Δυο νέες φυλακές έρχονται για απάμβλυνση του προβλήματος του υπερπληθυσμού, ενώ στο μεγάλο κάδρο των αλλαγών είναι και η δημιουργία νέων σύγχρονων φυλακών εκτός Λευκωσίας.
Στις σκέψεις του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η δημιουργία νέας ανοικτής φυλακής εκτός του συμπλέγματος των Κεντρικών Φυλακών, ώστε ο χώρος αυτός να ενταχθεί στην κλειστή φυλακή για ν’ ανασάνουν προσωπικό και κρατούμενοι. Παράλληλα, όπως έγραψε παλαιότερα ο «Φ», προωθείται η δημιουργία φυλακών ανηλίκων, τις οποίες θα διαχειρίζονται ιδιώτες αλλά την ασφάλεια θα την έχει η Αστυνομία.
Τα δύο αυτά μέτρα επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο ευθύς μετά την ανάληψη των καθηκόντων της υπουργού Άννας Κουκκίδη Προκοπίου, ως μέρος μιας ολιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων του υπερπληθυσμού των φυλακών.
Χθες στις φυλακές υπήρχαν γύρω στους 1.000 κρατούμενους, με έναν μεγάλο αριθμό να αναγκάζονται να στοιβάζονται σε χώρους που δεν διαθέτουν κρεβάτια, ή να κοιμούνται στο πάτωμα. Ανάμεσα στις εισηγήσεις που θα διαβιβαστούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι σε βάθος χρόνου να ανεγερθούν νέες φυλακές εκτός Λευκωσίας, ώστε να υπάρχει καλύτερη ανθρωποκεντρική προσέγγιση σε συνθήκες ασφάλειας.
Χθες, η υπουργός Δικαιοσύνης πήρε μια πρώτη γεύση των προβλημάτων των φυλακών με επίσκεψή της στον χώρο, δίνοντας παράλληλα το στίγμα των προθέσεων της. Μιλώντας στο προσωπικό, η κ. Προκοπίου εξέφρασε τη δέσμευση ότι θα συνεχίσει να κτίζει στη βάση του σωφρονιστικού έργου που εφάρμοσε η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών και ότι δεν θα επιστρέψει σε προηγούμενες εποχές, που δεν συνάδουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Χτίζουμε και δεν χαλούμε στις Φυλακές», ήταν η απάντηση της κ. Προκοπίου, σε σχέση με τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τους κρατούμενους για τον προσωρινό διορισμό του αναπληρωτή Διευθυντή, Ιωάννη Καπνουλλά, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας. «Πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά και να βελτιωνόμαστε και να μην επιστρέφουμε σε πρακτικές του παρελθόντος που δεν συνάδουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θεωρώ αυτονόητο ότι χτίζουμε και δεν χαλούμε στις Φυλακές, αυτή είναι η φιλοσοφία και αυτή τη φιλοσοφία ενστερνίζονται και όλες οι προτάσεις που θα πάνε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας», ξεκαθάρισε η υπουργός.
Η κ. Προκοπίου ανέφερε, παράλληλα, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα παραδώσει στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τις προτάσεις της για την αποσυμφόρηση των κρατουμένων οι οποίες θα μελετηθούν ώστε ν’ αρχίσουν οι αλλαγές. Είπε, επίσης, ότι η ομάδα του υπουργείου Δικαιοσύνης επεξεργάζεται πολλές προτάσεις και σκέψεις για να προχωρήσουν με προγράμματα, που αφορούν την επανένταξη των φυλακισμένων στην κοινωνία και επίσης με προγράμματα που αφορούν την αποθεραπεία μέσα στις Φυλακές, αλλά και άλλες επιμορφωτικές προτάσεις. «Είμαστε σε επαφή και με εμπειρογνώμονες από τον ιδιωτικό τομέα, που έχουν εμπειρογνωμοσύνη σε αυτά τα θέματα, αφού ο τρίτος πυλώνας του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μία διεύθυνση του υπουργείου μας που επωμίζεται μεγάλο φόρτο εργασίας, τα καθήκοντα της οποίας θα αυξηθούν με ταχείς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει καταφέρει να φέρει στο τραπέζι της συζήτησης πολύ συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Από βδομάδας στον ΠτΔ οι προτάσεις για αποσυμφόρηση φυλακών
- Στα σκαριά οι φυλακές ανηλικών σε Λευκωσία ή Λάρνακα
- Νέα απόπειρα αυτοκτονίας στις Κεντρικές Φυλακές
Κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσο στα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο της συμπεριλαμβάνεται και το πολυσυζητημένο ηλεκτρονικό βραχιολάκι, η κ. Προκοπίου ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή, δεν είναι πρόθεσή τους να ασχοληθούν με ζητήματα που άπτονται αλλαγής της νομοθεσίας ή χρίζουν νομοθετικής ρύθμισης. «Σε πρωταρχικό στάδιο, οι προτάσεις αφορούν την αποσυμφόρηση των Φυλακών με νέους σχεδιασμούς. Αναφορικά με ζητήματα που εμπίπτουν στην αλλαγή της νομοθεσίας και εισαγωγή προτάσεων όσον αφορά στις ποινές ή το βραχιολάκι, είναι προτάσεις στις οποίες δεν έχουμε καταλήξει μέχρι στιγμής και αντιλαμβάνεστε ότι αφορά και τη Βουλή. Εκεί δεν μπορώ να τοποθετηθώ προς το παρόν, αλλά πιστεύω ότι στους επόμενους μήνες θα έχουμε αλλαγές και προς αυτή την κατεύθυνση».
Την υπουργό απασχολεί, όπως είπε η ίδια και το θέμα του συστήματος της απενεργοποίησης των κινητών στις Φυλακές. «Με μεγάλη μου ικανοποίηση μπορώ να πω ότι το υπουργείο Επικοινωνιών και Μεταφορών επεξεργάζεται πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, μας κρατά ενήμερους και πιστεύω ότι θα μπορεί να μας δώσει κάποιες λύσεις, μέσα στους επόμενους μήνες και είναι κάτι που θέλω να ευχαριστήσω τον συνάδελφο, υπουργό Μεταφορών, ο οποίος κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα που εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό», επεσήμανε. Ως γνωστόν η προσπάθεια αναβάθμισης του συστήματος απέτυχε με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μπορεί να γίνονται κλήσεις από τις φυλακές, από κινητά με δίκτυο 5G.
Έρχονται σύντομα και φυλακές κράτησης ανηλίκων
Προχωρούν οι διαδικασίες ώστε σύντομα να προκηρυχθεί η προσφορά που θ’ αφορά τη λειτουργία του πρώτου χώρου κράτησης ανήλικων παραβατών στην Κύπρο.
Όπως είναι γνωστό, η Βουλή έχει ψηφίσει σχετικό νόμο, ωστόσο, αυτός εφαρμόζεται κουτσουρεμένος, αφού δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή χώροι για να κρατηθούν ανήλικοι καταδικασθέντες, γι’ αυτό και στέλλονται στις φυλακές σε ειδική πτέρυγα.
Μετά τις διαφωνίες για το ποιος θα έχει την ευθύνη της ασφάλειας του χώρου, το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε πίσω και δέχθηκε όπως την ασφάλεια αναλάβει η Αστυνομία, παρά την αρχική θέση το θέμα αυτό όπως και τη διαχείριση να την αναλάβει ο ανάδοχος. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το έργο έχει κοστολογηθεί στις €740.000 και ο χώρος αρχικά θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι δέκα ανήλικους παραβάτες.
Για το θέμα αυτό το υπουργείο Δικαιοσύνης αποτάθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ώστε να ετοιμάσει κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο όταν παραληφθεί, θα σταλεί άμεσα για νομοτεχνικό έλεγχο. Ακολούθως, με την ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου, θα σταλεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και έπειτα στη Βουλή των Αντιπρόσωπων για ψήφισή του σε νόμο.
Ανάμεσα στις σκέψεις που γίνονται είναι όπως ο χώρος αυτός να βρίσκεται είτε στην επαρχία Λευκωσίας είτε στην επαρχία Λάρνακας, κατά το πρότυπο του κέντρου απεξάρτησης ανηλίκων. Αρχικά, στον χώρο θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι δέκα ανηλίκων, ωστόσο, σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς, θα υπάρχει μελλοντικά δυνατότητα επέκτασης της χωρητικότητάς του στα 25 άτομα. Σημειώνεται ότι στον χώρο θα κρατούνται παιδιά ηλικίας 16 έως 21 ετών, τα οποία θα καταδικάζονται από το Δικαστήριο Παιδιών σε ποινή κράτησης, για αδίκημα που διέπραξαν πριν από το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Νέα απόπειρα αυτοκτονίας
Και ενώ βρισκόταν χθες στις φυλακές η υπουργός Δικαιοσύνης, βαρυποινίτης υπόδικος επεχείρησε να θέσει τέρμα στη ζωή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλλοδαπός υπόδικος, ο οποίος κατηγορείται για φόνο εκ προμελέτης, προσπάθησε να θέσει τέρμα στη ζωή του, εντός του κελιού του.
Εντοπίστηκε από δεσμοφύλακα που πραγματοποιούσε τακτικούς ελέγχους, ο οποίος του έδωσε άμεσα τις πρώτες βοήθειες και ειδοποίησε ασθενοφόρο για τη μεταφορά του κρατουμένου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η κατάσταση της υγείας του παρακολουθείται και δεν εμπνέει ανησυχία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος είχε τεθεί υπό στενή επιτήρηση τις προηγούμενες ημέρες, καθώς λόγω της κακής ψυχολογικής του διάθεσης υπήρχαν υποψίες ότι μπορούσε να κάνει κακό στον εαυτό του. Ο υπόδικος υποβλήθηκε σε αξονική εξέταση και στη συνέχεια κρατήθηκε στην εντατική μονάδα για παρακολούθηση.
Και ενώ βρισκόταν χθες στις φυλακές η υπουργός Δικαιοσύνης, βαρυποινίτης υπόδικος επεχείρησε να θέσει τέρμα στη ζωή του.