Tο Ίδρυμα Τεχνών Φάρος επιστρέφει και φέτος στο μαγευτικό The Olive Grove στον Δελίκηπο για υπέροχες συναυλίες κάτω από τα αστέρια, κάνοντας αρχή με το διεθνούς φήμης Paolo Fresu Trio, την Παρασκευή 23 Ιουνίου.

Ο διάσημος τρομπετίστας από τη Σαρδηνία Πάολο Φρέζου είναι ευρέως αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς καλλιτέχνες της τζαζς. Με αξιοζήλευτη παρουσία διεθνώς, επιδεικνύει απαράμιλλη μουσική αριστοτεχνία που του έχει χαρίσει αμέτρητα βραβεία και πέραν των 400 ηχογραφήσεων και συνεργασιών με ορισμένους από τους κορυφαίους καλλιτέχνες ανά το παγκόσμιο.

Ο βιρτουόζος της τρομπέτας, περίφημος για την ενσωμάτωση μεσογειακών χαρακτηριστικών στη μουσική του καθώς και για τις καινοτόμες τεχνικές του που έχουν διευρύνει και επαναπροσδιορίσει τα όρια της τζαζ, κάνει το ντεμπούτο του στην Κύπρο μαζί τον εξαίσιο Σικελό πιανίστα της τζαζ Ντίνο Ρουμπίνο και τον κοντραμπασίστα Μάρκο Μπαρντόσια.

Τιθασεύοντας τις εντυπωσιακές σύμφυτες ικανότητες των μελών του να δημιουργούν τέχνη και να μεταδίδουν ζωή, το Paolo Fresu Trio διέπεται από μια υποβλητική, σχεδόν πνευματική ποιότητα. H δημιουργική διάνοια και ο ζεστός ήχος της τρομπέτας και του φλικόρνου του Φρέζου συνυφαίνονται αψεγάδιαστα με τις συναρπαστικές, στιβαρές γραμμές του κοντραμπάσου του Μπαρντόσια, ενώ η κομψή μα ζωηρή πιανιστικότητα του Ρουμπίνο προσθέτει ακόμα μια πτυχή σπάνιας αριστοτεχνίας.

  • Δελίκηπος, The Olive Grove, Παρασκευή 23 Ιουνίου, 8.30μ.μ. 22663871 pharosartsfoundation.org

Η συναυλία, που πραγματοποιείται με την ευγενική στήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας, εκπηγάζει από τους μοναδικούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Κύπρου και της Σαρδηνίας – δύο νησιών που δεν διασπώνται αλλά συνενώνονται από την ίδια θάλασσα, τον ίδιο μεσογειακό πολιτισμό που έχει εμπνεύσει τη μουσική και την τέχνη αμέτρητων δημιουργών από την αρχαιότητα.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο Φρέζου είναι ιδρυτής του περίφημου Time in Jazz – ενός φεστιβάλ που, για περισσότερα από 35 χρόνια, έχει καταφέρει να μεταμορφώσει τη γραφική, μικρή πόλη της Μπερκίντα στη Σαρδηνία σε ένα ολοζώντανο κέντρο καλλιτεχνικής έκφρασης. Μέσα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου φεστιβάλ, ο Φρέζου πρόσφατα δημιούργησε το Insulae Lab – το πρώτο κέντρο παραγωγής τζαζ μουσικής και καλλιτεχνικής δημιουργικότητας στη Μεσόγειο, που έχει ως στόχο την προώθηση της ανταλλαγής καλλιτεχνών και ιδεών και την ενίσχυση των εμπειριών, των παραδόσεων και των πολιτιστικών ταυτοτήτων τους. Ένα συνεχές πολιτιστικό και καλλιτεχνικό εργαστήρι που περιλαμβάνει, εκτός από τη Σαρδηνία, άλλα νησιά της Μεσογείου, το Insulae Lab έχει επεκταθεί μέχρι στιγμής σε Σικελία, Κορσική, Μάλτα, Βαλεαρίδες Νήσους, Γαλλία, και τώρα και στην Κύπρο.

Paolo Fresu Trio

Τιθασεύοντας τις εντυπωσιακές σύμφυτες ικανότητες των μελών του να δημιουργούν τέχνη και να μεταδίδουν ζωή, το Paolo Fresu Trio διέπεται από μια υποβλητική, σχεδόν πνευματική ποιότητα. Κάθε μουσικός συνδυάζει το ξεχωριστό του στυλ και εμπειρίες σε έναν εκλεπτυσμένο τριμερή διάλογο, που καταλήγει σε μια αρμονική σύμμειξη που είναι τόσο ποικιλόμορφη όσο και αλληλοσυμπληρωματική.

Έχοντας δημιουργηθεί με αφορμή το θεατρικό έργο Tempo di Chet – La versione di Chet Baker, σε παραγωγή του Θεάτρου του Μπολτσάνο και σε σκηνοθεσία του Λεό Μουσκάτο, το ρεπερτόριο του Paolo Fresu Trio αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από πρωτότυπες συνθέσεις των τριών μελών του. Επιπλέον, ορισμένα κομμάτια αντλούν έμπνευση από τη μουσική που ο Πάολο Φρέζου έγραψε για το άλμπουμ Tempo di Chet, που κυκλοφόρησε από την Tǔk Music, τη δισκογραφική εταιρεία του Fresu.

Ο Φρέζου είναι απόφοιτος του Ωδείου του Κάλιαρι, όπου σπούδασε υπό τον Έντζο Μοραντίνι. Το 1990, κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο Τζαζ του περιοδικού Musica Jazz ως Καλύτερος Ιταλός Μουσικός, Καλύτερο Συγκρότημα (για το Paolo Fresu Quintet) και Καλύτερο Άλμπουμ (για το Live in Montpellier). Το 1996, στο Παρίσι, κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο της Ακαδημίας Τζαζ, και το περίφημο βραβείο Django d’Or ως ο Καλύτερος Ευρωπαίος Τζαζ Μουσικός, ενώ το 2000 ήταν υποψήφιος ως ο Καλύτερος Διεθνής Μουσικός. Έκτοτε, το ένα βραβείο διαδέχεται το άλλο, και οι διακρίσεις του Fresu περιλαμβάνουν την απονομή τιμητικών ιθαγενειών από Νουόρο, Ζούνα (Γαλλία) και Σολιάνο Καβούρ, καθώς και πτυχίων από το Πανεπιστήμιο La Bicocca του Μιλάνου και του Κολεγίου Μουσικής του Μπέρκλι της Βοστώνης.

Έχει εμφανισθεί κατ’ επανάληψη ως σολίστ με σημαντικές ορχήστρες όπως η NDR – Συμφωνική Ορχήστρα Γερμανικής Ραδιοφωνίας Αμβούργου, ONJ – Εθνική Ορχήστρα Τζαζ Γαλλίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Ιταλικής Ραδιοφωνίας, Ορχήστρα της Αρένα στη Βερόνα, και ορχήστρες Grande Italiana και I Virtuosi Italiani, μεταξύ άλλων. Έχει ηχογραφήσει πάνω από 400 άλμπουμ  – εκ των οποίων πέραν των 90 είναι προσωπικά του ή ως επικεφαλής συγκροτήματος, και πολλά σε συνεργασία με άλλους καταξιωμένους διεθνείς μουσικούς, π.χ. Μάικλ Νάιμαν, Έβαν Πάρκερ, Ορνέλα Βανόνι, Γκούντερ Σύλερ, Νεγκράμαρο, Φαραφίνα, σε διακαλλιτεχνικά πρότζεκτ όπως τζαζ-εθνίκ ή παγκόσμια μουσική, σύγχρονη μουσική και αρχαία μουσική. Είναι επίσης ενεργός στην παραγωγή πολυμεσικών πρότζεκτ, συνεργαζόμενος με ηθοποιούς, χορευτές, ζωγράφους, γλύπτες και ποιητές, και γράφοντας μουσική για ταινίες, ντοκιμαντέρ, βίντεο, μπαλέτο και θέατρο.

Ο Σικελός πιανίστας και τρομπετίστας Ντίνο Ρουμπίνο έκανε την είσοδό του στο ρετιρέ της ιταλικής τζαζ κερδίζοντας το 1998 τον Διεθνή Διαγωνισμό Μάσιμο Ουρμπάνι για Καλύτερο Ανερχόμενο Ταλέντο. Το 2000, ο Rubino, προσκλήθηκε από τον Φούριο Ντι Κάστρι για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Νέοι Καλλιτέχνες της Ευρώπης, στο πλαίσιο του οποίου περιόδευσε την Ευρώπη για συναυλίες. Το 2011, ο Πάολο Φρέζου τον προσκάλεσε να ηχογραφήσει για την εταιρεία του, Tŭk Music, με την οποία ο Ρουμπίνο έχει κυκλοφορήσει τα περισσότερα άλμπουμ του. Έχει εμφανισθεί στα φεστιβάλ τζαζ της Ουμβρίας, Μαρσιάκ, Έκθεσης της Σανγκάη, Λουλέ Πορτογαλίας, MITO, μεταξύ πολλών άλλων. Ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα του ήταν η σόλο ερμηνεία του στο άλμπουμ Roaming Heart. Έχει συνεργαστεί στενά με τον Ρικάρντο Τσίζι, και είναι επικεφαλής του On Air Trio, που περιλαμβάνει επίσης τον κοντραμπασίστα Παολίνο Ντάλα Πόρτα και τον κρουστό Έντσο Ζιρίλι.

Με πέραν των χιλίων συναυλιών στο ενεργητικό του σε τέσσερις ηπείρους και στα πιο φημισμένα φεστιβάλ ανά το παγκόσμιο, με συμμετοχές σε πάνω από σαράντα ηχογραφήσεις, ο Μάρκο Μπαρντόσια είναι γνωστός για τις εκτελέσεις του που δεν περιορίζονται σε  εκφραστικά ή στιλιστικά στεγανά. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει ηχογραφήσει και έχει συνεργαστεί με τους Paolo Fresu, Ντανιέλε Ντι Μποναβεντούρα, Τζιανλούκα Πετρέλα, Έρνεστ Ράισσεγκερ, Paolo Damiani Double Trio, Ραφαέλε Κασαράνο, Λούκα Ακίνο, Δημοτική Μπάντα του Σαντιάγο της Κούβας, μεταξύ άλλων. Ως επικεφαλής, κυκλοφόρησε μια σειρά από πετυχημένα άλμπουμ με διάφορα συγκροτήματα, ενώ πρόσφατα συνεργάστηκε ως συνθέτης στο πρότζεκτ B.A.M. (μαζί με το Κουαρτέτο Εγχόρδων Alborada και τη Ρίτα Μαρκοτούλι) για την παραγωγή του Trigono, του νέου του άλμπουμ που κυκλοφόρησε από την Tŭk Music.