Επεισόδια σημειώνονται την Πέμπτη στο Παρίσι, τη Λυών και σε άλλες γαλλικές πόλεις, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν, δηλαδή της αύξησης κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη, του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στο Παρίσι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν την κατάσταση. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στο Παρίσι μέλη του αναρχικού κινήματος Black Bloc, πέταξαν κάδους σκουπιδιών, μπουκάλια και καπνογόνα κατά της αστυνομίας.

Οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αν και αντιδημοφιλής στις δημοσκοπήσεις, είναι ένα «δίκαιο και υπεύθυνο» μέτρο, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί.

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους, μόνο στο Παρίσι, για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος σύμφωνα με εκτίμηση που δόθηκε από το συνδικάτο CGT το απόγευμα της Πέμπτης. Ωστόσο, οι αρχές δεν έχουν εκδώσει ακόμη εκτίμηση.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, 7 στους 10 εκπαιδευτικούς συμμετείχαν στην απεργία – το γαλλικό υπουργείο Παιδείας πάντως έδωσε χαμηλότερα νούμερα.

 

skai.gr