδήποτε ρύθμιση πρέπει βασίζεται σε μια σωστή αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης σε διάφορες περιοχές, σύμφωνα με τις συστάσεις που έχουμε κάνει”, επεσήμανε. “Όπως έχουμε περιγράψει, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πρέπει πρώτα να χαλαρώσουν μεταξύ περιφερειών, περιοχών και κρατών μελών με μια θετικά εξελισσόμενη και παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση”, εξήγησε. Κάλεσε δε τα κράτη κατά τη διαδικασία της άρσης των μέτρων να μοιραστούν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα με τον ECDC και να διασφαλιστεί ότι ο καθένας έχει τις απαραίτητες πληροφορίες, εξοπλισμό και υποστήριξη για την πρόληψη περαιτέρω μολύνσεων.

Ξεκαθάρισε δε ότι “με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν μπορούμε να βασιστούμε στην πιστοποίηση ασυλίας για το COVID-19. Αντ `αυτού, θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιμένουμε σε μέτρα πρόληψης λοιμώξεων, όπως η φυσική απόσταση Ωστόσο, παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, θα υπάρξουν νέες περιπτώσεις – και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε συντονισμένη και αποφασιστική δράση όπου χρειάζεται. Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν ισχυρές στρατηγικές δοκιμών και να έχουν επαρκή ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά σε μέρη που μπορεί να είναι δημοφιλή στους επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ταχεία, αποτελεσματική ανίχνευση διασυνοριακών επαφών – κάτι που απαιτεί επίσης στενό συντονισμό”, σημείωσε η Επίτροπος.

Αναφερόμενη στις εφαρμογές παρακολούθησης επαφών, η Επίτροπος τόνισε ότι αυτές πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, προσωρινές, ασφαλείς στον κυβερνοχώρο, χρησιμοποιώντας ανώνυμα δεδομένα και πρέπει να βασίζονται στην τεχνολογία Bluetooth. “Η διατήρηση της δημόσιας εμπιστοσύνης είναι το κλειδί”, όπως είπε. “Αναγνωρίζω τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλει τα κράτη μέλη για τον περιορισμό της επιδημίας στην πρώτη φάση της στην Ευρώπη, που έχουν ήδη σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές. Τώρα, μπαίνουμε σε μια νέα, ζωτική φάση. Επομένως, και πάλι, ζητώ να συντονιστείτε και να επικοινωνείτε, ώστε οι άνθρωποι στην ΕΕ να μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια και ασφάλεια – και έτσι ο τομέας του τουρισμού μπορεί να ανοίξει ξανά τις πόρτες του. Σας διαβεβαιώνω ότι η Κομισιόν θα κάνει ό, τι μπορεί για να υποστηρίξει αυτήν την προσπάθεια τις επόμενες εβδομάδες και μήνες”, κατέληξε.

 
Πηγή: philenews/KYΠΕ