Μετρά η εκλεξιμότητα αλλά εξίσου μετρά και η ενότητα της παράταξης, υποδεικνύει ο Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας στα ερωτήματά μας σ’ ό,τι αφορά το κεφάλαιο Προεδρικές εκλογές 2023. Η συνάντησή μας στο Προεδρικό έγινε πριν από τις τελευταίες ανακοινώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Αυτό που τονίζει στις απαντήσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι η ανάγκη διατήρησης της ενότητας του Δημοκρατικού Συναγερμού που κατά τον ίδιο αποτελεί και τη συνταγή επιτυχίας για τις προεδρικές του 2023. Περαιτέρω μιλά για τις σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον υπουργό Εξωτερικών αλλά και για τις επαφές του με τον Ιωάννη Κασουλίδη. 

– Εκεί που περιμέναμε ότι θα έρχονταν κινήσεις από την αντιπολίτευση για τις Προεδρικές του 2023, μας προέκυψαν εξελίξεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Πώς τα βλέπετε εσείς όλα αυτά που τεκταίνονται;

– Το κάθε κόμμα προετοιμάζεται ενόψει των Προεδρικών εκλογών, προκειμένου  να δώσει τη μάχη μέσα από την επιλογή υποψηφίου, τον καταρτισμό προγράμματος και βεβαίως να παρουσιάσει το όραμα και τις προτεραιότητές του.

Του κανόνος δεν μπορούσε να εξαιρεθεί και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, λαμβανομένης υπόψη μάλιστα και της δεδηλωμένης πρόθεσης μου να μην επαναδιεκδικήσω την Προεδρία της Δημοκρατίας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ στον «Φ»: Περιορισμένες οι προοπτικές διαλόγου

Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει σεβασμός τόσο στις καταστατικές διατάξεις του κόμματος, όσο και στην ιστορία της παράταξης. 

– Αυτή η απάντησή σας στέλνει μήνυμα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

– Δεν στέλνω κανένα μήνυμα προς οποιονδήποτε. Λέω αυτό που πιστεύω ότι επιβάλλει η αγάπη προς μια παράταξη που έδωσε πολλά και μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα στον κυπριακό λαό. 

– Μετρά περισσότερο η κομματική πειθαρχία ή η δυνατότητα εκλογής κάποιου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με ευρύτερες συμμαχίες και στήριξη από την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών; 

– Όλα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην τελική επιλογή του υποψηφίου. Και η εκλεξιμότητα μετρά, αλλά εξίσου μετρά και η ενότητα της παράταξης, που άλλωστε είναι απολύτως συνδεδεμένη με την εκλεξιμότητα.

Προαπαιτούμενο της επιτυχίας είναι να μην προκληθεί το όποιο ρήγμα στην παράταξη, το οποίο δυνατόν να αποδυναμώσει διαπραγματευτικά τον κάθε υποψήφιο. Μέσα από τη συλλογική σοφία τη δεδομένη στιγμή θα προσμετρήσουν όλα, στην τελική απόφαση. 

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες που απαιτούνται, σημασία έχει ο υποψήφιος να είναι μία αποδεκτή προσωπικότητα. Αλλά επίσης για να έχει κάποιος προοπτικές επιτυχίας θα πρέπει να έχει τη στήριξη μιας ενωμένης παράταξης. 

-Συνεπώς, τι εισηγείστε…;

– Η δική μου θέση είναι πως όσοι ενδιαφέρονται, θα πρέπει να επιδείξουν σεβασμό στο καταστατικό και με ενωμένες τις δυνάμεις  της παράταξης να καταβληθεί προσπάθεια να επιτύχουμε εκείνες τις συμμαχίες που θα μας επιτρέψουν για το καλό του τόπου, να αναδείξουμε τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

– Οι δύο μονομάχοι από τον χώρο του ΔΗΣΥ δεν φαίνεται να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση που περιγράψατε προηγουμένως. 

-Η διαδικασία με βάση το καταστατικό του κόμματος, είναι ανοικτή με ημερομηνία επίδειξης ενδιαφέροντος τη 10η Ιανουαρίου. Είναι συνεπώς πρόωρο, να προβαίνουμε στις οποιεσδήποτε εικασίες.

Αυτό που έχω υπόψη μου είναι ότι μέχρι στιγμής ενδιαφέρον επέδειξε μόνο ο πρόεδρος του κόμματος…

– Ναι, αλλά είναι γνωστό ότι και ο υπουργός Εξωτερικών ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το συζητήσατε καθόλου μαζί του;

-Εξ όσων γνωρίζω,  ο κ. Χριστοδουλίδης ευρίσκεται σε ένα στάδιο προβληματισμού. Συνεπώς, αν όντως ο κ. Χριστοδουλίδης ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας με στήριξη του ΔΗΣΥ, θα πρέπει να ακολουθήσει τις διαδικασίες που το καταστατικό του κόμματος προβλέπει.

– Τους συναντήσατε πρόσφατα μαζί, είχατε προβεί σε παρέμβαση για να τα βρουν;

– Έγινε πράγματι μία κοινή συνάντηση και συζητήσαμε γενικότερα πώς πολιτευόμαστε ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023. Επρόκειτο για μία συνάντηση που έγινε μέσα σε κλίμα φιλικότατο, στην οποία ανταλλάξαμε αξιολογήσεις και εκτιμήσεις για το πώς πρέπει να πορευθούμε. 

– Σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως η παρουσία σας μαζί με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ σ’ ένα δείπνο την ημέρα της εξαγγελίας του. Αν και προηγουμένως μας είπατε ότι δεν είστε βασιλιάς να δίνετε δακτυλίδια διαδοχής,  η παρουσία σας στο δείπνο ερμηνεύθηκε ως μια κίνηση που δείχνει τη στήριξη Αναστασιάδη προς Αβέρωφ Νεοφύτου. 

-Ήμουν, παραμένω και θα παραμείνω φίλος και συνεργάτης ενός στελέχους που υπηρετεί την παράταξη από τότε που ιδρύθηκε, με το οποίο είμαστε στενά συνδεδεμένοι από την εποχή της νεολαίας μέχρι και σήμερα. Προσκλήθηκα και προσκλήθηκε  ο κ. Νεοφύτου από κοινούς φίλους ενόψει των γιορτών και αυτό έδωσε την αφορμή να δοθούν διάφορες ερμηνείες. 

Σε περίπτωση που με βάση τις διαδικασίες του κόμματος, υπάρξει ανθυποψήφιος του κ .Νεοφύτου, θέλω να καταστήσω σαφές πως δεν θα έχω ουδεμία εμπλοκή όπως εξάλλου έπραξα μέχρι σήμερα από την εκλογή μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

– Να αναμένουμε σύντομα αλλαγή προσώπων στο υπουργείο Εξωτερικών;

– Θεωρώ πρόωρο να συζητείται ένα ανάλογο θέμα. Με τα σημερινά δεδομένα υπουργός Εξωτερικών είναι ο κ. Χριστοδουλίδης και θα παραμείνει στη θέση του. Αν άλλως αποφασίσω θα το ανακοινώσω.

– Γι’ αυτό είχατε συνάντηση και με τον κ. Κασουλίδη; Για να προετοιμάζεται;

– Με τον κ. Κασουλίδη είμαστε στενά συνδεδεμένοι και συναντιόμαστε κατά καιρούς, συζητούμε το Κυπριακό, συζητούμε ένα σωρό θέματα. Συνεπώς δεν θα ασχοληθώ με τις ερμηνείες που δίδονται από κάποιους. Αν θα υπάρξει οτιδήποτε θα γίνει δημόσια γνωστό.

– Και θα αφορά μόνο ένα χαρτοφυλάκιο ή θα γίνει  κάτι ευρύτερα;

– Πρώτα απ’ όλα δεν μίλησα για οποιοδήποτε χαρτοφυλάκιο. 

– Επειδή προσφάτως είχατε ενοχληθεί με ενέργειες κάποιου πολιτικού αρχηγού στο Κοινοβούλιο και αποφάσεις που είχαν ληφθεί και ήθελα να ρωτήσω εάν συνδέονται όλα αυτά;

– Δεν έχω εκφραστεί εναντίον κανενός και πριν και πάνω απ’ όλα δεν έχω εκφράσει το οποιοδήποτε παράπονο εναντίον οποιουδήποτε. Έχει δικαίωμα η Βουλή να αποφασίζει, αλλά τηρουμένων των συνταγματικών διατάξεων. 

Αυτό που υπήρξε ήταν υπέρβαση εξουσιών, σύγκρουση μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, κάτι για το οποίο –όπως έχω πει– επιφυλάττω το δικαίωμά προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο, για αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. 

– Δεχθήκατε πάντως τον προϋπολογισμό όπως είχε εγκριθεί και με όλα όσα είχαν προσθέσει με τις τροποποιήσεις τους, τα κόμματα;

– Θα ήταν αδιανόητο να οδηγήσω σε μια δημοσιονομική κρίση το κράτος, για δικαιώματα που έχουν αποκτήσει κάποιοι υπάλληλοι έστω κι αν αδικούνται από την απόφαση της Βουλής. Το δημόσιο συμφέρον υπερέχει παντός άλλου. 

Η διαφθορά δεν πατάσσεται φραστικά 

– Βλέπετε να κινδυνεύει ο στόχος που έχετε θέσει για το πρόγραμμα «Κύπρος το Αύριο»;

– Το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο θα αντλήσουμε πέραν του ενός δισεκατομμυρίου, αλλά και με το Ταμείο Συνοχής και τις ιδιωτικές επενδύσεις θα φτάσουμε τα τέσσερα δισεκατομμύρια, σε χρονική περίοδο έξι χρόνων.

 Είναι ένα πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεννόηση και σε διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς εταίρους και αντικατοπτρίζει το όραμα μας για την Κύπρο του αύριο, με συγκεκριμένους στόχους εκσυγχρονισμού του κράτους, της πράσινης ανάπτυξης, του ψηφιακού μετασχηματισμού. Προβλέπονται συνολικά 58 μεταρρυθμίσεις με στόχο την προσαρμογή του κράτους στα νέα δεδομένα με προοπτική ανάπτυξης ενός υγιούς και στέρεου  αναπτυξιακού μοντέλου. 

Όπως αντιλαμβάνεστε βεβαίως για την εκταμίευση των προβλεπόμενων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν εδώ και μερικά χρόνια, όπως είναι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας. 

Υπάρχουν νομοσχέδια που είναι κατατεθειμένα και προβλέπουν τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς και εις αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω πως δεν είναι αρκετό να λέμε ότι πρέπει να πατάξουμε τη διαφθορά, όταν σημαντικά όπλα προς αυτή την κατεύθυνση εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής και δεν καθίστανται νομοθετήματα, ώστε επιτέλους αυτά που διακηρύττουμε να γίνουν πράξεις. 

Η διαφθορά δεν πατάσσεται φραστικά. Αποτελεσματικά μπορεί να επισυμβεί κάτι ανάλογο όταν επιτέλους υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο επιβάλλει τη διαφάνεια και επιτρέπει τον ενδελεχή έλεγχο από τα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα.