Η πανδημία οδήγησε διάφορες χώρες στην απόφαση να βγάλουν από τα συρτάρια τους «κρυφά όπλα» και να τα χρησιμοποιήσουν, ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
 
Αξιοποιώντας τη δύναμη που τους παρέχει η τεχνολογία και τα κινητά τηλέφωνα, παρακολουθούν τη διασπορά των πολιτών τους εντός και εκτός χώρας ενώ το Ισραήλ, προχώρησε ήδη ένα βήμα πάρα πέρα και με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε με τον τρόπο αυτό, κατάφερε να προειδοποιήσει πολίτες τους για την ύπαρξη ατόμου που διαγνώστηκε με κορωνοϊό σε κοντινή προς αυτούς απόσταση.
Στην Κύπρο, η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου για την ώρα είναι «απομακρυσμένο σενάριο» όπως διαβεβαιώνουν κρατικοί αρμόδιοι λειτουργοί, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από πληροφορίες που εξασφάλισε ο «Φ» από τα δίκτυα κινητής, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρξαν μέχρι τώρα αιτήματα για τέτοια επεξεργασία δεδομένων. Σημειώνεται ότι στην Κύπρο δεν έχει προωθηθεί νομοθεσία που να επιτρέπει τέτοια δραστηριότητα, όμως σε άλλες χώρες γίνονται ανάλογες εσπευσμένες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Με την αξιοποίηση πάντως πληροφοριών που συγκεντρώνονται με τον τρόπο αυτό, διάφορες χώρες γνωρίζουν σε ποιο σημείο του πλανήτη βρίσκονται οι πολίτες τους.Τα στοιχεία που λαμβάνονται είναι ανώνυμα και δεν προδίδουν – τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως τα προσωπικά δεδομένα των κατόχων των κινητών.
 
 
Η παρακολούθηση και η αποτύπωση επί χάρτου των δεδομένων αυτών, γίνεται κυρίως με δύο τρόπους από εξειδικευμένες εταιρείες.
 
Ο πρώτος τρόπος είναι με τη χαρτογράφηση της θέσης των κινητών στη χώρα αλλά και σε όλο τον κόσμο μέσω της ιχνηλάτησης της θέσης των κινητών σε σχέση με τη σύνδεσή τους στη μία ή την άλλη κυψέλη των κεραιών κινητής των δικτύων τηλεφωνίας.
 
Ο δεύτερος και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος τρόπος, που δίνει και πιο λεπτομερή εικόνα της θέσης κάθε κινητού, είναι μέσω εταιρειών που επεξεργάζονται τα δεδομένα της γεωγραφικής θέσης κάθε κινητού, που συγκεντρώνονται με τη συγκατάθεση των κατόχων των κινητών, που δίδεται όταν εγκαθιστούν μια εφαρμογή και τους ζητείται η συγκατάθεση για πρόσβαση σε διάφορα δεδομένα, όπως η γεωγραφική θέση με βάση την ένδειξη του υποσυστήματος αποτύπωσης γεωγραφικής θέσης (GPS) του κινητού. 
 
Στο Ισραήλ πήραν την εν λόγω τεχνολογία ένα βήμα πάρα πέρα, αφού ενεργοποίησαν και υπηρεσία, μέσω της οποίας, όταν ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα προσέγγιζε έναν πολίτη, ο εν λόγω πολίτης λάμβανε αμέσως προειδοποιητική ενημέρωση με sms στο κινητό του. Η συγκεκριμένη δράση διακόπηκε στο Ισραήλ, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.